• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • APIA achită a doua tranșă din subvenții. Sumele care intră în conturile fermierilor

  Roxana Dobre -

  Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) achită tranșa a doua de plată din subvențiile APIA pe acest an. Funcționarii agenției au pregătit deja primele liste cu fermieri. Producătorii agricoli și crescătorii de animale vor primi cuantumuri integrale pe hectar sau a doua tranșă de bani, dacă au încasat avansul în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie.

  Tranșa a doua de plată pentru subvenții demarează de luni, 5 decembrie, când APIA va autoriza primele sume pentru fermieri iar banii vor ajunge în conturile acestora. Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă spune tot ce trebuie să știți despre plata integrală a subvențiilor APIA.

  Subvenții APIA  – tranșa a doua. Când începe autorizarea la plată

  APIA va începe primele plăți pentru subvențiile integrale pe hectar, vegetal și zootehnie de luni, 5 decembrie, când toate instituțiile de stat își vor relua activitatea după mini-vacanța datorată Zilei Naționale, din perioada 30 noiembrie – 4 decembrie.

  Campania finală de plată se va derula în perioada 5 decembrie 2022 – 30 iunie 2023.

  Câți bani se plătesc la tranșa a doua din subvențiile APIA pe hectar și animal

  Plata finală pentru subvențiile APIA împarte fermierii în două categorii: cei care au încasat avans 70 % și care primesc diferența de 30 % din cuantumurile integrale stabilite pentru anul 2022 și beneficiarii care nu au primit niciun ban la avans, sau nu au încasat pe toate schemele, și vor primi în conturi subvențiile în cuantum de 100 %.

  În cazul plăților bonus pe hectar sau cap de animale, schemele compensatorii, diferența pe care o vor primi fermieri este de 15 %  după ce APIA a achitat în avans cuantumurile în proporție de 85 %.

  Iată cum se împart subvențiile pentru fermieri în tranșa a doua de plată: 

  VEGETAL: Fermieri care nu au luat avans, și vor încasa subvențiile în cuantum de 100 %:

  ZOOTEHNIE: Crescători de vaci, oi sau bivolițe care nu au luat avans, și vor încasa subvențiile în cuantum de 100 %:

  VEGETAL:  Fermieri care au încasat 70 % în avans, și urmează să primească și restul de 30 % în tranșa a doua, din 5 decembrie:

  ZOOTEHNIE: Crescători de vaci, oi sau bivolițe care au încasat 70 % în avans, și urmează să primească și restul de 30 % în tranșa a doua, din 5 decembrie:

  Conform informațiilor transmise de APIA,  plăţile pentru schemele finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) se fac în lei, la cursul de schimb valutar stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30.09.2022 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, adică 4,9490 lei pentru un euro.

  Scheme deblocate la APIA pentru a doua tranșă din subvenții

  APIA va debloca la campania finală de plăți și Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT), atât pentru vegetal cât și în sectorul zootehnic. Acestea vor putea fi achitate însă după ce va fi aprobat Bugetul de stat pentru anul 2023, adică cel mai probabil plățile vor fi făcute începând cu luna ianuarie. La acest moment nu se cunoaște cuantumul schemelor ANT.

  Lista ajutoarelor naționale tranzitorii este:

  De asemenea, o altă schemă care nu a beneficiat de avans și va fi deblocată la plata finală este Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV), subvenție pentru care fermierii trebuie să depună documente justificative care au termen limită data de 15 mai 2023.

  Această plată se acordă fermierilor activi care cultivă:

  Termenul limită de plată pentru plata subvențiilor APIA pentru anul de cerere 2022 este 30 iunie 2023.


  Te-ar mai putea interesa

  Subvenția APIA care ajunge acum în conturi! Suma transferată către beneficiari! Curtea Constituțională, decizie cu impact major pentru toți proprietarii de terenuri din România Anunț de ultimă oră pentru tinerii care vor să acceseze ajutorul de 70.000 de euro!

  Ultimele știri

  Transmisie LIVE: Agrointeligența SUMMIT 2023 de la MoldAgro Expo! Oierii din toată țara se reunesc duminică, 24 septembrie, la Țurcana – Regina Munților 2023! Ziua Zootehniei la MoldAgro Expo – vineri, 22 septembrie, în coordonarea dr. ing. Gheorghe Vaida