Petre Daea: ”Nu vreau să-i pun pe fermieri într-o situație delicată dând banii înapoi”
Angelica Lefter -Fermierii își vor primi despăgubirile pentru secetă în funcție de procesele verbale întocmite de Comisiile prezente în teren și de evaluarea făcută la fața locului, așa cum prevede legea, a dat asigurări ministrul Agriculturii, Petre Daea.
În cadrul unei conferințe de presă susținute la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ministrul de resort a adăugat că procesele verbale întocmite arată suprafața afectată și gradul de afectare care e dat de procent.
”Dragi fermieri, ministrul Agriculturii dă aceste sume pentru despăgubirile care au fost consemnate în procesele verbale pe care le-au întocmit comisiile, comisii stabilite din ordinul prefectului, în componența cărora au intrat cei patru membri din Comisie și anume: unul fermierul, al doilea reprezentantul Primăriei, al treilea, cel de la Direcție, al patrulea de la APIA. Cei patru au realizat procese verbale de calamitate care cuprind două elemente importante și anume: suprafața afectată și gradul de afectare care e dat de procent. Procentul din procesul verbal determină gradul de afectare al producției și nu al suprafeței”, a spus ministrul Petre Daea.
Mai mult, șeful de la Agricultură a întărit ideea că procesul de acordare a acestor despăgubiri este în logica Comisiei Europene.
”Aceasta este logica proceselor verbale, aceasta este logica Comisiei Europene care ne-a solicitat să prezentăm în fiecare etapă de discuții, de comunicare, pentru a putea ajunge la acordul pe care ni l-a dat aseară decizia Comisiei, prin care ne-a dat acordul pe schema de susținere. Deci ne-a aprobat această schemă care este corectă, care este necesară, care vine în să sprijinul fermierilor, iar o parte dintre oamenii care, din nefericire n-au înțeles că trebuie să dăm despăgubiri fermierilor și să o folosească în scop politic, spune ministrul Petre Daea că el va da banii așa cum este stabilită formula care este foarte corectă și pleacă de la două principii și anume: să dăm plata care este pentru suprafețele afectate, în procent de afectare, care stabiește gradul de afectare. Pentru că nu este corect, unul căruia i-a fost afectată producția în procent de 60% să ia aceeași sumă cu cei care au procentul, să zicem, de 30% sau să ia care au procent de 100%. Fiecare ia pe suprafața afectată”, a mai declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Ministrul Petre Daea: ”Procentul de calamitate se referă la producția afectată și pe o suprafață afectată”
Ministrul Petre Daea a specificat, în cadrul conferinței, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor pe această temă, că a ținut permanent legătura cu fermierii și a explicat că procentul de calamitate se referă la producția afectată.
”Ați văzut, am comunicat. În fiecare dimineață, ministrul pe care îl vedeți aici, pe acel ecran are videoconferință cu toată țara, cu Direcțiile agricole, cu directorii Direcțiilor Agricole, cu fermierii, unii i-am avut aici, alții prin telefon, și au înțeles modul de lucru. Mai mult decât atât, am considerat că este necesar să vin în sprijinul lor pentru suprafețele pentru procesele verbale care din anumite motive nu au avut toate elementele de identificare a efectelor negative la momentul respectiv. Și putem interpreta aici și a fost și solicitarea lor. Le-am solicitat să dea declarație pe proprie răspundere privind producția pe care am obținut-o pentru că așa îmi cere Comisia Europeană și așa e firesc. Procentul de calamitate se referă la producția afectată și pe o suprafață afectată, dar nivelul de afectare al producției și îmi cere să justific cu un istoric de realizare a producțiilor pe ultimii 5 ani de zile, făcând media pe ultimii 5 ani de zile și scoțând acele vârfuri în sus sau în jos pentru că zicem: domnule, a fost prea mare scoateți-o, aici a fost afectat – scoateți-o. Faceți media pe 3 ani și vedeți dacă diferența, pentru că liniile directoare spun foarte clar: dacă producția a fost afectată peste 30% ai dreptul la aceste despăgubiri până la 100%, în funcție de gradul de afectare”, a transmis Petre Daea.
Ministrul Daea: ”Nu este această formulă greșită, această formulă este validată de către Comisia Europeană”
În ceea ce privește formula de calcul a despăgubirilor fermierilor afectați de secetă, ministrul Daea a reiterat că nu este greșită și că este una validată de Comisia Europeană.
”Am făcut această solicitare printr-un act pe proprie răspundere, printr-o declarație pe proprie răspundere și din nefericire, pentru cei care interpretează, nu e cazul fermierilor, unii dintre acești fermieri și-au dat seama că nu este cazul să treacă la despăgubiri pentru că nu se încadra în acest interval de pierdere. Într-un cuvânt fermierii sunt serioși, sunt exacți. Statul și reprezentanții statului sunt, de asemenea, exacți și stabilesc sumele în funcție de situația din teren pe care au transmis-o la Ministerul Agriculturii. Ministerul Agriculturii a primit aceste informații din teren, de la inspectoratele de urgență, printr-un culoar de informare foarte exact, l-am centralizat și l-am pus în mișcare. Da, am spus-o foarte clar că nu este această formulă greșită, această formulă este validată de către Comisia Europeană și am spus-o foarte clar că nu putem modifica în procesul verbal rubricile pe care le doresc unii. Și vă spun eu foarte clar, unii doresc, nu fermierii, o parte din cei care susțin, să treacă suprafața care a fost însămânțată. Ori suprafața însămânțată cu suprafața afectată nu sunt egale. Noi nu putem să introducem în decizia politică și juridică a Guvernului României, decât suprafețele afectate, care sunt consemnate în procesele verbale și care sunt stabilite, centralizate și aduse la Ministerul Agriculturii care le interpretează în această logică bazată pe normele juridice ale Comisie pe care le-am transmis și care au fost validate”, a mai menționat șeful de la Agricultură.
Mulți fermieri au renunțat la despăgubiri pentru că și-au dat seama că nu îndeplinesc condițiile
De asemenea, ministrul Daea a specificat că de la Bruxelles au fost trimise precizări clare pentru actul normativ pentru a fi validat de Comisia Europeană. Ministrul Agriculturii a mai precizat că mulți fermieri au renunțat la despăgubiri în momentul în care au observat că nu îndeplineau condițiile impuse de lege.
”Vă dau un element care să fie foarte clar, noi am trimis la Bruxelles un act normativ de 4 pagini și am primit 13 pagini de precizări foarte clare în baza orientărilor Comisiei pentru acest act normativ pe care l-a validat Comisia și pe care îl folosesc. Am spus-o și o repet, orice propunere, orice părere din afară nu poate să schimbe actul normativ în desfășurarea lui, pentru că ar produce o dezordine formidabilă în teren care ar fi împotriva fermierilor și acelora care întocmesc documentele respective. De aceea eu mai spun încă o dată că fermierii au înțeles și o să vă prezint public la timpul potrivit care este situația exactă, câți fermieri, din nefericire au renunțat în condițiile în care au sesizat că n-au îndeplinit condițiile în care să beneficieze. Cei care au primit, au consemnat și se găsesc în situația validă de a primi aceste despăgubiri, le vor primi repede”, a punctat Petre Daea.
Petre Daea: ”Nu vreau să-i pun pe fermieri într-o situație delicată dând banii înapoi”
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a încheiat prin a spune că este atât în interesul său cât și al fermierilor ca aceste despăgubiri să fie acordate cât mai rapid, dar toate aceste dorințe se supun legii.
”Interesul meu și decizia ministerului și a Guvernului a fost aceea să dăm cât mai repede aceste despăgubiri și o vom face. Referitor la alte dorințe, nu am un răspuns și nici nu dau un răspuns pentru că conștiința mă îndeamnă să spun tot timpul că fac ce trebuie pentru fermieri și nu-i pun într-o situație delicată dând mâine banii înapoi, în condițiile în care legea nu-mi dă posibilitatea să fac altceva, fac conform legii. Legea este valabilă și pentru Ministrul Agriculturii, și pentru fermieri și pentru reprezentanții lor. Din acest punct de vedere, lucrurile sunt foarte clare”, a conchis ministrul Agriculturii Petre Daea.