Lege în vigoare: Urșii care au atacat oamenii pot fi recoltați în termen de 24 de ore
Roxana Dobre -Urșii care au atacat populația umană pot fi recoltați de personalul tehnic de specialitate al gestionarilor fondurilor de vânătoare, în termen de 24 de ore de la producerea incidentului, se arată într-un ordin emis de ministrul Mediului, Tánczos Barna, publicat în Monitorul Oficial.
Ordinul nr. 3.039/2022 al ministrului mediului, apelor și pădurilor privind completarea Ordinului ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 723/2022 pentru aprobarea nivelului de intervenție și de prevenție în cazul speciei urs brun (Ursus arctos), în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune importante a fost publicat în Monitorul Oficial de miercuri, 7 decembrie.
Documentul citat prevede o serie de modificări care permit personalul tehnic de specialitate al gestionarilor fondurilor de vânătoare să recolteze exemplarele de urs care au atacat oamenii. Iată modificările operate prin ordinul de ministru:
– La articolul 4, după alineatul (8) se introduc două noi alineate, alin. (9) și (10), cu următorul cuprins: „(9) Recoltarea exemplarelor din specia urs brun care au tehnic de specialitate al gestionarilor fondurilor de vânătoare, în termen de 24 de ore de la producerea incidentului, cu respectarea condițiilor prevăzute la alin. (6).
– Gestionarii fondurilor cinegetice au obligația să transmită autorității publice teritoriale pentru protecția mediului de pe raza administrativ-teritorială unde s-a desfășurat acțiunea de recoltare un raport cu privire la acțiunea derulată, însoțit de documentele justificative care au stat la baza recoltării, în termen de 48 de ore de la data recoltării.”
În raportul pe care personalul tehnic de specialitate al gestionarilor fondurilor de vânătoare trebuie să îl completeze, trebuie sp se regăsească motivele pentru care exemplarul a fost recoltat, astfel:
- Pentru prevenirea producerii unor daune importante, în special asupra culturilor agricole, animalelor domestice, pădurilor, pescăriilor, apelor și altor bunuri;
- În interesul sănătății și al securității publice sau pentru alte rațiuni de interes public major, inclusiv de natură socială sau economică, și pentru consecințe benefice de importanță fundamentală pentru mediu;
- În scopuri de repopulare și reintroducere a acestor specii, precum și pentru operațiuni de reproducere necesare în acest scop;
- Pentru a permite, în condiții strict controlate, într-o manieră selectivă și într-o măsură limitată, prinderea sau deținerea unui număr limitat și specificat de exemplare din speciile urs, lup și pisică sălbatică.