• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce plantăm sub pomii fructiferi și arbuști. Plante rezistente și îngrijire

    Roxana Dobre -

    Cum să mărești suprafața utilă într-o zonă foarte mică! Spațiul rămas liber sub pomi sau între aceștia poate fi utilizat foarte eficient dacă plantele care sunt folosite rezistă la umbră și nu sunt pretențioase în condițiile în care au ”vecini”. De regulă, fie că alegeți să semănați iarbă sau flori nepretențioase, acestea cresc în cercurile de lângă tulpină ale copacilor din livadă fără probleme. Dar dacă respectați corect o serie de reguli importante, puteți cultiva chiar și căpșuni, legume, salate sau ierburi aromatice.

    Lipsa de spațiu din grădină ne obligă deseori să folosim orice mică palmă de pământ, chiar dacă aceasta este situată la umbră, sub pomi sau lângă garduri. În cercul trunchiului unui copac adult este cu siguranță întotdeauna umbră, a cărei densitate depinde de mai mulți indicatori. Adică vorbim despre tipul de copac, dimensiunea coroanei sau locația sa în grădină În orice caz, culturile iubitoare de lumină nu își au locul sub coroana pomilor dar este păcat să pierdeți suprafețe prețioase pe care puteți scoate chiar și legume sau fructe de pădure.

    Ce plantăm sub pomi. Cum se realizează ”patul” pentru flori și legume
    Ce plantăm sub pomi. Cum să îngrijești copacii dacă există paturi sub ei
    Ce plantăm sub pomi. Ce culturi pot fi plantate sub pomi

    Ce plantăm sub pomi. Cum se realizează ”patul” pentru flori și legume

    Este recomandat ca orice ați alege să plantați sub pomi să realizați în prealabil un pat de pâmânt astfel încât rădăcinile pomilor să nu fie afectate. Pericolul este ca, cel puțin în cazul arbuștilor, rădăcinile să nu aibă loc să se dezvolte din cauza ramificațiilor de la copac. Pe de altă parte o eventuală săpare are putea răni rădăcinile pomilor sub care doriți să plantați specii care au nevoie de o groapă mai mare pentru susținere.

    Pentru a evita acest lucru, trebuie să curățați imediat buruienile și să săpați puțin porțiunea de pământ pe care urmează să plantați, să o nivelați și aplicați îngrășământ. Dacă copacul crește de mult timp și ați decis să plantezi legume abia acum, mai întâi trebuie să curățați cercul din apropierea trunchiului de buruieni. Nu puteți folosi o lopată sau erbicide pentru aceasta, trebuie doar să pliviți cu grijă sau să folosiți un material de acoperire nețesut.

    Solul curățat va trebui verificat pentru nivelul de aciditate (la niveluri ridicate, făina de dolomit ar trebui să fie încorporată în sol în proporție de 0,5 kg pe 1 mp), trebuie aplicate îngrășăminte sezoniere (30 g de uree, 25 g de superfosfat, 20 g de sulfat de potasiu la 1 mp). După aceea, puteți începe să plantați și este de dorit să mulciți răsadurile cu material vegetal (fân, iarbă cosită, turbă etc.).

    Citiți și: Cercul de trunchi la pomii fructiferi – beneficii. Cum se face corect, întreținere

    Cum să îngrijești copacii dacă există paturi sub ei

    Principalul motiv care încurajează grădinarii să ocolească cercul din apropierea trunchiului atunci când plantează o grădină de legume este tratamentul copacilor cu medicamente puternice. Desigur, dacă cultivați ridichi sau verdeață sub un măr, nu îl puteți pulveriza cu pesticide, deoarece otrava va ajunge și pe legume.

    Pentru a evita acest lucru, toate tratamentele de grădină se efectuează fie primăvara (înainte de însămânțarea semințelor în pământ), fie toamna (după recoltare). Vara se aleg medicamentele biologice sau se folosesc remedii populare profilactic. Dacă copacul este lovit de o boală gravă și este imposibil să amânați tratamentul, trebuie mai întâi să îndepărtați toate plantările de sub el și abia apoi să treceți la pulverizare.

    Adesea, plantarea sub un copac este oferită pentru a fi ascunsă sub o peliculă pentru momentul pulverizării coroanei. Din păcate, această metodă nu funcționează, deoarece substanțele nocive care au căzut în coroană vor acționa pentru o lungă perioadă de timp, iar apoi, cu ploaie și rouă, vor cădea în continuare în sol și, prin urmare, în patul tău improvizat de grădină.

    În ceea ce privește fertilizarea, pentru a nu exista confuzii, aplicați îngrășăminte pentru arbori în găurile săpate de-a lungul perimetrului coroanei cu o adâncime de 25-35 cm și plantați îngrășăminte pentru legume în stratul superior al solului sau aplicați sub formă lichidă.

    Când udați, rețineți că arborele trebuie udat nu lângă trunchi, ci de-a lungul conturului coroanei și în volume mari. Dar legumele plantate sub el au nevoie de lichid în straturile superioare ale solului. Adică, udarea va dura mai mult timp, iar dacă creasta în sine trebuie umezită cu 15-25 cm, atunci marginile sale (proiecția coroanei) – cu 40-50 cm.

    Ce culturi pot fi plantate sub pomi

    Daca ai putin spatiu pe site, dar vrei sa crești cat mai mult, nu ezita sa plantezi nu flori sau gazon sub copaci, ci plante utile. Desigur, roșiile sau vinetele în astfel de condiții nu vor mulțumi recolta, dar există opțiuni mai potrivite.

    Legume sub pomi

    În cercurile de lângă trunchi ale pomilor fructiferi, puteți cultiva o mulțime de legume. Trebuie evitate doar cele cu rădăcini mari, cum ar fi țelina sau morcovii, sau cele care necesită săparea adâncă a solului. Dacă abandonăm culturile de rădăcină cu maturare lungă și ne concentrăm asupra culturilor cu un sistem de rădăcină superficial, se dovedește că opțiunile nu sunt atât de puține.

    Astfel culturile care rezistă la umbră sunt: usturoiul, ceapa și ridichile cresc bine, ceea ce, în principiu, nu-i place lumina directă a soarelui și supraîncălzirea. În plus, puteți crește acolo dovlecei iar unii grădinari reușesc chiar să lege și lujerii de castraveți de ramurile inferioare ale unui măr.

    Broccoli și guliile se simt de asemenea bine în astfel de condiții. Dar varza albă obișnuită sub copaci ar trebui să fie plantată numai dacă mai aveți răsaduri în plus.

    Sub pomi, puteți înrădăcina și plantele de roșii rămase în timpul ciupirii. Adevărat, vor crește bine doar în regiunile sudice, unde umbra pentru plante nu este o problemă, ci mai degrabă un lux.

    Fructele de pădure plantate sub pomi

    Aproape sub orice copac din livadă (atât fructifer, cât și ornamental) puteți crește fructe de pădure. Cei mai nepretențioși ”locuitori” ai cercului din apropierea trunchiului sunt căpșunile sau fragii (atât soiurile obișnuite, cât și cele remontante). Nu au nevoie de multe ore de lumina directă a soarelui și, cu un îngrășământ adecvat, se vor putea maturiza pe deplin.

    Dar tufele de fructe de pădure nu pot fi plantate sub pomii pentru că vor concura cu aceștia pentru hrană, rădăcinile se pot întrepătrunde și randamentul ambelor culturi se va deteriora. Singurul arbust pe care grădiniarii îl plantează uneori lângă copaci este zmeura. Dar în acest caz, va trebui să-l tăiați în mod regulat și să alegeți un soi subdimensionat.

    Arbuști precum afinul sau merișoarele nu au ce căuta de asemenea sub pomi, pentru că nu vor prinde rădăcină la umbra acestira . Deși în mediul lor obișnuit coexistă de bunăvoie cu copacii, au nevoie de sol acid, adică nepotrivit culturilor pomicole.

    Verdeață sub copac

    Cea mai simplă și eficientă cultură care poate fi crescută sub pomi este vedeața. În primul rând, la umbră se ne maturizează rapid și nu înflorește, în al doilea rând, frunzele capătă masă verde și rămân în stare perfectă pentru o perioadă lungă de timp, iar în cele din urmă, rădăcinile culturilor verzi sunt superficiale, ceea ce înseamnă că acest lucru nu va dăuna copacului. În plus, verdeața semănată sub copac nu permite solului să se usuce iar dacă aveți în plus poate fi încorporată în sol, ceea ce de asemenea aduce beneficii.

    Cei mai buni candidați pentru cercul trunchiului vor fi spanacul, salata verde, rucola, mărar, măcriș. Dar este mai bine să plantați li pătrunjel sau mentă – plante care nu au rădăcini prea puternice. Și ierburile aromatice își găsesc locul la umbra pomilor, acestea fiind cimbru, rozmarim, busuioc, etc.

    https://www.ogorod.ru/ru/ogorod/bed/14904/chto-posadit-pod-derevyami-ili-kak-uvelichit-poleznuyu-ploshhad-na-ochen-malenkom-uchastke.htm


    Te-ar mai putea interesa

    Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință Fermier cu 15 vaci: Am ieftinit brânza la 25 de lei kilogramul și lumea tot nu este mulțumită

    Ultimele știri

    Mihaela Neagu, proprietara fabricii Luduș: “Dacă nu sunt luate rapid măsuri, 2025 va fi anul dezastrului în agricultură” Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Subvenție APIA de 176,11 euro/UVM. Cererile se depun din 9 ianuarie