• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Crescătorii de animale – protest cu zeci de tractoare: ”Noi închidem fermele și ei vând mizerii în magazine!”

    Roxana Dobre -

    Fermierii crescători de bovine protestează. Un marș cu tractoare a fost organizat de crescătorii de vaci din mai multe cooperative, producătorii agricoli fiind nemulțumiți de modul în care se împart subvențiile, creşterea preţurilor dar și că pe rafturile magazinelor sunt produse neconforme iar ceea ce produc ei nu este acceptat de retaileri.

    Fermierii care derulează protestul de luni, 28 noiembrie, din Satu-Mare, s-au adunat cu zeci de utilaje de la primele ore ale dimineții. Punctul de plecare a fost localitatea Botiz, acolo unde cei de la Cooperativa Samus Lact s-au întâlnit pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la legislația din domeniul agricol.  și au plecat în coloană pe centura municipiului Satu Mare. Finalul manifestației va fi în parcarea unui centru comercial internaţional.

    Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a informat, președintele Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin (UNCST)- BOVICOOP, Daniel Frei a avertizat dacă protestul de astăzi nu schimbă nimic, fermierii se vor organiza la nivel național și vor bloca mai multe județe.

    ”Dacă autoritățile nu dau curs solicitările noastre împreună cu celelalte asociații și cu colegii noștri din uniunea de ramură vom lua alte măsuri. Noi suntem prezenți în 15 județe și am hotărât că dacă nu dau curs solicitărilor noastre, atunci o să ieșim în toate județele unde suntem prezenți și atunci chiar o să blocăm. Înainte de sărbători, o să blocăm orașele sau facem un protest mare, eu zic că strângem 500-600 de utilaje ca să fim acolo”, a explicat fermierul.

    Mai mult despre acest subiect aici: Fermierii au pregătit utilajele! Marș cu 50 de tractoare în mijlocul orașului!

    Mai mulți fermieri decât se așteptau organizatorii

    Organizatorii au declarat că numărul celor care participă la protest este peste așteptări, dovadă că supărările fermierilor i-au motivat să își lase lucrul din ferme și să iasă în stradă. Conform informațiilor din presa locală, la protest ar participa 86 de fermieri, cu utilajele din dotare.

    ”Nu am crezut că vom reuşi să ne strângem în număr atât de mare, dar văd că motivele acestui protest au fost destul de clare şi ne-au motivat să ieşim în stradă împreună. Acesta este un protest de avertisment. Principalul obiectiv al nostru este ca să golim rafturile de produsele care sunt neconforme, în principal produsele din uleiuri vegetale hidrogenate. Printre altele, majoritatea suntem din zootehnie, dacă România vrea să rămână fără zootehnie aşa trebuie să continue mai departe. Noi, fără sprijinul statului, în jumătate de an închidem minimum 50% din ferme. Ne-au promis 73 de euro pe cap de vacă, văd că o lălăie de la o săptămână la alta, nu se mai povesteşte nimic. Săptămâna trecută, vineri, trebuia să avem din nou întâlnire la minister, nu ne-au mai invitat, nu se mai zice nimic de această subvenţie. La secetă noi care suntem în zootehnie am fost excluşi, pe partea de păşune şi fâneaţă”, a spus Daniel Frei, potrivit Agerpres.

    El a explicat că banii pe care ar urma să îi primească de la guvern vor ajunge nici pentru hrana animalelor.

    ”Să ne dea acei 1.000 – 1.500 de lei promişi. Cu aceştia noi o să ne plătim facturile, dar mai departe ce dăm de mâncare la vacă, din ce hrănim? Avem ceva bani puşi deoparte, dar ăştia nu sunt suficienţi. Acum dacă mergem să cumpărăm fân sau orice tip de furaj pentru animale sunt nişte preţuri foarte mari. Săptămâna trecută am cumpărat balotul de fân de slabă calitate cu 250 de lei. Asta înseamnă că mie îmi ajunge doar pentru tineret şi vacile gestante undeva la 5-6 pe zi, înseamnă undeva la 1.500 de lei pe zi numai pe partea asta. La vaca de lapte încă nu i-am dat de mâncare. În condiţiile astea noi putem pune lacătul în vreme ce ei pe rafturi vând tot felul de mizerii”, a mai spus Daniel Frei.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință

    Ultimele știri

    Mihaela Neagu, proprietara fabricii Luduș: “Dacă nu sunt luate rapid măsuri, 2025 va fi anul dezastrului în agricultură” Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Subvenție APIA de 176,11 euro/UVM. Cererile se depun din 9 ianuarie