• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Am vândut terenul agricol declarat la APIA. Mai încasez subvenția? Răspuns!

    Roxana Dobre -

    Vânzarea unui teren agricol pentru care s-a cerut subvenție duce la pierderea banilor pe hectar pentru un cedent? Mai mulți fermieri ne-au întrebat dacă terenul purtător de subvenție se transferă la noul proprietar cu tot cu banii de la APIA dacă acesta este vândut în timpul campaniei agricole în timpul căreia cedentul (cel care a vândut suprafața) a depus cererea unică.

    Vânzarea sau arendarea unui teren agricol purtător de subvenție nu duce la pierderea banilor pe anul în care proprietarul a depus cererea unică.

    ”Dacă o exploataţie este transferată integral de la un beneficiar la altul după depunerea unei cereri de ajutor, a unei cereri de sprijin sau a unei cereri de plată şi înainte să fi fost îndeplinite toate condiţiile de acordare a ajutorului sau a sprijinului, cedentului nu i se acordă niciun ajutor sau sprijin pentru exploataţia transferată. Însă dacă acesta a vândut terenul după ce a încasat avansul sau plata finală, banii nu se pierd iar noul proprietar poate intra în drepturile care i se cuvin din subvenții doar din campania viitoare. Trebuie reținut că nu proprietarul este purtător de subvenție să spunem așa, ci terenul este cel care se transferă mai departe. Dar desigur noul proprietar trebuie să respecte regulile pentru subvenții cu ferma sa, nu se înțelege de la sine că dacă un teren a luat subvenție la un fermier, este neapărat eligibil și la cel care l-a cumpărat”, a explicat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, directorul general al APIA, Adrian Pintea.

    APIA nu trebuie notificată de vechiul proprietar dacă terenul a fost vândut 

    Dacă vânzarea s-a făcut după ce proprietarul de teren a respectat regulile pentru subvenții și a încasat banii, APIA nu trebuie informată privind vânzarea terenului. Cel care notifică agenția este noul proprietar, cesionarul, cel care poate cere subvenție pe terenul cumpărat dacă respectă următoarele reguli:

    Când trebuie anunțată APIA 

    Cesionarul trebuie să anunţe APIA doar dacă tranferă toată exploatația pe numele altui beneficiar, fie că este vorba despre o fermă vegetală sau una zootehnică. Astfel, doar în acest caz vânzarea sau arendarea unei ferme se anunță în 10 zile calendaristice de la efectuarea transferului de exploataţie, cesionarul notifică APIA asupra transferului şi solicită plata ajutorului şi/sau
    a sprijinului, conform art. 29 alin. (2), lit. a) din O.U.G. nr. 11/2021, cu modificările și completările ulterioare.

    Fermierul care preia exploataţia agricolă (toate unitatile de productie din cadrul acesteia) depune la centrul local/ judeţean sau a municipiului Bucureşti unde a fost depusă cererea de plată a fermierului care transferă exploataţia agricolă Cererea de transfer de exploataţie ( Anexa nr. 7 la prezentul ghid) și documentele care au stat la baza transferului de exploataţie agricolă: contract de vânzare-cumpărare/ arendă/ închiriere/ concesionare/ donaţie/ comodat sau altele asemenea şi dovada contului bancar activ deschis la o unitate bancară de pe teritoriul României.

    Înregistrarea transferului de exploataţie are la bază formularul ,,Cerere pentru transfer de exploataţie/schimbarea formei de organizare” şi documentele specifice în funcţie de specificul unităţilor de producţie componente, puse la dispoziţie de către APIA. Acest formular este completat și semnat de către cei doi beneficiari şi datat.

    Cererea pentru transfer de exploataţie/schimbarea formei de organizare este depusă la centrul local/centrul judeţean/Centrul municipiului Bucureşti unde cedentul a depus cererea unică de plată, după caz. Ulterior, aceasta este ataşată la dosarul cererii unice de plată a cesionarului, o copie a cererii de transfer fiind depusă la dosarul cererii unice de plată a cedentului (Anexa nr. 7 la prezentul ghid). Pe copia documentelor menţionate, cesionarul va înscrie “conform cu originalul” şi va semna.

    Când îi poate încurca pe fermieri vânzarea parțială a unui teren sau animale 

    Când luați decizia să vindeți din terenul pe care încasați subvenții sau o parte dintre animalele eligibile la plată trebuie să luați în calcul că suprafața sau numărul de capete pe care încă le dețineți se înscriu în limita minimă de eligibilitate. Adică în cazul plăților pe suprafața, trebuie să mențineți cel puţin 1 ha iar suprafaţa parcelei agricole să fie de cel puţin 0,3 ha. Iar în cazul serelor, solarelor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuştilor fructiferi, suprafaţa parcelei agricole trebuie să fie de cel puţin 0,1 ha. Dacă spre exemplu dețineați peste 5 hectare și ați vândut 3, trebuie să luați în calcul că plata redistributivă va fi de doar 5 euro pe hectar, cuantumul stabilit pentru intervalul 1-5 hectare.

    În cazul exploatațiilor de animale, la vânzarea unei vaci de lapte sau carne, oi, capre, trebuie să se țină cont ca pragul minim de eligibilitate pentru Ajutorul Național Tranzitoriu Zootehnic (ANTZ) sau Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) să rămână la următorul nivel:


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2025. Data la care începe depunerea cererilor pentru plata pe hectar și animale Garda de Mediu controlează fermele agricole care au primit fonduri europene Floarea-soarelui, la mare căutare. Prețurile au explodat, fermierii nu vor să vândă

    Ultimele știri

    Asprimea iernii – raport ANM: Iarnă blândă în cea mai mare parte a țării Plăți APIA 2025. Fermierii care nu au primit niciun ban din subvenții De ce nu se pun roșiile lângă castraveți. Vecini compatibili în grădina de legume