Ignat 2022. Prețul porcului de Crăciun vândut direct din gospodărie
Roxana Dobre -Prețul porcului vândut direct din gospodărie, de Ignat, cu mai puțin de o săptămână înainte de Crăciun. Românii preferă să cumpere porcii direct din curțile oamenilor, chiar dacă există riscuri pentru sănătate și pot fi amendați.
”Tranzacțiile” cu porci de Crăciun sunt în toi în această perioadă, cu mai puțin de o săptămână până la Sărbătoarea Nașterii Domnului. Tradiţia iese câştigătoare în faţa legii: mulţi preferă să cumpere animale din gospodăriile oamenilor, asta deşi există riscuri pentru sănătate şi pot fi amendaţi, în cazul în care acest tip de exploatație nu este înregistrată sanita-veterinar.
Despre recomandările veterinarilor pentru gospodarii care vând direct din curte, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Vânzarea, cumpărarea și tăierea porcului de Crăciun în 2022: reguli, acte și analize obligatorii
Jurnaliștii de la Observator au efectuat o vizită la crescători, filmată cu camera ascunsă, pentru a afla care sunt prețurile direct din curtea gospodarilor și în ce condiții de vând porcii în această perioadă.
La doar de 30 de kilometri de Capitală, cine vrea preparate tradiţionale pe masa de Crăciun, îngraşă porcul în Ajun. Şi caută animale de cumpărat din casă în casă. Porci sunt pe alese: pe fiecare poartă sunt anunţuri de vânzare. ”De la 120 până la 150-160. 14 lei este kilogramul, în viu. Tăiat e 17 lei. Îl tăiem noi acolo, vi-l facem sferturi, jumătăţi, cum spuneţi, a spus un vânzător din Călugăreni, Giurgiu, pentru sursa citată.
Gospodarii au invitat ”cumpărătorii” sub acoperire chiar la cotețe să vadă animalele pe viu. Oamenii garantează că porcii au fost crescuţi doar cu mâncare naturală şi sunt perfect sănătoşi. ”Îţi dau dintre coaste să-i faci analiza. Te opreşti la 1 Decembrie, plăteşti 15 lei. Dacă există, n-am avut niciun caz, vii şi mi-l aduci înapoi”, a încercat gospodarul să convingă posibilul client.
Legea e clară: e interzisă vânzarea cărnii de la animalele crescute în gospodării
Ioan Oleleu, vicepreşedintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a precizat că gospodăria populaţiei nu este o măcelărie şi un loc de unde se poate achiziţiona carne. ”Porcii care se sacrifică în gospodăria populaţiei fac obiectul consumului familial. Gospodăria populaţiei nu este o măcelărie şi un loc de unde se poate achiziţiona carne”, a spus acesta pentru Observator.
Numai că, în locurile autorizate, carnea de porc e mai scumpă.
”Noi o luăm de la Braşov. Carne românească. Avem pulpa de porc fără os, la 24 de lei, fleica de porc pentru cârnaţi şi sarmale la 23 de lei. Ceafă de porc fără os la 32 de lei. Cotletul cu os la 26 de lei”, a spus Marian Grasu, măcelar.
Cei care vând ilegal carne sunt pasibili de amenzi, a mai avertizat Ioan Oleleu, vicepreşedinte ANSVSA. ”Sancţiunile pot ajunge până la 20.000 de lei. Chiar dosare penale şi cercetări mai amănunţite. Nu de puţine ori se înregistrează toxiinfecţii alimentare”, a explicat acesta.
În România există, în prezent, zeci de focare active de pestă porcină. Anul acesta au fost sacrificate în jur de 190.000 de animale pentru a combate boala.