• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii sunt supărați: Formula de calcul pentru despăgubirile de secetă este greșită!

    agrointeligenta.ro -

    O nouă problemă iese la iveală cu privire la plata despăgubirilor de secetă. Fermierii care și-au făcut calculul pentru sumele ce li se cuvin au descoperit că formula aplicată este una greșită și că, în fapt, li s-ar aplica de două ori tăierea de procentaj legată de gradul de calamitare.

    Conform OUG nr. 157/2022, suma maximă acordată ca despăgubire de secetă este de 1.500 de lei la hectar. Acești bani se acordă însă numai pentru suprafețele calamitate în procent de 100%, în timp ce pentru terenurile care au un grad de calamitate mai mic, sume se diminuează proporțional.

    La o analiză atentă a actului normativ, în forma în care acesta a fost publicat în Monitorul Oficial, membrii Asociației Forța Fermierilor au constatat că formula de calcul îi dezavantajează, aplicând procentul de reducere de două ori. În mai multe județe, agricultorii au semnalat situația la Direcțiile Agricole Județene încă din faza de proiect a OUG, dar răspunsul primit a fost că actul normativ nu e final. Doar că, în final, formula de calcul reclamată ca fiind greșită a fost păstrată!

    Ce este greșit în formula de calcul pentru despăgubirile de secetă

    Formula de calcul pentru despăgubirile de secetă este greșită, susțin Membrii Asociației Forța Fermierilor. În cadrul unui grup intern de discuții, aceștia au explicat eroarea gravă care îi face pe agricultori să piardă bani.

    Astfel, OUG nr. 157/2022 prevede o formulă de calcul care are în vedere procentul de afectare mai mare decât 30% (coloana 3), dar și suprafața afectată (coloana 4). Doar că suprafața afectată este deja calculată cu grad de calamitare din suprafața totală declarată – deci reprezintă echivalentul suprafeței cu calamitare integrală. Mai exact, din suprafața totală declarată (coloana 2), prin aplicarea procentului de afectare (coloana 3), s-a obținut suprafața afectată (coloana 4). Doar că pentru a se stabili Valoarea maximă grant, suprafața se mai înmulțește încă o dată cu procentul de calamitare (coloana 3) și se împarte la 100, deci se mai face o dată reducerea procentuală!

    Exemplu de calcul

    Formula de calcul conform OUG pentru o suprafață de 100 de hectare de teren agricol cu grad de calamitare de 52%

    Conform procesului verbal – procentul de calamitare este de 52% (coloana 3), iar suprafața afectată este trecută ca fiind 52 de hectare (coloana 4)

    Valoare maximă grant: 52 X 1.500 X 52 : 100 =  40.560 de lei

    Formula de calcul fără aplicarea de două ori a procentului de 52%

    Suprafața totală (coloana 2) X Cuantum X Procent calamitate : 100

    100 X 1.500 X 52 : 100 = 78.000 de lei

    Diferența de calcul, în defavoarea fermierilor este de 37.440 de lei, un echivalent de 374 de lei la fiecare hectare calamitate într-un grad de 52%. 

    Având în vedere cele expuse mai sus, fermierii cer Ministerului Agriculturii clarificări cu privire la eroarea din formula de calcul pentru despăgubiri în forma în care aceasta a fost publicată în OUG nr. 157/2022. Mai mult, fermierii solicită MADR să rectifice de urgență OUG pentru a corecta modul de calcul înlocuind în tabel la coloana 6, în formula de calcul, coloana 4 cu coloana 2, sau simplificând formula de calcul pentru (6) la (4) X (5), adică suprafața care s-a stabilit că e calamitată 100% să fie înmulțită cu cuantumul aferent. 

    Vă reamintim că formula de calcul pentru despăgubirile de secetă nu este singura problemă în aplicare OUG 157/2022. Asociația Forța Fermierilor a semnalat că circa 10.000 de fermieri sunt în imposibilitatea de a beneficia de despăgubiri din cauză că, în cazul lor, comisiile de constatare nu au trecut în procesele verbale procentul de calamitate.


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: boli detectate de stațiile meteo, tratament urgent Hibridul de porumb Jumbo 48 de la Rodbun, potrivit pentru siloz și boabe Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție