• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vlad Marin a renunțat la cultura de legume pentru a produce Crăciunițe: ”Nu îmi pare rău că m-am reprofilat”

    Angelica Lefter -

    Vlad Marin este producător de Crăciunițe, iar decembrie este cea mai aglomerată lună din an în solariile sale. Din pasiune pentru flori, a renunțat la cultura legumelor și acum se dedică superbelor flori roșii devenite simbol al Sărbătorii Nașterii Domnului.

    Cele mai căutate flori ale sezonului sunt Crăciunițele. Pe lângă simbolistica cu care vin, aceste flori dau culoare în adevăratul sens al cuvântului sărbătorii creștine – Crăciunul sau Nașterea Domnului. Acum, pe piață se găsesc multiple variante de Crăciunițe, de la cele clasice roșii complet, la cele pestrițe, roșu cu alb sau mov cu alb, ori alte soiuri noi care au intrat pe piața din România din Olanda sau Italia.

    Unul dintre cei mai pasionați producători de Crăciunițe, Vlad Marin, din Adunații Copăceni, județul Giurgiu, a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că s-a reprofilat și a trecut de la legumicultură pe florărit, acum 10 ani, pentru că pierderile sunt mai mici și reușește să să scoată pe lângă investiție și ceva profit, chiar dacă au crescut semnificativ costurile cu încălzirea .

    ”Am în spații protejate, în Adunații Copăceni în jur de 2.000 de metri unde cultiv flori. Am două solarii cu Crăciunițe pentru acest sezon. În rest, ne pregătim pentru 1 Martie cu cyclam, lalele, zambile, apoi mușcatele. Crăciunițele le-am plantat la început de iunie. Necesită multă muncă. Răsadurile le luăm de la distribuitori din țară care aduc din Italia, Olanda, Germania. Noi luăm soiurile pe care le știm. Anul acesta am mers pe soiuri din Italia, pe care le luăm de 3-4 ani. Avem și acele Crăciunițe pestrițe, cu alb, nu poți avea numai o culoare, un soi, pentru că în general clienții vor varietate de culori”, a explicat producătorul giurgiuvean de flori.

    Prețurile Crăciunițelor direct din solar se încadrează între 15 lei și 30 de lei

    Vlad Marin nu este inginer agronom, dar iubește florile, ceea ce îl determină să pună multă pasiune în îngrijirea acestora. Ajutat de un nepot cu studii în agronomie, cultivatorul de Crăciunițe a reușit să facă tranziția de la legume la flori. Prețurile din piață permit producătorilor să iasă pe profit, așa că decizia pe care a luat-o nu a fost una în pierdere.

    ”Nu sunt inginer agronom, dar nepotul meu a făcut facultatea la Agronomie. Eu am crescut în legumicultură dar cam de 10 ani m-am reprofilat pe flori. Prețurile depind de piață și de plantă. Sunt și la 15 lei, că e căldura care costă mai mult acum, și ajung până la 30 de lei. Noi avem centrală, din septembrie începe să se răcorească și în solarii trebuie să am 18 grade și ziua și noaptea. Eu le vând de acasă, dar mai merg și la Piața Pucheni. Acolo le vând la același preț”, a mărturisit florarul.

    Vlad Marin, producător de flori din Adunații Copăceni, județul Giurgiu

    Scumpirile de energie și inputuri au afectat sectorul creșterii florilor: Crăciunițele au nevoie de încălzire în sezonul rece

    Scumpirile la inputuri și energie au afectat și sectorul creșterii florilor. Banii cheltuiți în cele 6 luni de dezvoltare a plantelor sunt semnificativi. Este nevoie de încălzire și de tratament pentru crăciunițe, astfel că și costurile sunt mult mai mari ca în anii trecuți.

    ”Crăciunițele se dezvoltă pe timp de 6 luni. Acum, spre exemplu, avem nevoie de încălzire. Avem centrală pe peleți, am renunțat la lemne sau cărbuni că era prea scump, chiar și așa, prețul de acum aproape 3 ani s-a triplat. În fiecare zi solarul trebuie aerisit, când apar dăunători trebuie stropite, și inputurile s-au scumpit. Florile în general sunt precum copiii mici, cum apare o răceală trebuie să fii foarte atent că-i pierzi. Le băgăm și îngrășământ Crăciunițelor, pe etape: de înrădăcinare, de creștere și de înflorit. Acum avem în jur de 7.000-8.000 de plante, dar niciodată nu vinzi câte răsaduri cumperi, că mai sunt și pierderi. Eu investesc cam 10 lei la plantă, vânzându-le cu minim 15 lei, nu ies în pierdere și nu îmi pare rău că m-am reprofilat”, a adăugat producătorul de flori, Vlad Marin.

    Crăciunițe pestrițe, roșu cu alb în solariile lui Vlad Marin, Adunații Copăceni, județul Giurgiu

    Crăciunița, planta care nu iubește căldura și umiditatea excesivă

    Sfatul producătorului de Crăciunițe este ca, pentru o rezistență în timp, planta să fie curățată șa fel ca un copac și lăsată să-i dea noi lăstari. Totodată, nu este iubitoare de căldură foarte multă sau de umiditate, deci trebuie păstrată în condiții propice acestui tip de plantă.

    ”După ce-i cad frunzele, din cauză că nu are lumină sau i se dă apă prea multă, floarea moare. Crăciuniței nu-i trebuie apă prea multă, trebuie să stea mai mult pe secetă, pământul să fie semiud. Oamenii le tund și de regulă și în primăvară-vară le dau lăstari noi și pot înflori din nou dacă au rădăcină sănătoasă. Trebuie tăiată undeva la 10-12 centimetri ca să poată să plece alți muguri pe tijă. Oamenii se bucură în general de această floare o lună de zile, atunci când o cumpără. Ideea este că oamenii cumpără noi Crăciunițe în fiecare an, ceea ce ne asigură o cerere în creștere”, a conchis producătorul de flori Vlad Marin pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Crăciunițe roșii, în solarul lui Vlad Marin din județul Giurgiu


    Te-ar mai putea interesa

    MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!