• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Crescute în baterii sau free-range? Costumată într-un pui uriaș, o tânără fermieră strânge semnături pentru etichetarea corectă a cărnii de pasăre. De ieri, mascota Rosa a ajuns și la București

    agrointeligenta.ro -

    Rosa, puiul gigant care cutreieră Europa a ajuns, de ieri și în România. Simpatica mascotă a devenit faimoasă în ultima lună, când a călătorit în cele mai mari capitale europene în cadrul unei campanii menite să îi convingă pe oficialii de la Bruxelles că este nevoie de o etichetare corectă a cărnii de pui.

    În spatele costumului lui Rosa se află Tamsin French, o tânără fermieră  de 23 de ani care și-a propus să apere dreptul consumatorilor de a știi în ce condiții a fost produsă carnea de pui pe care o cumpără din marile magazine. „Etichetarea metodei de producţie există deja în cazul ouălor vândute în magazine. Astfel, consumatorii pot să-şi dea seama ce fel de sistem a fost utilizat la producerea ouălor cumpărate, iar producătorii au fost stimulați să renunțe la sistemele de creștere a găinilor în cuști”, declară britanica.

    Tamsin French și familia sa sunt producători de carne de pui, însă cresc păsările în sistem free-range, adică la sol, cu acces liber şi continuu în timpul zilei la pajişte, iar ouăle obţinute sunt inscripţionate cu cifra „1”.

    „Etichetarea obligatorie le-a oferit producătorilor ca mine posibilitatea de a stabili un preț corect pentru ouăle produse după anumite standarde. Aș vrea ca acest gen de etichetare să fie aplicat şi la carnea de pui, deoarece informaţiile clare şi comparabile de la punctul de desfacere sunt esențiale pentru dezvoltarea unor piețe care respectă condițiile de bunăstare a animalelor”, continuă French.

    Conventional_chicken_hero_0 pui crescuti free range


    Comisia Europeană analizează schimbarea legislației comunitare

    Legislaţia UE (Regulamentul Comisiei 543/2008) privind standardele de comercializare a cărnii de pasăre defineşte deja metode de producţie pentru puii crescuţi în aer liber şi în sistem interior extensiv. Acest Regulament, în vigoare din 1991, stabileşte standardele care trebuie atinse dacă distribuitorii doresc să eticheteze puii drept „crescuţi în aer liber” sau „în sistem interior extins”.

    În prezent, Comisia Europeană analizează posibilitatea etichetării obligatorii a cărnii de pasăre în această vară, iar Rosa vrea ca instituţia să le asigure consumatorilor europeni o etichetare corectă, impusă de lege. În acest scop a fost lansată campania  „O chestiune de etichetă” al cărui scop este de a schimba caracterul opțional al termenilor de etichetare, adăugând cerinţa de etichetare a cărnii de la puii crescuţi în sistem interior intensiv cu termenul „crescut în interior – sistem intensiv”.

    „Aproximativ 90% din puii de carne crescuţi în UE provin din sisteme intensive de creştere în interior. Aceşti pui nu au posibilitatea de a adopta un comportament firesc. Ratele de creştere anormale pot cauza probleme cardiace şi locomotorii grave” – Johanna Olson (22 de ani), studentă la Zootehnie și o însoțitoare a Rosei în acțiunea sa.

    Campania  „O chestiune de etichetă” a fost programată pe durata a 39 de zile – exact numărul de zile pe care le trăiește, în medie, un pui crescut în regim intensiv înainte de a fi sacrificat.

    „Prea multe etichete pentru carne şi lactate folosesc imagini şi limbaj înșelătoare, sugerând că animalele sunt ţinute în medii extinse, spaţioase şi ‘naturale’, chiar şi în cazul în care animalele sunt de fapt crescute în sisteme intensive standard. Etichetarea ouălor a arătat cum consumatorii pot stimula îmbunătăţirea modului de creştere a animalelor de fermă. Însă nu vor putea reuși până la capăt decât dacă pe produsele cumpărate există informaţii corecte şi comparabile”, – Sam White, militant pentru bunăstarea animalelor.

    În România, Rosa este sprijinită de reprezentanții organizației pentru protecția animalelor Vier Pfoten, iar plimbările simpaticei mascote vor continua și mâine, sâmbătă – 23 august, în zona centrală.


    Te-ar mai putea interesa

    Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă Metru ster de lemne – ce este și cum se calculează

    Ultimele știri

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Bursa cerealelor la început de an. Scăderi pentru grâu, creșteri la rapiță Patru produse recomandate pentru erbicidarea de primăvară a cerealelor păioase