• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vânzarea, cumpărarea și tăierea porcului de Crăciun în 2022: reguli, acte și analize obligatorii

    Roxana Dobre -

    Vânzarea, cumpărarea, transportul și apoi sacrificarea porcului de Crăciun în 2022 –  activități care trebuie să respecte o serie de condiții și norme sanitar-veterinare. În plus, este nevoie de analize obligatorii, a anunțat directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș, Flavius Nicoară.

    Înmulțirea accelerată a focarelor de Pestă Porcină Africană (PPA) a băgat autoritățile în alertă iar micii producători care vând porci vii direct din curte, dar și cumpărătorii, au de respectat o serie de reguli clare.

    Ce reguli trebuie să respecte consumatorii care transportă porci cumpărați din zona rurală de la mici crescători. Directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș, Flavius Nicoară, a avertizat într-o conferință care a avut loc marți, 8 noiembrie, că în perioada Sărbătorilor de iarnă, vânzarea și transportul porcilor vii se poate doar în anumite condiții.

    Vânzarea porcului de Crăciun 2022, doar după anunțarea medicului veterinar

    Pentru vânzarea porcului de Crăciun este obligatorie anunțarea medicului veterinar care are în grijă exploatația sau care are activitate pe raza localității. Medicul veterinar trebuie notificat cu 24 de ore înainte ca un producător să vândă animalul iar documentele de mișcare sunt obligatorii. În plus, cumpărătorul porcului, cel care vrea să sacrifice porcul în localitatea lui trebuie de asemenea să anunțe veterinarul local care vine la fața locului pentru probele de trichineloză și examinează clinic carcasa astfel încât să nu existe nicio suspiciune de existență a Pestei Porcine Africane (PPA).

    ”Situația cu cumpărarea porcului de Crăciun este o chestiune destul de complicată. Conform legislației sanitar-veterinare, porcul viu poate fi cumpărat și mutat dintr-un loc în altul cu două condiții obligatorii: una este să dețină cod de exploatație vânzătorul, ceea ce presupune că și animalul trebuie să fie identificat. Iar cumpărătorul la rândul lui poate să dețină cod de exploatație. În plus, se anunță medicul veterinar de cel care vinde, cu 24 de ore înainte, că intenționează să vândă un porc și îi face documentul de mișcare. Atunci porcul pleacă de la un cetățean la celălalt cetățean, și se mișcă și în baza națională de date, automat. Când ajunge în exploatația celui care cumpără, cetățeanul poate să sacrifice porcul pentru consum propriu, anunțând medicul veterinar care vine și recoltează proba de trichina. Și desigur că face și un examen al carcasei, poate să nu aibă semne clinice (de boală n.r) porcul și totuși organele să fie modificate”, a explicat dr. Flavius Alin Nicoară, directorul DSVSA Timiș.

    Acesta a completat că existența unui cod de exploatație este obligatorie pentru crescătorii de animale. ”Este obligatoriu iar crescătorii vin și obțin acest cod de la DSVSA”, a adus lămuriri specialistul.

    Porcul de Crăciun 2022 se poate tăia în propria gospodărie

    Tăierea porcului de Crăciun 2022 se poate face în gospodărie, după metoda tradițională. Dr. Flavius Alin Nicoară a prezentat procedura care trebuie respectată de crescătorii de porci care sacrifică animalele în propria curte, pentru consumul familial.

    ”Se poate tăia porcul dacă este al lui, pentru consum propriu. Adică îl taie pentru el și familia lui dar nu părăsește curtea (carnea n.r). Dar desigur că și acești crescători trebuie să aibă cod de exploatație, pentru că altfel intră în ilegalitate. Se știe că este obligatoriu pentru toate animalele, mai puțin păsările, pentru că ele nu pot fi identificate”, a mai explicat șeful DSVSA Timiș.

    În zonele de restricție din cauza focarelor de PPA, mișcarea tuturor animalelor este limitată

    O situație aparte pentru vânzarea și cumpărarea porcilor de Crăciun se întâlnește în zonele de restricție din cauza focarelor de pestă porcină africană. Șeful DSVSA Timiș a atras atenția că mișcarea animalelor în zonele unde există restricții din cauza PPA este interzisă. Și sacrificarea este de asemenea oprită, dar există și excepții în care un crescător poate tăia porcul din exploatație.

    ”În zonele unde sunt confirmate focare, și perimetrele unde se impun restricții, este limitată mișcarea tuturor animalelor pentru o perioadă de 7-10 zile la rumgătoare iar la porc până în momentul în care se stinge focarul, în cazul cel mai fericit 30 de zile. Deci acolo nu doar că nu se mișcă animalele dar nici nu se sacrifică excepție face o sacrificare de necesitate, gen își rupe porcul un picior, se anunță medicul veterinar care vine și face examenul anatomo-patologic și atunci se permite sacrificarea. Deci doar în cazuri deosebite”, a atras atenția specialistul.

    Cum se transportă porcul tăiat în gospodăria proprie, de la țară la oraș

    Gospodarii care și-au crescut porci în propria gospodărie și vor să transporte carnea la oraș o pot face dar doar cu avizul prealabil al medicului veterinar, a mai spus șeful DSVSA.

    ”Porcul se poate tăia în propria gospodărie pentru consumul propriu, al familiei. Nu se poate vinde carnea pentru că micul crescător nu este unitate autorizată pentru abatorizare ca să poată să sacrifice și să vândă carcasa. Mai departe, poate tăia porcul dacă este crescut în gospodărie și trebuie să fie carnea dusă la oraș, tot pentru consum propriu. Așa spune și legea. Este pentru consum propriu și familial. Dacă a fost sacrificat porcul în curtea familiei dumneavoastră și porcul este al familiei dumneavoastră, puteți să vă duceți liniștit carnea acasă, cu condiția verificării sanitar-veterinare și avizul medicului”, a mai adus lămuriri dr. Flavius Alin Nicoară.

    Ce se întâmplă dacă se consumă carne infectată cu PPA

    Specialistul a dat asigurări că consumul de carne de porc infectată cu virusul PPA nu este periculos pentru sănătatea umană, deoarece virusul nu se transmite de la animal la om.

    ”Din punct de vedere al sănătății umane nu se întâmplă nimic. Dar este interzisă comercializarea pentru că nu este complet sigură și se poate transmite virusul, prin consum, secreții etc.”, a spus specialistul.

    Vânzarea online a porcilor de Crăciun 2022, monitorizată

    Dr. Flavius Alin Nicoară a avertizat crescătorii care vând carnea pe internet, în anunțuri publicate pe site-uri sau grupuri de specialitate, că acest lucru este interzis.

    ”Am descoperit pe internet cetățeni care comercializează produse de porc și animale vii. Este interzis. Am făcut controale, le-am făcut sesizare la Poliție, au deja dosar penal. Vom continua aceste controale și în perioada următoare. Este un posibil vector de transmitere a bolii”, a mai afirmat directorul DSVSA Timiș.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri!

    Ultimele știri

    Plăți finale APIA 2024. Prima listă cu fermieri care încasează a doua tranșă din subvenții Deutz-Fahr renunță la producția de combine și închide fabrica din Croația Avertisment al Președintelui ANPM: Trufele românești ar putea dispărea, din cauza braconierilor!