Condiția pentru care fermierii să primeasă mai repede subvenția de 3.000 euro la hectar
Roxana Dobre -Fermierii pot primi mai repede banii în conturi pentru subvenția acordată pentru anul acesta la un cuantum de 3.000 de euro la hectar. Există însă o condiție importantă ca banii să ajungă la beneficiari.
Deși termenul pentru depunerea documentelor care demonstrează că fermierii au vândut usturoiul expiră la 29 noiembrie, producătorii agricoli care au dus mai devreme documentele obligatorii, la Direcțiile Agricole Județe (DAJ), pot încasa sumele în conturi. Condiția obligatorie însă e ca toți beneficiarii dintr-un județ să fi depus documentele astfel încât DAJ-urile să ceară banii la Ministerul Agriculturii și ulterior să îi transfere în conturile beneficiarilor.
”În perioada aceasta termenul pentru depunerea documentelor se apropie de final și urmează să se facă centralizarea și să se solicite banii la MADR. Dacă sunt județe unde toți beneficiarii au depus documentele, atunci se solicită la minister alocarea sumelor. Deci banii se pot plăti mai devreme. Dar repet, condiția este ca toți fermierii să fi adus documentele. Pentru că dacă un fermier din cei 100 înscriși într-un județ nu a adus actele, atunci nu se poate solicita toată suma”, a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, directorul executiv al DAJ Giurgiu, Petra Ochișor.
La nivelul județului Giurgiu anul acesta au fost înregistrate 93 de documentații, pentru o suprafață de 128,28 ha cultivata cu usturoi. În anul 2022, față de anul 2021, este aproape dublu numărul de beneficiari de la 51 în anul 2021 la 93 în anul 2022, dar și suprafața cultivată cu usturoi: 67,12 ha în anul 2021 față de 128,28 ha în anul 2022.
Reamintim că valorificarea producției s-a făcut în perioada 1 iunie-21 noiembrie inclusiv a anului de cerere. Dovada obținerii producției de usturoi de de minimum 3 kg usturoi/10 mp pe 3.000 mp, o constituie bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare.
Plata se acordă proporțional cu suprafața efectiv cultivată iar sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor într-o singură tranșă în anul 2022.
Reamintim că MADR a lansat un proiect de hotărâre de Guvern prin care majorează cu 22 de milioane de lei, plafonul alocat cultivatorilor de usturoi pentru anul 2022. Creșterea plafonului va asigura plata fermierilor care cultivă usturoi și care beneficiază, în cadrul programului de ajutor de minimis, de o subvenție de 3.000 de euro pentru fiecare hectar cultivat.
Despre acest subiect aici: Document MADR: Mai mulți bani pentru o subvenție plătită fermierilor