• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermieri condamnați la închisoare pentru că au încasat ilegal subvențiile APIA

  Roxana Dobre -

  Fermieri condamnați la închisoare din cauza unei fraude cu subvenții achitate prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Doi producători agricoli sunt acuzați de săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

  Direcţia Naţională Anticorupţie a anunțat că a fost pronunţată sentinţa definitivă într-un dosar care vizează doi arădeni, acuzaţi de diferite infracţiuni asimilate corupţiei, în scopul de a încasa bani nemeritaţi de la APIA. În luna decembrie a anului trecut, procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată pe Gheorghe Jivan şi pe Florica-Viorica Jivan, aceştia fiind acuzaţi de săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

  ”În perioada 2017-2018, cei doi inculpați au depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) mai multe documente în care erau consemnate date false în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafețe de teren pe care nu le dețineau în realitate. Prin aceste demersuri, inculpații ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 60.529 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă”, au informat procurorii DNA.

  La numai zece luni distanţă, în octombrie 2022, inculpaţii şi-au aflat sentinţele definitive de la Curtea de Apel Timişoara, după ce dosarul fusese judecat şi de Tribunalul Arad.

  Închisoare cu suspendare pentru cei doi fermieri

  Magistraţii arădeni au stabilit ca cei doi fermieri să fie condamnați  la închisoare cu suspendare și Totodată, instanţa a decis să îl oblige pe inculpatul Gheorghe Jivan să plătească părții civile, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, suma de 34.695,35 lei, iar pe inculpata Florica-Viorica Jivan suma de 25.833,57 lei, reprezentând daune civile, la care se adaugă dobânzi și penalități.

  „Condamnă pe inculpatul G.J. (Gheorghe Jivan n.r) la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false. Condamnă pe inculpata F.V.J. (Florica-Viorica Jivan n.r) la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat”, a anunțat DNA.

  Agricultorii și-au recunoscut vinovăția

  În cazul celor doi inculpați, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei de prevederile articolului privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime.

  „Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații vor presta fiecare câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, ambii în cadrul Consiliului Local Arad sau în cadrul unei alte unități stabilite de Serviciul de probațiune Arad”, se mai arată în informarea DNA.


  Te-ar mai putea interesa

  Două mari ferme agricole au fost scoase la vânzare de lichidatori! Subvenția-bonus pentru fermieri a fost aprobată de Guvern! Analiză: Porumbul pleacă din Ucraina cu 120 euro/tonă și se vinde în România cu 200 euro/tonă

  Ultimele știri

  Primarii se plâng că nu fac față să încaseze impozitul agricol și cer să rămână cu o parte din bani În Grădina Danei. Îngrijirea măslinilor. Soiuri rare de roșii Ministrul Barbu, despre programul Tomata: ”Luni-marți încep plățile”