• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oficial! Focar de gripă aviară – confirmat în România

    Roxana Dobre -

    Focar de gripă aviară confirmat în România. Autoritățile din țara noastră sunt în alertă după ce un focar de gripă aviară a fost confirmat la o populație de păsări sălbatice.

    Având în vedere confirmarea prezenței virusului gripei aviare H5N1 înalt patogen la lebedele de vară găsite moarte în zona Lacul Bâtca Doamnei, Alexandru cel Bun, Direcția de Sănătate Publică Neamț recomandă populației o serie de măsuri de prevenire a îmbolnăvirii, potrivit www.tvmneamt.ro.

    1. Evitați sursele de expunere ori de cate ori este posibil:
    – evitați păsările sălbatice și încercați să le observați doar de la distanță,
    – evitați contactul cu păsările de curte care par bolnave sau sunt moarte,
    – evitați contactul cu suprafețele care par a fi contaminate cu fecale de la păsări sălbatice sau domestice.

    2. Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei și a săpunului se șterg mâinile cu alcool sanitar.

    3. Nu manipulați păsări moarte.

    4. Supravegheați copiii, nu-i lăsați să se joace cu păsări moarte sau bolnave.

    5. Cumpărați carne de pasăre, ouă și produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate.

    6. Anunțați medicul veterinar privind orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări.

    7. Acordați tot sprijinul personalului sanitar și autorităților veterinare.

    Măsuri de precauție la prepararea cărnii de pasăre

    Medicii au mai transmis o serie de recomandări și pentru situațiile în care preparați carnea. Astfel:

    – separați carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate, o nu folosiți același cuțit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă și alimentele care sunt gata preparate,
    – spălați-vă pe mâini înainte, între și după operațiile de manipulare a alimentelor crude și a celor prelucrate termic,
    – nu puneți carnea prelucrată termic pe aceeași farfurie sau suprafață pe care a fost așezată înainte de a fi prelucrată termic,
    – carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C,
    – înainte de a manipula și prelucra termic ouăle, spălați-le cu apă și săpun, iar după aceea spălați-vă pe mâini tot cu apă și săpun,
    – nu folosiți ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic. După manipularea păsărilor sau a ouălor crude, spălați-vă pe mâini și spălați toate suprafețele și instrumentele folosite, atent, cu apă și săpun.

    În cazul în care intrați în contact cu păsările la locul de muncă, luați următoarele măsuri de precauție:

    – Folosiți echipament de protecție cum ar fi mănuși, mască de protecție și protecție pentru ochi. După folosire, aruncați mănușile și masca și spălați-vă mâinile cu apă și săpun.
    – Evitați să vă atingeți gura, nasul sau ochii după contactul cu păsări sau suprafețe care pot fi contaminate cu salivă, mucoase sau fecale de la păsări sălbatice sau domestice.
    – Spălați-vă mâinile cu apă și săpun după ce ați atins păsările.
    – Schimbați-vă hainele înainte de a intra în contact cu păsări domestice sănătoase și de a manipula păsări sălbatice, păsări sălbatice captive, păsări de crescătorie și alte păsări de companie.

    Precauții în cazul călătoriilor în țările cu focare active de gripă aviară

    Călătorii în țările cu focare cunoscute de gripă aviară trebuie să evite fermele de păsări, contactul cu animalele din piețele de alimente vii și orice suprafețe care par a fi contaminate cu fecale de la păsări de curte sau alte animale.

    Persoane care au avut contact cu păsări infectate ar trebui să își monitorizeze propria sănătate pentru posibile simptome (de exemplu, conjunctivită sau simptome asemănătoare gripei).

    În timpul vizitei într-o zonă afectată de gripa aviară, solicitați asistență medicală dacă vă simțiți rău. Este deosebit de important ca persoanele care pot fi expuse la păsări bolnave să fie vaccinate împotriva gripei sezoniere. Vaccinarea antigripală sezonieră nu va preveni infecția cu virușii gripei aviare, dar poate reduce riscul de a se îmbolnăvi de virusurile gripei umane și aviare în același timp.

    Virusul gripei aviare înalt patogene A(H5N1) este întâlnit în primul rând la păsări și este foarte contagios printre acestea

    Virusul H5N1 a fost detectat pentru prima dată în 1996 la gâște din China și este mortal în special pentru păsările de curte. H5N1 a fost detectat pentru prima dată la om în anul 1997, în timpul unui focar de păsări în Hong Kong și de atunci a fost detectat la păsări sălbatice și de curte în peste 50 de țări din Africa, Asia, Europa și Orientul Mijlociu. Șase țări sunt considerate a fi endemice pentru virusul H5N1 din Asia la păsările de curte (Bangladesh, China, Egipt, India, Indonezia și Vietnam).

    În octombrie 2005, virusul H5N1 a fost identificat la păsări din județul Tulcea. România este prima țară europeană unde prezența acestui virus a fost confirmată în mod oficial.
    Gripa aviară se poate răspândi de la păsările sălbatice la păsările de curte. În timp ce majoritatea păsărilor sălbatice pot fi infectate cu virușii gripei aviare fără a fi bolnave, păsările de curte se pot îmbolnăvi foarte grav și pot muri, dacă intră în contact cu păsări sălbatice infectate sau împart hrană, surse de apă și altele medii cu ele.

    De la reapariția sa pe scară largă în 2003, au fost raportate rar și sporadic infecții cu acest virus la oameni – în Asia și mai târziu în Africa, Europa și Orientul Mijlociu. Infecțiile umane cu virusurile H5N1 au fost asociate cu boli severe și deces. În România nu au fost confirmate cazuri infectări cu virusul gripei aviare la oameni.

    Majoritatea infecțiilor umane cu virușii gripei aviare, inclusiv virusurile H5N1, au avut loc după un contact prelungit și apropiat cu păsările infectate.

    Păsările infectate elimină virusul gripei aviare prin saliva, mucoasa și fecalele lor. Infecțiile umane cu virușii gripei aviare se pot produce atunci când virusul intră în ochii, nasul sau gura unei persoane sau este inhalat. Acest lucru se poate întâmpla atunci când virusul este în aer (în picături sau eventual praf) și o persoană îl inspiră sau, eventual, atunci când o persoană atinge o suprafață pe care este virusul, apoi își atinge gura, ochii sau nasul.

    Infecțiile umane cu virusuri ale gripei aviare au apărut cel mai adesea după contactul cu păsări infectate sau cu suprafețe contaminate cu virusurile gripei aviare. Cu toate
    acestea, unele infecții au fost identificate acolo unde nu se știa că a avut loc contactul direct cu păsările infectate sau cu mediul lor.

    Nici o răspândire comunitară a acestui virus nu a fost identificată vreodată. Răspândirea virusurilor gripei aviare de la o persoană infectată la un contact apropiat este foarte rară și, atunci când s-a întâmplat, s-a răspândit doar la câteva persoane.

    Semne și simptome ale infecției cu virusul gripei aviare la oameni

    Semnele și simptomele raportate ale infecțiilor cu virusul gripei aviare la oameni au variat de la lipsă de simptome sau boală ușoară – cum ar fi conjunctivita sau simptome ușoare ale căilor respiratorii superioare asemănătoare gripei, până la severe – cum ar fi pneumonia care necesită spitalizare și include febră sau senzație de febră, tuse, durere în gât, rinoree sau congestie nazală, dureri musculare sau corporale, dureri de cap, oboseală și dificultăți de respirație sau dificultăți de respirație. Semnele și simptomele mai puțin frecvente includ diaree, greață, vărsături sau convulsii.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA