• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum a reușit un fermier membru al AFF să câștige procesul cu Primăria pentru pășune

    Angelica Lefter -

    Asociația Forța Fermierilor, alături de toți Membrii săi! Un crescător de animale membru al AFF a câștigat în instanță procesul deschis primăriei care refuza să îi acorde suprafață de pășune. În toate etapele procedurale, de la elaboarea și depunerea cererilor până la plângerea prealabilă, fermierul a fost asistat de echipa AFF.

    Ioan Alexandru Drăgușin, membru al Asociației Forța Fermierilor, din comuna Mădulari, județul Vâlcea, a dus mai bine de un an o luptă în instanță cu Primăria comunei, pentru a-și obține drepturile. Sprijinit de Asociația Forța Fermierilor, din care face parte, tânărul a reușit să obțină cele 50 de hectare de pășune care i se cuvin, având în vedere că este și crescător de vaci de carne, având în prezent un efectiv de 30 de capete.

    Fermierul are o poveste interesantă, pe care a relatat-o pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. Acum aproape trei ani a renunțat la viața de oraș, unde activa în domeniul IT, în Râmnicu-Vâlcea, și s-a retras la țară unde a primit moștenire de la bunicul său 20 de hectare de teren. S-a extins după ce a luat în arendă alte suprafețe și a ajuns ca în prezent să cultive peste 100 de hectare de teren.

    Odată cu implicarea în viața de fermier au început și problemele în domeniu. Deși a fost încurajat la început chiar de autoritățile locale și de proaspătul edil de atunci, care conduce comuna și în prezent, Ion Dimulescu, să țină animale, ulterior a aflat că hectarele de pășune promise nu îi vor reveni curând sau…poate niciodată.

    Asociația Forța Fermierilor l-a ajutat pe fermierul Ioan Alexandru Drăgușin în demersurile sale către Primărie

    Sprijinit de Asociația Forța Fermierilor, din care face parte, tânărul a reușit să obțină cele 50 de hectare de pășune care i se cuvin, având în vedere că este și crescător de vaci de carne, având în prezent un efectiv de 30 de capete.

    ”Lucrez 100 de hectare și ne vom dezvolta acum până la 150 de hectare luate în arendă, am și 20 de hectare ale mele, lăsate moștenire de la bunicul. Totodată cresc și 30 de vaci de carne din rasele Charolaise, Bălțată Românească și metise. Animalele stau mult pe pășune și le hrănesc și cu ce produc în ferma vegetală unde cultiv îndeosebi grâu, porumb, orzoaică, ovăz. Noi ne-am mutat în localitate din oraș la rugămintea domnului primar, nu știm de ce s-a schimbat ulterior. Poate a fost doar o promisiune de campanie electorală. Atunci a insistat la tatăl meu care avea vreo două vaci, să mă convingă să vin în mediul rural să fac un business în agricultură. Eu am lucrat în IT, nu avem de gând să cresc vaci, am acceptat totuși să vin și am mers la Primărie unde mi-a scos primarul o hârtie cu islazul, mi-a promis că dacă îmi iau vaci îmi atribuie pășune, m-a trimis să cumpăr vaci. M-a convins primarul Ion Daniel Dimulescu, care trebuia să mă pună în posesia a 50 de hectare de pășune prin atribuire directă”, a declarat fermierul vâlcean.

    După ce s-a înscris în AFF a aflat că legea era de partea lui

    Edilul s-a transformat total după ce a câștigat alegerile, a mai spus Ioan Alexandru Drăgușin, care a explicat că în momentul în care a mers să ceară pășunea, primarul i-a spus că legea s-a schimbat și nu mai poate să i-o atribuie. Inițial, fermierul l-a crezut, dar numai când s-a înscris în Asociația Forța Fermierilor și a aflat câte ceva despre cadrul legislativ, și-a dat seama că este mințit.

    ”Pășunea din localitate are 77 de hectare, dar terenul este neîngrijit, plin de mărăcini. Consider că primarul are alte aranjamente cu un alt crescător din altă localitate, dar este doar opinia mea. Când ne-a promis pășunea era în 2019, campanie electorală. Când a ieșit primar mi-a spus să-l las să depună jurământ și îmi dă pășunea, apoi că s-a schimbat legea, am înghițit gălușca. Asta până am intrat în Asociația Forța Fermierilor. Cei de la asociație m-au ajutat să fac niște cereri și atunci s-a schimbat răspunsul și atitudinea domnului primar. Prima dată mi-a dat răspuns că nu are pastoral, după aceea cei de la asociație au făcut răspuns că acesta nu este un impediment, apoi mi-a dat edilul răspuns că nu deține documente de proprietate, dar cei de la asociație au trimis din nou formulat că nici asta nu este un impediment. După aceea a spus că nu este obligația lui ca primar să-mi dea mie pășune, e obligația Consiliului Local și eu i-am arătat și cererea mea făcută la Consiliul Local. Apoi ne-a pus să facem dovada cu vacile, ne-am dus la RNE, am pus și asta și până la urmă nu ne-a mai răspuns. Am acționat apoi în judecată, reprezentanții Primăriei nici măcar nu s-au prezentat la proces. În trei termene a fost gata”, a povestit fermierul vâlcean.

    Instanța de la Râmnicu-Vâlcea i-a dat dreptate fermierului și l-a obligat pe edil să-i atribuie cele 50 de hectare de pășune, însă nu a admis cerințele fermierului de a fi despăgubit cu 1.000 de lei pe zi în toată perioada de întârziere a punerii în posesie. Decizia poate fi contestată de ambele părți, dar cum lucrurile sunt clare, fermierul așteaptă decizia finală.

    Pentru mai multe detalii sau pentru a primi sprijin din partea Asociației Forța Fermierilor, vă rugăm să contactați reprezentanții organizației la telefon: 0733.528.655 sau la e-mail: contact@fortafermierilor.ro

    Decizia Tribunalului Vâlcea, în favoarea fermierului Ioan Alexandru Drăgușin

    Ioan Alexandru Drăgușin: ”M-a ajutat foarte mult Asociația Forța Fermierilor, pe această cale mulțumesc!”

    Decizia este definitivă, însă Primăria poate face recurs. Cu toate acestea, fermierul este încrezător și speră că problemele se vor rezolva, mai ales că nu sunt singurele pe care le are cu edilul comunei.

    ”Instanța ne-a dat dreptate, ne-a respins pretențiile – am cerut daune de la data depunerii primei cereri de 1.000 de lei pe zi. Decizia este definitivă, dar ei mai au dreptul să facă recurs, care s-ar ține la Pitești. Avocatul m-a liniștit spunându-mi că nu au cale legală. M-au ajutat foarte mult cei de la Asociația Forța Fermierilor, cererile și plângerea în prealabil mi-a fost făcută de ei și pe această cale le mulțumesc! Acest islaz de lângă proprietatea noastră a fost promis de toți edilii candidați la Primărie din anii 1990 până în prezent, în fiecare campanie electorală. Noi deținem încă două procese cu domnul primar, unul pentru dezmembrarea abuzivă a unui izlaz comunal și doilea pentru împroprietărirea abuzivă fără acte de proprietate și cadastru făcut ilegal fără un cadastrist autorizat. Adică domnul primar, după ce că nu a fost de acord să ne dea izlazul, ne-a sustras 3 hectare de teren din proprietatea noastră, fiind vecină cu islazul”, a conchis fermierul Ioan Alexandru Drăgușin pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți APIA astăzi în conturi. Se achită subvenția de 100 euro/ha! CMVRO: Creșterea rapidă a puilor din fermele românești nu se face cu hormoni sau antibiotice! Marcel, producătorul de mezeluri care folosește carne din ferma proprie

    Ultimele știri

    Raportul USDA: Producția de porumb a României, redusă la 7,8 milioane de tone O companie care are fabrică în România va livra 15.700 tone de ulei de floarea-soarelui în Egipt Noi alerte de ploi în județele unde inundațiile au făcut prăpăd. Cantități de apă de 40-60 l/mp!