• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Despăgubiri de secetă 2022. Calendar cereri, acte necesare, formulă de calcul plăți

  Roxana Dobre -

  Despăgubiri de secetă 2022 – calendar pentru depunerea cererilor, actele necesare și termenul de plăți pentru fermieri. Ordonanța de Urgență pentru plata despăgubirilor de secetă la culturile de toamnă a fost publicată în Monitorul Oficial.

  Ordonanța de Urgență nr. 157/2022 prin care fermierii primesc despăgubirile pentru secetă a fost aprobată în Monitorul Oficial de joi, 17 noiembrie. Calendarul cererilor și a plăților pentru producătorii agricoli trebuie respectat de fermieri și reprezentanții Direcțiilor Agricole Județene, astfel încât producătorii agricoli să aibă sumele în conturi până la sfârșitul anului 2022.

  Despăgubiri secetă 2022: calendar cereri

  Depunerea cererilor pentru despăgubirile de secetă 2022 se poate face începând de astăzi, vineri, 18 noiembrie, timp de 15 zile lucrătoare. Având în vedere că zilele de 30 noiembrie și de 1, 2 decembrie vor fi libere pentru sistemul bugetar, depunerea cererilor se va putea face până pe 12 decembrie, dacă luăm în calcul că OUG a fost publicată seara, așa că prima zi lucrătoare de depunere este cea de astăzi.

  Acte necesare pentru despăgubirile de secetă

  Cererea pentru despăgubirile de secetă se depune la Direcția Agricolă  Județeană. Ea trebuie să fie însoțită de o declarație pe propria răspundere a fermierului că nu se află în reorganizare, lichidare sau faliment, conform evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), la data depunerii solicitării pentru ajutor.

  În plus dosarul pentru subvenția la secetă trebuie să mai conțină următoarele  documente:

  a) copie a procesului-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, întocmit până cel târziu la data de 15 august 2022 inclusiv,
  b) copiile documentelor de identificare a coordonatelor bancare, precum banca comercială, codul IBAN, în care să fie virate sumele.

  Fermierii trebuie să fie înregistrați în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură cu cererea unică de plată 2022, din care se identifică culturile înființate în toamna anului 2021, respectiv grâu și/sau secară și/sau triticale și/sau orz și/sau orzoaică și/sau ovăz și/sau rapiță, precum și suprafețele de teren declarate aferente acestor culturi.

  Citiți și: Despăgubiri de secetă 2022: culturi eligibile, condiții, acte necesare, termene limită, sume

  Cum se calculează despăgubirile de secetă

  Plăta despăgubirilor se face în cuantum maxim de 1.500 lei/ha aferent unui grad de afectare de 100% care este prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, pentru oricare dintre următoarele culturi: grâu; secară; triticale; orz; orzoaică; ovăz; rapiță.

  Schema se aplică pe întreg teritoriul României, iar sumele se plătesc până la data de 31 decembrie 2022. 

  Sumele reprezentând subvenția care se pot acorda unui beneficiar se determină prin înmulțirea cuantumului maxim al grantului, adică 1.500 lei/ha cu gradul de afectare prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor și cu suprafața calamitată prevăzută în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, iar rezultatul obținut se împarte la o sută.

  Formulă de calcul pentru despăgubirile de secetă

  Conform textului OUG, sumele reprezentând subvenția care se pot acorda unui beneficiar se determină prin înmulțirea cuantumului maxim al grantului, adică 1.500 lei/ha cu gradul de afectare prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor și cu suprafața calamitată prevăzută în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, iar rezultatul obținut se împarte la o sută.

  Exemplu de calcul pentru o cultură de grâu calamitată pe 5 hectare în proporție de 60%:

  Cuantum maxim X Grad calamitare X Suprafața calamitată : 100

  1.500 lei/ha X 60 X 5 ha : 100 = 4.500 de lei

  De precizat că, potrivit Anexei 1 din OUG 157/2022, calcularea cuantumului despăgubirii nu are în vedere suprafața totală calamitată, ci corespondentul acesteia ca suprafață calamitată integral, așa cum a reieșit aceasta din calculele comisiei de constatare. Astfel, în cazul a 10 hectare cu grad de calamitate de 50%, suprafața calamitată este doar de 5 hectare. Mai departe, conform calculelor din Anexa 1, și din această suprafață se mai face încă o dată reducerea conform procentului de calamitare. Fermierii au reclamat acest calcul incorect, solicitând MADR să corecteze acest mod de stabilire a cuantumului despăgubirilor de secetă.

  Resursele financiare necesare implementării schemei sunt de 365 de milioane lei și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate pe anul 2022 Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu această destinație. În situația în care sumele necesare depășesc plafoanele bugetare aprobate cu această destinație, valoarea ajutorului se reduce proporțional pentru toți beneficiarii schemei de ajutor de stat.

  Reamintim că Ministerul Agriculturii a anunțat că de acest ajutor vor beneficia circa 16.000 de fermieri care au fost afectați de seceta pedologică și 250.000 ha de culturi înființate în toamna anului 2021 care au fost calamitate în grade diferite de afectare cuprinse între 30% și 100% pe areale agricole importante la nivel național.

  Asociația Forța Fermierilor a atras atenția printr-un comunicat remis joi, 17 noiembrie, că despăgubirile de secetă pentru culturile de toamnă sunt binevenite dar reprezintă doar 25% din suprafața calamitată la nivel național, astfel că plățile și pentru culturile de primăvară trebuie urgentate.

  ”Asociația Forța Fermierilor salută decizia Guvernului de a acorda, prin ordonanță de urgență, un ajutor de stat pentru plata despăgubirilor de secetă pentru culturile semănate în toamna anului 2021. Apreciem implicarea premierului Nicolae Ciucă, a ministrului Agriculturii, Petre Daea, a ministrului de Finanțe, Adrian Câciu, a celorlalți miniștri implicați și considerăm că ajutorul de stat pentru plata despăgubirilor de secetă reprezintă o investiție profitabilă pentru statul român. Aceste sume vor intra direct în circuitul economic și vor permite fermierilor să își asigure o parte din finanțarea pentru culturile agricole ale anului 2023 iar producțiile respective vor putea fi impozitate corespunzător, statul recuperând sumele plătite sub formă de despăgubiri”, se arată în comunicatul de presă.

  Pe larg despre acest subiect aici: AFF: Fără despăgubiri de secetă pentru porumb și floarea-soarelui nu putem vorbi un sprijin real pentru fermierii români!


  Te-ar mai putea interesa

  Lege votată în Senat: Tractoarele se pot conduce și cu permis pentru alte categorii de vehicule Violeta Mușat, MADR: Final avans APIA – 88,05% procentul de fermieri autorizați la plată Înălțimea maximă a gardului dintre vecini. Prevederi în lege

  Ultimele știri

  APIA – anunț oficial pentru fermierii care nu au luat niciun leu din subvenție! AGROTAIFAS cu Ana-Maria Andrei | S.2 EP. 6 | AUREL SIMION Schemă de 20.000.000 euro/beneficiar, prelungită până la 15 ianuarie. Cine beneficiază de bani