• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Banii alocați pentru plata despăgubirilor de secetă la culturile de primăvară

    Roxana Dobre -

    Despăgubirile pentru secetă la culturile de primăvară au primit finanțare în Legea Bugetului pentru anul 2023.

    Fermierii au primit finanțare pentru despăgubirile la culturile de primăvară, după ce Legea Bugetului pentru anul 2023 s-a votat miercuri, 14 decembrie, iar plafonul alocat este de 300 de milioane lei urmând ca suma să se suplimenteze în funcție de procesele verbale care se vor centraliza la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

    Președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Florin Barbu, a menționat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că la votul din Parlament nu a trecut niciunul dintre cele 19 amendamente prin care se solicitau peste 1,5 miliarde de lei, în special pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă la culturile de primăvară, dezvoltarea sectorului de irigaţii, sprijinirea activităţilor de ambalare şi etichetare produse agroalimentare şi înfiinţarea Agenţiei pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare.

    ”Amendamentele nu au trecut la vot, dar rămân cele 300 de milioane care sunt prinse în buget pentru acordarea despăgubirilor aferente culturilor de primăvară. Sumele se vor suplimenta în funcție de procesele verbale care se vor centraliza la Ministerul Agriculturii”, a precizat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Florin Barbu.

    Citiți și: Bugetul Ministerului Agriculturii pe 2023 – aprobat. Lista subvențiilor ce se plătesc anul viitor fermierilor

    Parlamentarii din Comisiile reunite pentru agricultură din Senat și Camera Deputaților votaseră un amendament care asigura sumele necesare plăților către fermierii care au avut pierderi din cauza secetei la culturile înființate în acest an, în special porumb și floarea-soarelui.

    Parlamentarii PNL au depus un amendament prin care au solicitat suplimentarea sumelor alocate plății despăgubirilor de secetă cu suma de 500 de milioane de ei. Propunerea liberală a întrunit votul majorității din comisiile de agricultură, astfel că, în final suma alocată la acest moment pentru aceste plăți se ridică la 800 de milioane de lei. Acest buget ar putea acoperi pierderile fermierilor, cu condiția să fie adoptat și în cadrul Comisiei de buget și apoi la votul final din Parlament.

    Despre acest subiect Agrointeligența – AGROINTEL.RO a scris aici: Vot în Parlament: 800 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor de secetă la culturile de primăvară

    Cea mai recentă situație trimisă de MADR privind suprafețele afectate de secetă a fost pe 5 decembrie. La culturile de primăvară cele mai afectate sunt porumbul – 581.439 ha, floarea-soarelui – 306.205 ha, soia – 42.772 ha şi plantele furajere – 57.032 ha.

    Au raportat culturi afectate de secetă judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea şi municipiul Bucureşti.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till