• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • RURAL INVEST 2023 prin FGCR: granturi mai mari, termene și investiții pentru ferme

    Roxana Dobre -

    Programul RURAL INVEST, administrat de Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) va continua și în 2023 și va aduce fermierilor noi garanții pentru credite de investiții pentru achiziția de terenuri, dotarea fermelor, salarii, capital de lucru etc.

    Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2022 privind aprobarea schemei de ajutor de stat IMM INVEST PLUS și a componentelor acesteia – IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION și RURAL INVEST. acestea putând fi accesate de beneficiari și în 2023.

    Documentul citat prevede că, având în vedere că prin modificările aduse Cadrului temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei plafoanele maxime de ajutor de stat s-au majorat la 2.000.000 de euro pe întreprindere, respectiv la 250.000 de euro/întreprindere în cazul beneficiarilor din domeniul agriculturii primare și 300.000 de euro/întreprindere în cazul beneficiarilor din domeniile pescuitului și acvaculturii.

    Alina Toma, directorul General al Fondului de Garantare a creditului Rural

    RURAL INVEST în 2023: Granturi mai mari pentru fermieri

    Alina Mihaela Toma, Preşedinte – Director General FGCR, entitatea care aduce garanții pentru RURAL INVEST, a declarat joi, 15 decembrie pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că programul care se va derula în 2023 nu aduce mari modificări față de condițiile din acest an, cu care erau familiarizați fermierii și băncile.

    ”Nu se schimbă nimic, s-a prelungit cazul temporar cu un an de zile până la 31.12.2023 și, din câte știu eu, proiectul de ordonanță de prelungire este avizat de Ministerul Finanțelor și este în circuit de avizare la ministerele celelalte. Altceva nu se schimbă. Deci tot anul viitor se vor putea solicita credite cu garanții pe componente de acolo, atât cu garanția FGCR, FNGCIMM în funcție de componente. Bugetul este trecut în Ordonanță, cumulând anii 2022 cu 2023 pentru că în 2022 a început destul de târziu depunerea și nu s-a consumat tot bugetul. Și el se va consuma până la finele anului pentru că a fost autorizat de Comisia Europeană destul de târziu. Băncile care trimit solicitări de garantare anul acesta pe actuala Ordonanță 99/2022 vor primi garanțiile și acordurile de finanțare și cei care vor depune la anul vor primi la anul”, a explicat Alina Mihaela Toma.

    Singura noutate, conform acesteia, este că se mărește valoarea granturilor pe noua Ordonanță de Urgență, acestea se aliniază cu cele din cadrul temporar. Astfel, potrivit documentului publicat de Ministerul Finanțelor, granturile vor fi acordate conform Cadrului temporar Ucraina, respectiv:

    În cazul UAT-urilor, valoarea grantului acordat nu poate depăși echivalentul în lei a 2.000.000 de euro. Decizia de acordare de sume ce reprezintă ajutor de stat sub formă de grant se poate lua numai în limita sumelor disponibile în bugetul aprobat

    RURAL INVEST în 2023. Când va fi funcțional programul

    În prezent proiectul de OUG lansat de Ministerul Finanțelor este disponibil lansat în dezbatere publică și are nevoie de aprobarea Guvernului și publicarea în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare. Potrivit Preşedintei – Director General al FGCR, noul program are nevoie și de aprobarea Comisiei Europene dar formalitățile nu vor mai întârzia atât de mult ca în cazul anului 2022.

    ”Procedural trebuie trimisă Ordonanța și la Comisia Europeană dar vorbim deja de o variantă scurtă, nu durează ca în cazul Ordonanței 99/2022”, a adus lămuriri Alina Mihaela Toma.

    Conform Ministerului Finanțelor, Programul IMM INVEST PLUS va deveni operațional la data emiterii deciziei de autorizare a schemei de ajutor de stat de către Comisia Europeană, iar contractele de garantare aferente programului vor fi emise până la 31 decembrie 2023. Plata dobânzilor se efectuează până la data de 31 martie 2026, inclusiv.

    RURAL INVEST în 2023. Cine poate beneficia de garanții

    Pentru componenta RURAL INVEST, beneficiarii schemei de ajutor de stat sunt:

    Durata garanțiilor acordate nu poate depăși 6 ani pentru creditele de investiții și 3 ani pentru creditele/liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru.

    RURAL INVEST în 2023. Ce investiții pot face fermierii

    Pentru componenta RURAL INVEST destinațiile finanțării sunt:

    Beneficiarul poate efectua cheltuieli din credit și pe alte coduri CAEN eligibile, cu condiția ca acestea să fie autorizate conform Legii nr. 359/2004 privind simplificarea formalităților la înregistrarea în registrul comerțului a persoanelor fizice, asociațiilor familiale și persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora, precum și la autorizarea funcționării persoanelor juridice, cu modificările și completările ulterioare.

    În acest caz, instituția de credit va transmite o copie a certificatului constatator pus la dispoziție de beneficiar, în care, la secțiunea ”sedii/activități autorizate”, să se regăsească aceste coduri CAEN eligibile componentei RURAL INVEST.

    Ministerul Finanțelor precizează că prin implementarea schemei de ajutor de stat se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr de maximum 26.708 de beneficiari.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!