• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Memorandum semnat de președintele ASAS, Valeriu Tabără, și ambasadorul Republicii Ghana, James Komla Nyasembi

  Angelica Lefter -

  Președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești” (ASAS), prof. univ. dr. Valeriu Tabără, a primit vizita Excelenței Sale, domnul James Komla Nyasembi, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Ghana.

  Întâlnirea a avut loc joi – 15 decembrie, iar în cadrul acesteia au fost stabilite acorduri de colaborare pe domenii de interes comun între partea ghaneza și ASAS, finalizându-se cu încheierea unui Memorandum de înțelegere.

  ”Joi, 15 decembrie 2022, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești” (ASAS), prof. univ. emerit dr. ing. dr. h. c. Valeriu Tabără, a primit vizita Excelenței Sale, dl. James Komla Nyasembi, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Ghana cu acreditare pentru Slovacia, Ungaria, Romania, Macedonia de Nord și Polonia, la solicitarea acestuia. Din partea ASAS au mai fost prezenți vicepreședinții Ioan Jelev şi Aurel Florentin Badiu, dr. ing. Vili Dragomir, directorul Institutului de Cercetare – Dezvoltare pentru Economia Agriculturii si Dezvoltare Rurala (ICEADR) și dna. Adela Nistor, inspector de specialitate în cadrul Serviciului de Relații Internaționale, Informare Publică și Relații cu Presa. Ambasadorul Nyasembi a fost însoțit de Ahmed Tijani Abubakari, Ministru Consilier și de Stancu Marin, Consul Onorific al Republicii Ghana la București”, se arată în comunicarea Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești”.

  Președintele ASAS, prof. univ. dr. Valeriu Tabără, alături de Excelența Sa, James Komla Nyasembi, Ambasadorul Republicii Ghana alături de delegațiile română și ghaneză

   

  Excelența Sa, domnul James Komla Nyasembi, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Ghana

  Ambasadorul Republicii Ghana, James Komla Nyasembi: ”Cercetarea în agricultură poate contribui la reducerea sărăciei și la crearea de noi locuri de muncă”

  Ambasadorul James Komla Nyasembi a menționat în cadrul întâlnirii care sunt problemele cu care se confruntă țara sa în domeniul agriciol, dar a subliniat și care sunt obiectivele pe termen lung prin care agricultura bazată pe cercetare poate contribui la soluționarea acestor aspecte și la crearea de noi locuri de muncă.

  ”Ambasadorul Nyasembi, aflat pentru prima dată în vizită la ASAS, a evocat istoria îndelungată a relațiilor de colaborare și prietenie româno-ghaneze, întrevederile avute cu ministrul de externe al României, cu reprezentanți ai Camerei de Comerț, cu unele Consulate din țara noastră și a mulțumit președintelui Valeriu Tabără pentru primirea făcută. Ambasadorul James Komla Nyasembi a subliniat problemele cu care se confruntă Ghana, schimbările climatice, sărăcia, migrația populației si si-a exprimat speranța că agricultura, în particular agricultura bazată pe cunoaștere și cercetare științifică poate contribui la soluționarea aspectelor menționate, la reducerea sărăciei, la crearea de noi locuri de muncă. În acest sens, o colaborare între ASAS și institutele de cercetare din Ghana ar putea contribui substanțial la dezvoltarea economică a țării. Țările din Africa, în particular Ghana, pun un accent deosebit pe asigurarea semințelor necesare din soiurile autohtone, adaptate la condițiile climatice specifice”, se arată în informarea ASAS.

  Președintele ASAS, Valeriu Tabără, făcând o scurtă prezentare a activității de cercetare derulată de ASAS

  Prof. univ. dr. Valeriu Tabără a subliniat posibilitatea colaborării dintre România și Ghana în ceea ce privește băncile de gene

  Președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești” (ASAS), prof. univ. dr. Valeriu Tabără a realizat un periplu prin activitatea de cercetare derulată de ASAS de-a lungul vremii și a vorbit despre problemele create de schimbările climatice.

  ”Președintele ASAS Valeriu Tabără a făcut la rândul său o scurtă prezentare a activității de cercetare derulată de ASAS si a detaliat diferite aspecte relevante pentru diferitele obiective de cercetare derulate de unitățile c-d-i din subordinea ASAS, în vederea identificării posibilităților de colaborare. Totodată, președintele Valeriu Tabără a pus în discuție probleme actuale importante, de interes mondial, cum ar fi schimbările climatice si efectele lor asupra agriculturii, rolul biotehnologiilor în asigurarea progresului și independenței țării, importanța dezvoltării tehnologice și a cultivării hibrizilor rezistenți la perioadele lungi de secetă. De asemenea, a propus dezvoltarea colaborării dintre cele două țări la nivelul Băncilor de gene”, potrivit informării ASAS.

  Masa rotundă la care au participat delegațiile română și ghaneză în vederea stabilirii unor acorduri de colaborare

  A fost încheiat un Memorandum de înțelegere între cele două țări și acorduri de colaborare punctuale

  În urma discuțiilor s-a ajuns la încheierea mai multe acorduri de colaborare în domeniul cercetării agricole, stabilirea unor schimburi de experiență între specialiști și a fost semnat un Memorandum de înțelegere.

  ”Pe parcursul unor discuții interactive a rezultat importanța acordată de către oaspeți unor aspecte de cercetare din domeniul cultivării orezului, a unor plante specifice climatului african, semințelor, tehnologiilor agricole utilizate și a irigațiilor. În urma discuțiilor, s-a convenit încheierea unui Memorandum de înțelegere, precum și a unor acorduri de colaborare punctuale pe domenii de interes comun între partea ghaneza și ASAS. Președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”, Valeriu TABĂRĂ, a asigurat oaspeții de întregul său sprijin pentru demararea acestei importante colaborări și și-a exprimat convingerea privind succesul acesteia.

  Printre obiectivele mai importante de cooperare convenite menționăm:

  1. Schimbul de cercetători și specialiști în scopul derulării unor activități de cercetare, formare, consultanță și schimb de experiență.
  2. Organizarea unor cursuri de formare pe probleme de interes pentru cercetătorii Ghanezi.
  3. Identificarea în comun a problemelor științifice și tehnice, formularea și punerea în aplicare a unor programe comune de cercetare- dezvoltare cu institutele/stațiunile coordonate de ASAS”, transmite Serviciului Relații Internaționale, Informare Publică și Relații cu Presa – ASAS.
  Președintele ASAS, prof. univ. dr. Valeriu Tabără, alături de Excelența Sa, domnul James Komla Nyasembi, Ambasadorul Republicii Ghana

  Te-ar mai putea interesa

  S-a aprobat subvenția de 2.000 lei/animal/an. Cererile se depun până pe 30 iunie Se schimbă vremea! Șefa ANM a anunțat de când vin ploile Anunț de la primării pentru fermierii care vor subvenții

  Ultimele știri

  Hibridul de porumb Olt, potrivit pentru toate regiunile României AgroChatGPT – oportunitate pentru Universități și Companii din agricultură de a inova și a colabora Modelul TRANSAVIA „de la Bob la Furculiță și Înapoi” – premiat pentru Inovație în Sustenabilitate