• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • În ferma familiei Mal se face fertilizare inteligentă cu îngrășămintele CICH

    Daniel Befu -

    Ferma familiei Mal lucrează 1.100 de hectare în județul Bihor, iar în cadrul exploatației, tânărul Mark se implică pe partea de tehnologie agricolă inclusiv pentru optimizarea costurilor. Pentru un randament maxim, fermierul a ales produsele Combinatului de Îngrășăminte Chimice CICH Năvodari.

    Un business construit în timp, ferma Agrosty din Bihor este locul în care munca se împarte între cele trei generații, tânărul Mark Mal fiind cel care implementează cele mai noi tehnologii agricole alături de tatăl și de bunicul său.

    ”Ferma noastră este situată în județul Bihor, în comuna Abram și lucrăm în satele Suiug, Margine, Abram și Cohani”, vobește tânărul despre terenurile lucrate de ferma familiei sale.

    Mark Mal a moștenit pasiunea pentru agricultură venind alături de părinții săi la fermă. ”Eu am început să îi ajut pe ai mei începând cu vârsta de 15 ani. De mic copil mi-a plăcut agricultura, mi-a fost insuflată, pot să spun, dintotdeauna. De la ai mei îmi place foarte tare. Este așa o pasiune care m-a atras foarte tare. Venind aici, în câmp, vedem exact cum evoluează planta ajungând la un rezultat final satisfăcător”, mărturisește Mark Mal care își amintește de zilele în care bunicul îl lua cu el în tractor: ”Era un tractor mai vechi, dar îmi plăcea foarte tare. Stăteam acolo, în stânga lui și tot timpul acolo eram. Îl întrebam mereu pe bunicul: Aici ce e? Ce e asta? De ce e așa? De ce e acolo? Așa a devenit o pasiune lucrul acesta pentru mine, agricultura”.

    Terenuri situate într-o zonă deluroasă

    Ferma familiei Mal lucrează terenuri într-o zonă deluroasă, așa că întreaga tehnologie a fost adaptată acestui relief cu anumite particularități pentru agricultură. ”Fiind o zonă mai deluroasă, consumul de carburant este mai mare, uzura utilajului este și ea mai mare, dar acest lucru nu ne împiedică să avem o producție mare și o eficiență cât mai bună”, explică Mark Mal.

    Fertilizare cu CICH a culturilor încă de la semănat

    O decizie pe care familia Mal a luat-o a fost de a fertiliza cu produse de la Combinatul de Îngrășăminte Chimice CICH Năvodari. ”Suntem atenți la îngrășămintele pe care le folosim la culturile noastre. Am optat pentru produsele de la CICH. Anul acesta am aplicat Nutritop 4-20-10 într-o cantitate de 150 de kilograme la hectar, iar cultura de rapiță de toamnă, spre exemplu, este într-o stare foarte bună și sperăm că așa va continua până la recoltarea ei”, spune tânărul fermier.

    Încă de toamna trecută, semănatul rapiței s-a folosit Nutritop, iar pe partea de îngrășăminte azotoase s-a fertilizat mai departe cu Amosulf NG: ”Folosim și N-Guard pe partea de prășitoare, nu doar pentru cereale și rapița”.

    Extinderea fertilizării cu produsele CICH s-a făcut în urma rezultatelor obținute în ferma bihoreană: ”Dacă vorbim strict cantitativ, am aplicat 200 de kilograme Amosulf NG și am scos o producție de 4 500 de kilograme la hectar la rapiță printr-o singură trecere cu acest azot”, vorbește tânărul fermier despre fertilizarea rapiței cu produsele CICH.

    Recomandările echipei CICH, la fața locului

    Pentru a implementa cea mai eficientă schemă de fertilizare, ferma familiei Mal beneficiază, ca toți clienții producătorului de îngrășăminte, de consultanță și implicare din partea reprezentanților CICH. Cu o echipă pregătită și puternică inclusiv pe zona de centru și de nord-vest a țării, CICH reușește să ofere fermierilor informațiile de care aceștia au nevoie pentru a avea randamentul maxim cu îngrășămintele aplicate.

    ”Ne aflăm în în ferma familie familiei Mal, unde activează 3 generații. Marc este mezinul familiei care este extrem de implicat în tot ce înseamnă suport în activitatea fermei în dezvoltare a ei, respectiv atenția la mediu și la substanțele folosite în fermă atât ca și protecție cât și parte de nutriție a plantelor. Tehnologia NG este direct responsabilă cu această atenție la mediu și este direct responsabilă de partea de maximizare a coeficientului de utilizare al azotului prin descompunere controlată în pe o perioadă de 90-120 de zile”, ne-a spus, în ferma Agrosty, Krisztina Blaga, Director Regional CICH Transilvania.

     

    Îngrășăminte cu eliberare controlată pe 90-120 de zile

    Fiecare granulă de fertilizant este acoperită cu o peliculă ce conține inhibitorul N-Guard, un inhibitor sută la sută natural, pe bază de ulei de neem, cu acțiune repelentă pentru insecte și foarte foarte prietenos cu mediul.

    ”Acest inhibitor, de asemenea îmbunătățește viața microbiană, respectiv are grijă de bacteriile și fungii din sol, unde dezvoltă viața microbiană. Datorită compoziției naturale, inhibitorul are grijă atât de partea de sol cât și de nevoile plantei, având grijă ca protecția acesteia să se desfășoare pe o perioadă de 90-120 de zile. De asemenea, acest produs ajută foarte mult la reducerea drastică a pierderilor prin levigare de nitrificare și volatilizare, obținând astfel o cultură foarte sănătoasă, cu o nutriție echilibrată, fără exces de azot sau carență de azot pe parcursul întregii vegetații. Aș vrea să subliniez aici că cel mai important atu al acestui produs este eliberarea controlată pentru o perioadă de 90-120 de zile, o calitate care reduce toate riscurile care pot apărea în momentul în care noi nu putem intra la timp pentru o nouă aplicare. În plus, reducem numărul de treceri, evitând astfel tasarea solului și având grijă atât de partea de sol cât și de plantă”, a explicat Krisztina Blaga, Director Regional Transilvania pentru CICH România.

    Mai multe detalii despre produsele CICh – Combinatul de Îngrășăminte Chimice Năvodari, găsiți pe site-ul www.cich.ro sau sunând la 0241.255.175


    Te-ar mai putea interesa

    Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun!

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!