• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii au pregătit utilajele! Marș cu 50 de tractoare în mijlocul orașului!

    Roxana Dobre -

    Fermierii ies cu tractoarele în stradă. Peste 50 de utilaje vor merge în marș luni, 28 noiembrie, iar crescătorii de animale vor să tragă un semnal puternic de alarmă legat de situația în care se află sectorul zootehnic din România în prezent. Mai exact, crescătorii de animale cer retragerea mai multor produse de pe rafturile marilor magazine, care conțin grăsimi hidrogenate peste limita admisă, în timp ce produsele românești din lapte nu au loc în supermarketuri.

    Daniel Frei, președinte al Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin (UNCST)- BOVICOOP a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că acțiunea de mâine de la Satu Mare este un de avertisment dar dacă fermierii nu vor fi ascultați, va urma un protest mult mai amplu care va bloca întreaga țară.

    ”Noi vrem să atragem atenția asupra faptului că la raft, în magazine, supermarket-uri, se vând produse neconforme, produse care conțin uleiuri vegetale hidrogenate peste limita maximă admisă în Uniunea Europeană adică 2 grame la suta de grame. Și nu este vorba neapărat numai la raftul de lactate, ci în general. Deci peste tot, începând de la produse pentru copii și terminăm cu cele de post. Deci acesta este principalul motiv. Ei vând tot felul de prostii pe raft, în timp ce fermele închid, deci pe capete se închid ferme”, a explicat Daniel Frei.

    Autoritățile au fost avertizate de mai multe ori. Fără niciun rezultat însă!

    Reprezentantul fermierilor a precizat că autoritățile au fost avertizate de mai multe ori dar lipsa de reacție a acestora i-a convins în final pe fermieri să ia atitudine și să pornească protestul.

    ”Noi am încercat să lansăm un semnal atât local și la nivel național. Am trimis o adresă prefectului pe acest subiect, ca să atragă atenția mai departe, am vorbit și cu cei de la ministerul agriculturii, am atras atenția asupra acestui fapt. Noi am cerut și să intermedieze o întâlnire la nivel local, la nivel național, cu cei de la ANSVSA și cu OPC-ul. Ca să le punem pe masă măcar 20 de produse de genul acesta și să facă bine, să ia măsuri. Acum de la prima discuție pe care am avut-o cu domnul prefect de Satu Mare, cu Radu Roca, el deja la nivel local a înștiințat ANSVSA-ul, și după cum a apărut și în presă au retras de la Lidl niște iaurturi neconforme, câteva produse. Dar la nivel de țară, am înțeles că au dat o alertă și a fost control pe lactate și pe bulion. Dar, în afară de lactate și bulion mai sunt încă multe alte alte produse. Fermierii din toată țara trebuie să aibă în vedere că noi trebuie să avem grijă de raft. Deci noi nu ne putem vinde produsele pe care le facem în ferme și pentru care muncim,  ni se cer tot felul de condiții. Vorbim acum de domeniul nostru, de partea de lactate, deci începând de la germeni, celule somatice, toxine, antibiotice și așa mai departe, care noi trebuie să avem grijă ce lapte punem spre vânzare către procesator. Și în schimb ei la raft vând efectiv produse care sunt cancerigene”, a avertizat Daniel Frei.

    Regulamente și legi există. Mai trebuie doar să fie respectate de autoritățile competente 

    Reprezentantul fermierilor a atras atenția că autoritățile de control au la dispoziție baza legală, care trebuie doar să fie pusă în aplicare prin demararea de controale serioase în magazine.

    ”Noi avem Regulamentul European 2019/649 al Comisei din 24 aprilie 2019, care zice că de la 1 aprilie 2021, deci deja de un an și jumătate, a intrat în vigoare și reglementează uleiurile vegetale hidrogenate. Deci acest regulament prevede clar că în toată Europa nu pot să se vândă produse alimentare pe raftul magazinelor care conțin mai mult de 2 grame de acizi grași hidrogenați la 100 de grame de produs. Deci eu acum dacă mă duc în oricare magazin, vă trimit minim 20 de poze sau vă scot 20 de produse care depășesc aceste praguri, asta în afara raftului de lactate. Deci dacă la lactate au început să se miște, odată și cu intrarea în vigoare a Legii Laptelui, în rest avem magazinele pline cu asemenea produse neconforme”, a mai spus Daniel Frei.

    Acesta a completat că autoritățile și retailerii au fost notificate încă din vară și li s-a cerut în mod constant să retragă de pe rafturi produsele care nu respectă legea. În zadar însă!

    Noi am notificat la nivel de uniune de ramură toți retailerii în vară, dea jos de pe raft, bineînțeles n-au dat curs la solicitare. Noi acum vrem atragem atenția și mergem mai departe. Deci anunțăm autoritățile, și noi nu avem timp să așteptăm și să lucrăm în pierdere. Că dacă autoritățile merg așa, retrag un produs pe săptămână le trebuie 60 de ani până termină raftul.  Deci vrem să se miște un pic mai repede, dar venim și noi în ajutorul lor, strângem noi de pe rafturi produsele care nu sunt conforme, le punem în pe masă, e să meargă să le retragă, ea să oblige să le retragă. Si ar fi ar fi de datoria lor, a supermarket-urilor. Măcar pe etichete să se uite, chiar dacă la conținut nu pot să îl trimită”, a mai punctat specialistul. 

    Fermieri din toată țara au început deja să se strângă în Satu-Mare

    Duminică după-amiază când l-am intervievat pe Daniel Frei fermierii începuseră deja să se strângă în Satu-Mare pentru protestul de mâine. Dacă crescătorii de animale nu vor reuși să îi convingă pe reprezentanții autorităților să își facă treaba atunci vor trece la manifestații mai mari, care să blocheze mai multe județe din țară.

    ”Fermierii închid fermele pe capete. Noi astăzi în România ar trebui să avem minim 2.000 de ferme de mărime medie, cum avem noi în cooperativă undeva la 40-50 de bovine. Deci minim 2.000 care  ar da de lucru, nu știu unui număr de 8.000-10.000 de persoane, pe lângă faptul că produc mâncare, hrană pentru populație. M-am referit la fermele de vaci de lapte, dar noi cei care lucrăm în agricultură, mai mișcăm o industrie în spatele nostru. Noi folosim și cumpărăm utilaje, inputuri, noi consumăm motorină, noi consumăm uleiul, nu mai zic de energie electrică și chiar gaze. Fiind un un protest de avertisment, am vrut să atragem atenția că suntem în stare să blocăm dacă trebuie să blocăm un oraș. Noi n-avem intenția acum să blocăm orașul și doar să ieșim cu estimez undeva la 40-50 de tractoare. O să ne strângem mâine iar dacă autoritățile nu dau curs solicitările noastre împreună cu celelalte asociații și cu colegii noștri din uniunea de ramură vom lua alte măsuri. Noi suntem prezenți în 15 județe și am hotărât că dacă nu dau curs solicitărilor noastre, atunci o să ieșim în toate județele unde suntem prezenți și atunci chiar o să blocăm. Înainte de sărbători, o să blocăm orașele sau facem un protest mare, eu zic că strângem 500-600 de utilaje ca să fim acolo”, a mai spus președintele Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin (UNCST)- BOVICOOP.

    Fermierii sunt supărați și din cauza pierderilor cauzate de secetă și ajutorul pentru bovine care a fost ”uitat” 

    Nemulțumirile fermierilor nu se opresc la nerespectarea legii în privința produselor de la raft, ci la aceste nemulțumiri se adaugă și problemele legate de secetă, unde pășunile au fost excluse, dar și ajutorul de stat de 73 euro pentru bovine, care pare că a fost uitat de Ministerul Agriculturii.

    ”Noi suntem acuma chiar într-o situație disperată, mai ales cei care creștem bovine de lapte. Deci odată ne-a fost afectat războiul din Ucraina, s-a scumpit energia, s-a scumpit motorina, noi cheltuim foarte mult în ferme. Mai departe, ni s-au promis  73 de euro pentru bovine dar săptămâna trecută vineri trebuia să avem o discuție la minister, o nouă întâlnire. Nu s-a întâmplat. Ordonanța asta de urgență nu mai apare nicăieri. A dispărut! Am trimis fiecare punctul nostru de vedere și de atunci nu se mai vorbește nimic, nu știm nimic de ordonanța de urgență”, a mai subliniat Daniel Frei.

    Crescătorii de animale mai adaugă la lista nemulțumirilor și excluderea lor de la plata pentru despăgubirile la secetă. ”Deci dacă se dă pentru porumb, pentru floarea-soarelui, pentru grâu, pășunile au fost excluse, fânețele au fost excluse. Mie chiar dacă îmi dă, nu știu, pe porumb, am 70 % daună la secetă, îmi dă 1.000 de lei. Eu mai trebuie să pun niște bani ca să plătesc furnizorul, dar eu încă mâncare la vaci nu am. Maxim pot plăti furnizorul”, a mai spus fermierul.

    Prețul baloților a ajuns la 250 de lei

    Acesta a dat și un exemplu al scumpirilor din ferme, în cazul baloților ajungându-se la 250 de lei bucata.

    ”Eu personal săptămâna trecută am cumpărat 40 de baloți cu 250 de lei balotul de fân de slabă medie calitate, în condițiile în care e numai la tineret și la vacile încărcate, la 60 de vaci, folosesc undeva la 7 baloți adică 1.500 de lei pe zic, asta fără vacile de lapte. Deci la o lună dau 45.000 de lei pe fân, numai pe partea de vaci înțărcate, juninci, viței. Asta pe lângă porumb și șrotul pe care îl primesc. Și atunci noi trebuie să rezistăm în condițiile astea. Deci toate sectoarele primesc sprijin, procesatorii au până în 500.000 de euro iau sprijin de la stat, iar la noi nu dau nimic. Noi am rămas acum și  balotăm și cocenii care au rămas pe câmp, ca să putem ține animalele și să nu le abatorizăm. Ne-am gândit că dacă se consideră un hectar egal cu o unitate vită mare, atunci ministerul dă 1.500 de lei la daună totală pentru secetă și atunci pe formula aceasta ar veni 2.500 de lei la UVM. Sigur, nu vor da 2.500 dar ar trebui să ia în considerare 500 de lei, 300 de lei dar numai să dea pentru că noi suntem într-o situație disperată”, a conchis fermierul.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!