Președintele Klaus Iohannis a semnat legea prin care subvențiile APIA se vor plăti la timp
Roxana Dobre -Președintele Klaus Iohannis a semnat legea prin care subvențiile APIA se vor plăti la timp. Banii pentru plata subvențiilor, a ajutoarelor de stat și a despăgubirilor au fost aprobați de preşedintele Klaus Iohannis, odată cu decretul privind promulgarea legii bugetului de stat pe anul 2023.
Președintele Klaus Iohannis a semnat luni, 19 decembrie, decretul privind promulgarea legii bugetului de stat pe anul 2023 în care sunt ”prinse” și sumele aferente pentru plata subvențiilor care se achită din bani naționali. Printre acestea amintim: Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT), atât pentru sectorul vegetal cât și cel zootehnic, subvenția pentru motorina utilizată în agricultură, zootehnie și apicultură, ajutorul de stat în sectorul de creștere a animalelor, programele pentru legume în spații protejate: tomate și usuturoi.
Bugetul de stat pe anul 2023 se stabileşte la venituri în suma de 275.690,8 milioane lei, iar la cheltuieli în suma de 596.397,7 milioane lei credite de angajament şi în sumă de 353.640,7 milioane lei credite bugetare, cu un deficit de 77.949,9 milioane lei. Bugetul este configurat pe un cadru economic cu o creştere economică de 2,8% prevăzută pentru anul viitor.
Cheltuieli pentru fermieri, asigurate din bugetul de stat pentru 2023
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va primit pe anul 2023 o sumă totală a creditelor de angajament de 28,49 miliarde lei şi a creditelor de bugetare de 25,37 miliarde lei. Bugetul MADR pe anul 2023 este structurat pe trei surse de finanțare:
- 28,49 miliarde de lei credite de angajament;
- 25,37 miliarde lei credite bugetare;
- 0,03 miliarde de lei fonduri externe nerambursabil;
- 0,118 miliarde de lei venituri proprii.
Ce plăți pentru fermieri acoperă bugetul de stat pentru 2023
Sumele asigurate din aceasta sursă de finanțare vizează următoarele categorii de cheltuieli:
- Subvenții, sumele cuprinse la acest indicator permit atât derularea în continuare a programelor a căror implementare a început în anii anteriori adică:
-acciza la motorină utilizată în agricultură,
-ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul vegetal și zoootehnic,
-ajutorul de stat în sectorul zootehnic privind COP și conducerea registrelor genealogice,
-aajutoarele de stat ce vizează finanțarea investițiilor în zona montană.
- Programe noi de susținere financiară a producătorilor agricoli prin acordarea unor ajutoarele de stat conform cadrului temporar de acordare a ajutoarelor de stat în perioada conflictului din Ucraina pentru sectoarele creșterii vacilor de lapte și carne, cheltuieli de personal, bunuri și servicii.
- Continuarea realizării obiectivelor de investiții în cadrul Programului Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații precum și sumele necesare livrării gratuite a apei pentru irigații până la stațiile de punere sub presiune și pentru susținerea unei cote de până la 50% din costurile cu energia electrică utilizată de către OUAI. Tot în cadrul programului de investiții propus pentru anul 2023 pentru sectorul îmbunătățirilor funciare se regăsesc credite bugetare și de angajament destinate studiilor de fezabilitate, proiectării unor obiective de investiții etc.
- Ajutoare de minimis. În cadrul acestui indicator sunt cuprinse și sumele corespunzătoare ajutoarelor de minimis pentru producătorii agricoli acordate de la bugetul de stat prin direcțiile agricole județene, respectiv:
-Programul de susținere a raselor românești de porcine, Bazna și Mangalița;
-Programul de stimulare a angajării tinerilor în agricultură;
-Ajutorul de minimis pentru cartoful de consum;
-Ajutorul de minimis pentru strugurii de masă;
-Ajutor de minimis pentru legume în spații protejate;
-Programul de sprijin a producătorilor de usturoi;
-Sume necesare începerii implementării activităților prevăzute în Legea 195/2018 și 227/2018 privind programele de susținere a crescătorilor de suine și de păsări pentru reproducție,
-Sume necesare efectuării plăților în cadrul schemei de ajutor de stat de sprijinire a operatorilor economici din industria de procesare a cerealelor, fabricarea uleiurilor și grăsimilor vegetale. - Despăgubiri și subvenția la lână. De asemenea, bugetul pentru 2023 prevede sume aferente unor acțiuni noi care se vor materializa prin instituirea unor scheme de ajutor de stat și de minimis precum:
-Reluarea programului de colectare a lânii cu o intensitate a sprijinului financiar de 2 lei/ kg lână, pentru o cantitate estimată de aproximativ 18 milioane tone lână;
-Instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru acordarea unor despăgubiri producătorilor agricoli ale căror culturi din primăvară anului 2022 au fost afectate de seceta atmosferică și pedologică severă.