• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ultimele plăți în conturile fermierilor. Subvenții care se achită până la finalul anului

    Roxana Dobre -

    Subvențiile și ajutoarele de stat care intră în conturile fermierilor până la sfârșitul anului 2022. Banii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și ajutoarele care se achită prin Direcțiile Agricole Județene (DAJ) sunt măsuri așteptate de fermieri iar o parte dintre sume au termene limită clare să ajungă la producătorii agricoli până la finalul anului.

    Până la sfârșitul anului fermierii primesc direct în conturi o serie de subvenții și ajutoare de stat, cele mai importante plăți fiind tranșa a doua din schemele achitate de APIA dar și despăgubirile la secetă sau ajutoarele pentru legume cultivate în sere și solarii. Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă spune care sunt sumele pe care vă puteți ”baza” până la sfârșitul acestui an, adică 31 decembrie 2022.

    Plăți APIA până la finalul anului. Fermierii primesc tranșa a doua din subvenții

    De luni, 5 decembrie, APIA a început plata integrală a subvențiilor pe hectar și cap de animal sau schemele compensatorii. Circa 790.000 de fermieri așteaptă subvențiile integrale pentru sumele achitate din bani europeni, după ce APIA a încheiat la 30 noiembrie plățile în avans și a reușit să achite către fermieri 1,247 miliarde de euro pentru un număr de 695.049 de beneficiari. De astăzi, intră pe listele APIA de plată atât fermierii care nu au luat deloc avans cât și cei care au încasat 70 la sută din schemele stabilite pentru campania 2022.

    Totul despre plata finală a subvențiilor, aici: APIA achită a doua tranșă din subvenții. Sumele care intră în conturile fermierilor

    Plata subvențiilor se va derula până la sfârșitul anului 2022, dar va continua și din luna ianuarie iar termenul limită de încheiere a autorizărilor este 30 iunie 2023.

    Bani în conturi până la sfârșitul anului. Crescătorii de animale primesc ajutorul de stat de la APIA

    APIA trebuie să achite până la sfârșitul anului banii pentru plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor, solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna septembrie 2022. Această plată se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), pentru solicitanții care au accesat această formă de ajutor de stat în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr.1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, cu modificările şi completările ulterioare.

    Veste bună pentru fermieri este că ajutorul de stat pentru crescători va continua și de anul viitor, iar Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul propriu un proiect de hotărâre de Guvern prin care a prelungit această subvențiile pentru primele 6 luni din 2023. Despre acest subiect Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: MADR: Ajutorul de stat pentru sectorul de creștere a animalelor – prelungit

    Despăgubirile de secetă se achită până la finalul anului

    Plăți importante așteptate de fermieri sunt și despăgubirile pentru secetă care au termen de finalizare data de 31 decembrie, după cum a anunțat ministrul Agriculturii, Petre Daea. Fermierii trebuie să depună până la 12 decembrie cererile pentru solicitarea sprijinului de maxim 1.500 lei pe hectar, ulterior urmând ca plățile care se derulează prin Direcțiile Agricole Județene (DAJ) să fie efectuate.

    ”Am prevăzut o sumă importantă în bugetul Ministerului Agriculturii, cu aprobarea Guvernului, validată prin rectificare bugetară, în aşa fel încât să dăm până la sfârşitul anului despăgubirile la culturile semănate în toamnă. Fermierii vor primi banii, până la finele acestui an, doar pentru culturile care au fost semănate în toamnă”, a anunțat Petre Daea.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris despre anunțul ministrului aici: Ministrul Petre Daea: Despăgubirile de secetă se vor plăti fermierilor până la sfârşitul anului

    Ajutorul de stat din programul ”Usturoiul”, achitat până pe 31 decembrie

    Legumicultorii care au cerut în 2022 subvenția la usturoi vor primi banii în conturi până la sfârșitul anului. Aceștia au avut termen până la 21 noiembrie să valorifice producția iar șefa DAJ Giurgiu a anunțat prin intermediul Agrointeligența-AGROINTEL.RO că plățile se fac pe măsură ce județele unde fermierii au depus dosarul și documentele obligatorii trimit solicitări la Ministerul Agriculturii pentru alocarea banilor.

    Despre anunțul directorului executiv al DAJ Giurgiu, Petra Ochișor, aici: Condiția pentru care fermierii să primeasă mai repede subvenția de 3.000 euro la hectar

    Reamintim că valorificarea producției s-a făcut în perioada 1 iunie-21 noiembrie inclusiv a anului de cerere. Dovada obținerii producției de usturoi  de de minimum 3 kg usturoi/10 mp pe 3.000 mp, o constituie bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare.

    Plata se acordă proporțional cu suprafața efectiv cultivată iar sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor într-o singură tranșă în anul 2022.

    Guvernul a  aprobat pe 29 noiembrie un proiect de hotărâre prin care majorează cu 22 de milioane de lei, plafonul alocat cultivatorilor de usturoi pentru anul 2022. Creșterea plafonului va asigura plata fermierilor care cultivă usturoi și care beneficiază, în cadrul programului de ajutor de minimis, de o subvenție de 3.000 de euro pentru fiecare hectar cultivat.

    Despre acest subiect aici: Banii pentru ajutorul de minimis pentru fermieri – pe masa Guvernului

    Fermierii primesc subvenția pentru Programul ”Tomata” 

    Plata ajutorului de stat pentru cultura de tomate și alte legume, ciclul II este 31 decembrie. Programul ”Tomata” este împărţit în două cicluri de producţie, iar tomatele pot fi cultivate în ambele cicluri. Valoarea sprijinului total este de 4.000 de euro pentru fiecare beneficiar, iar producţiile minime necesare trebuie să fie de 3.000 de kilograme pe 1.000 de metri pătraţi.

    Direcțiile județene pentru agricultură fac plățile după ce centralizează documentele justificative pentru virarea sumelor destinate acestei forme de sprijin și transmit datele către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina: arestat, eliberat pe cauțiune, încă își exercită atribuțiile de ministru Agnes Jansen după reportajul Agrointeligența: ”Mă pensionez, dar nu rămâneți fără legume!” Cine încasează subvenția APIA pe pășunea comunală. Acte necesare