• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul unui kilogram de carne de porc, în viu, la poarta fermei înainte de Sărbători

    Angelica Lefter -

    Prețul cărnii de porc, în viu, la poarta fermei înainte de Sărbători. Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) a precizat că nu crescătorii de suine fac prețul cărnii de porc întrucât ei vând către abatoare și nu direct către consumatori.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia, de miercuri – 7 decembrie, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, Ioan Ladoși a specificat că în nicun caz producătorii nu sunt cei care fac prețul cărnii de porc, ci cei care vând carnea direct către consumator.

    ”Noi, fermierii, nu facem prețul la galantar. Aceștia sunt, pe de o parte cei care vând carnea direct către consumator, și retailerii, așa cum, de fapt, și țăranul nostru, el face prețul. Pentru că, de exemplu, dacă dumneavoastră mergeți la țară acum și vreți să antamați un porc, o să vă spună: te costă 15-16 lei kilogramul. Și dacă spui: domnule, prea scump….spune: du-te și plimbă ursul, că nu mă interesează! Pe când noi, marea majoritate a fermierilor, noi vindem către abatoare, noi nu intrăm în contact direct cu consumatorul”, a menționat Ioan Ladoși, președintele APCPR.

    Prețul cărnii de porc, în viu, la poarta fermei: 9 lei/kg

    Reprezentantul producătorilor a mai explicat că APCPR nu a cerut interzicerea porcului în gospodării, ci doar măsuri de precauție pentru a stopa răspândirea virusului pestei porcine africane. Acestea ar fi unele de ”bun simț”, susține Ioan Ladoși.

    ”Carnea de porc de la poarta fermei pleacă cu 9 lei pe kilogram prețul în viu. Noi de la bun început am fost realiști și am știut că într-o țară cu o asemenea structură a populației de porci, în care avem un număr imens de gospodării, nu poate interveni nimeni și nu o să facă nimeni și nu o să își asume vreodată să spună: interziceți creșterea în gospodării. De aceea, pentru că eram realiști, noi niciodată nu am solicitat acest lucru. Ceea ce am solicitat a fost o chestiune de precauție și de luarea unor măsuri de bun simț: să știm câți porci avem și unde sunt ei și să nu se plimbe ala-n-dala dintr-o parte în alta a țării fără să fie niciun fel de supraveghere”, a spus președintele APCPR.

    Ioan Ladoși, președintele APCPR, a mai punctat că în toată această ecuație nu este vorba despre micul crescător, care are 2 sau 3 porci în gospodărie, ci despre acel segment de crescători cu efective mai mari, care nu își înregistrează animalele.

    ”Noi nu vorbim despre acel mic crescător care produce pentru familia lui, pentru copiii care sunt elevi, studenți la oraș, noi vorbim despre un segment de crescători care au efective serioase, vorbim deja de zeci sau sute de animale care nu sunt înregistrate nicăieri. Ori tocmai chestiunea aceasta mi-am dorit să fie reglementată. Bun, tu ai 10 porci, bravo ție, sau 20 de porci, foarte bine, ne bucurăm! Înregistrează-ți exploatația pe de o parte, și în al doilea rând crotaliază-ți toți porcii. Iar dacă vrei să faci comerț, iarăși foarte bine, dar fă-o legal, fă-o conform legii. Comunică cu autoritățile veterinare locale și spune: vreau să-mi vând porcul acolo, dați-mi, vă rog frumos, aprobare! Și atunci am fi știut exact de unde pleacă un porc și dacă este sănătos și unde ajunge. Asta e o chestiune, nu spun simplu de aplicat, pentru că nu e simplu de aplicat, dar e o chestiune de civilizație în vremurile noastre și în acest an în care trăim”, a menționat Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), în cadrul emisiunii Agrostrategia, de la TVR1, o emisiune ce poate fi urmărită zilnic de luni până joi, de la ora 10:00.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA