Fondul de risc din Bulgaria, susținut cu 1,5% din subvențiile plafonate ale fermierilor
agrointeligenta.ro -Bulgaria va avea, la fel ca și România, un fond de management al riscului. Odată cu noul Plan Strategic, și țara vecină va implementa un sistem de despăgubiri cu finanțare majoritară din subvențiile agricole alocate fermierilor.
Odată cu noua Politică Agricolă Comună, în Bulgaria va fi creat un fond de gestionare a crizelor, al cărui scop va fi tocmai acesta – sprijinirea fermierilor. Sursa principală de finanțare a fondului vor fi subvențiile fermierilor bulgari, deja plafonate la 100.000 de euro pe fermă, din care se va reține anual un procent de 1,5%.
„Începând de anul viitor, Fondul de Stat pentru Agricultură (DFZ) va deduce din cererile de sprijin o contribuție de 1,5% datorată fondului de gestionare a crizelor. În afară de aceasta, vom aloca și fonduri din PDR, care se vor adăuga și la acest fond. Și la acesta vom include și participarea statului”, a explicat pentru Agri.bg Adelina Stoyanova, director al Direcției „Plăți directe” din cadrul Ministerului Agriculturii de la Sofia.
„Fermierii vor putea apela la fondul de ajutor reciproc ori de câte ori există pagube în fermă, pagube care depășesc pragul de 20% din cifrele totale ale fermei. De exemplu, dacă ai 100 de animale și 20 dintre ele sunt ucise, afectate de vreo boală, considerăm că ai nevoie de sprijin și din acest motiv te vom ajuta din fondul mutual, oferindu-ți fonduri suplimentare pentru a te susține pentru că ai a suferit un prejudiciu din cauza a ceva ce nu ai fi putut să previ. În acest fond de gestionare a crizei pentru sectorul „Zotețenie”, vom acoperi 65% din prima de asigurare pentru toate asigurările pe care le veți face – pentru animale, pentru zone și tot ce ține de activitatea dumneavoastră”, a spus Stoyanova fermierilor.
Următorul element în care se va implica fondul mutual este atunci când există fluctuații bruște ale pieței.
„De exemplu, prețul laptelui scade. Dacă acest preț se prăbușește și afectează întreg sectorul – bovine, ovine sau caprine – atunci putem interveni prin fondul mutual și compensa până la 70% din diferența de preț. Desigur, acesta va fi un sprijin doar pentru perioada până la care această împrejurare există”, a adăugat ea.
În plus, pentru toți fermierii care oferă miei și iezi marilor lanțuri de retail sau pieței naționale, acest fond va acoperi garanțiile bancare inițiale către rețeaua de retail.
„Suntem conștienți că înainte de a-ți realiza producția, ca fermier nu ai de unde să faci rost de bani pentru a plăti această garanție bancară. Prin urmare, ne vom asuma garanțiile bancare ale asociațiilor, organizațiilor care doresc să își vândă produsele pe piața națională. La fel, această garanție, va fi plătită din fond, dar în momentul în care tranzacția va avea succes și veți primi banii, aceasta va fi rambursată”, a spus Stoyanova.
Expertul a concluzionat spunând: „Motivul pentru care facem acest fond mutual este că înțelegem că de foarte multe ori mergem cu banii după evenimente. Este foarte important ca fermierii să primească banii la timp. Indiferent dacă sunt multe sau mici este important. Dar este mai important să le faci la timp”.