• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Comisar european: Va exista un prag minim pentru reducerea utilizării pesticidelor în fiecare fermă

    agrointeligenta.ro -

    Pesticidele sunt medicamente pentru plante, iar propunerea Comisiei Europene referitoare la reducerea utilizării de pesticide, desprinsă de realitate, consideră europarlamentarul român Daniel Buda. Vicepreședinte al Comisiei de agricultură din Parlamentul României, Daniel Buda a realizat o informare cu privire la participarea, la o dezbatere asupra utilizării sustenabile a pesticidelor, a comisarului pentru Sănătate și produse fitosanitare, Stella Kyriakides.

    Reducerea utilizării de pesticide este o propunere a fost integrată în Pactul Verde, Strategia de la Fermă la Consumator, Strategia pentru biodiversitate precum și multe alte strategii importante pentru sectorul alimentar.

    ”Consider că propunerea include elemente controversate, în special metodele de calcul asupra reducere cantității pesticidelor folosite. Nu pot să nu remarc fractura de logică pe care o are Comisia Europeană și mi-ar plăcea să fiu convins de contrariul. Comisia Europeană vine și spune că va reduce cu 50% consumul de pesticide. Oare are în vedere faptul că sunt state care au consum diferit de pesticide la nivel național? România are 0,8 kg, alt stat are 9 kg. Am adresat următoarea întrebare doamnei Comisar: Cum veți aplica această reducere de 50% la nivelul statelor membre?! Fermierii vor avea pierderi de venit ca urmare a acestor reguli. Fermierii au rate la bancă, își cumpără mâncare, își trimit copiii la școală. Se gândește Comisia Europeană de unde vor putea mai departe fermierii să facă acest lucru? Să nu se mai invoce PAC-ul, pentru că PAC-ul are alt rol, nu de a compensa pierderile ca urmare a unei propuneri a Comisiei desprinsă de realitate”, a precizat Daniel Buda.

    “Da, noi în propunere spunem statelor membre să adopte obiective obligatorii prin dreptul național și să contribuie la atingerea obiectivului general al UE. Când stabilesc țintele naționale, statele membre pot să țină seama de specificul lor, de intensitatea utilizării pesticidelor, de progresele făcute în timp, deci pot reduce în anumite situații țintele. Bineînțeles că va exista un prag minim, dar, dacă discutăm despre ținte, dacă vă gândiți la felul în care se calculează țintele, dacă ele nu sunt pragmatice sau utile, noi suntem gata să cântărim propunerile dumneavoastră”, a declarat la întâlnire comisarul european pentru Sănătate și produse fitosanitare Stella Kyriakides.

    Declarațiile Comisarului pentru Sănătate și produse fitosanitare, Stella Kyriakides:
    – În iunie s-au propus reguli noi pentru utilizarea și reducerea riscurilor utilizării pesticidelor. Această propunere a generat multe păreri. Această reacție amplă arată importanța acestui subiect pentru europeni.
    – Războiul barbar purtat de Rusia în Ucraina zdruncină temeliile continentului nostru. Consecințele sunt enorme, iar obiectivele noastre politice trebuie regândite. Vă asigur că înțeleg îngrijorările dumneavoastră și sunt gata să lucrăm împreună.
    – Propunerea, prin natura sa, nu e bătută în piatră. În calitate de colegiuitori, vă revine dumneavoastră, ca Parlament să vă prezentați raportul iar acolo unde există discrepanțe, Comisia va interveni pentru a facilita găsirea unui compromis.
    – Cetățenii își doresc alimente curate, fără pesticide. Am asistat la acest apel în nenumărate rânduri. Trebuie să intervenim acum pentru a frâna pierderea de biodiversitate și pentru a frâna pierderea de polenizatori. Există o amenințare reală pentru agricultură. Nu cred că propunerea noastră reprezintă o amenințare.
    – Pentru a reduce cantitatea de pesticide folosite am propus o serie de norme astfel încât pesticidele chimice să fie folosite în ultimă instanță, când alte măsuri nu reușesc. Am propus de asemenea compensarea financiară a agricultorilor.
    – În zonele agricole, toate pesticidele aprobate pentru agricultura ecologică și organică și cele din agricultura convențională ar putea fi în continuare folosite. Repet, suntem deschiși la discuții ulterioare privind metodologia.
    – Știu că la ora actuală contextul e unul complicat. Vă spun cât se poate de clar că Comisia e gata să discute și despre soluții ulterioare. În viitorul apropiat vom prezenta o analiză asupra factorilor care influențează securitatea alimentară.
    – Ne aflăm în mijlocul unei crize ecologice care reprezintă o amenințare asupra securității alimentare. E clar că nu mai putem continua ca până acum.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun!

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou