Subvenții APIA pentru zootehnie cu plată în prima jumătate a anului viitor
Roxana Dobre -Subvenție prelungită pentru crescătorii de animale, schemă care primește aceleași cuantumuri și în prima jumătate a anului 2023. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat că sprijinul pentru creșterea animalelor se acordă în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 702/2014 al Comisiei și ale HG 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, cu modificările și completările ulterioare.
Potrivit unui comunicat al MADR, instituția a inițiat un proiect de HG, postat în transparență decizională în data de 24 noiembrie 2022, prin care Schema de ajutor de stat se poate prelungi cu încă 6 luni, respectiv până la data de 30 iunie 2023, cu valorile cuantumurilor reglementate în prezent aferente perioadei menționate anterior, potrivit prevederilor Regulamentului menționat.
Înainte de informarea MADR, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris despre acest subiect aici: MADR: Ajutorul de stat pentru sectorul de creștere a animalelor – prelungit
Prin acest proiect de HG se oferă posibilitatea de a completa cererea inițială doar pentru jumătate de an în vederea continuării activității de ameliorare până la adoptarea noii legislații UE.
HG 1179/2014 reglementează schema de ajutor de stat, având ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menținerii registrului genealogic, precum şi costurile aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.
Cererile inițiale de solicitare a ajutoarelor de stat se depun în perioada 1-15 decembrie a anului precedent celui pentru care se solicită ajutorul de stat.
”Facem precizarea că legislația Uniunii Europene în acest domeniu pentru perioada 2023 – 2027 este în curs de elaborare, iar după adoptarea acesteia se va iniția legislația națională și se va notifica la Comisia Europeană noua schemă de ajutor de stat”, a anunțat MADR.
Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenţionate întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin certificat de producător/atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul creșterii animalelor.