Ferme din România prădate de o rețea de hoți care fură GPS-uri, monitoare și antene de pe tractoare
Roxana Dobre -Mai multe ferme mari din România au fost călcate de hoți specializați care au sustras doar echipamente de ghidaj instalate pe tractoare: GPS-uri, monitoare și antene.
Mai multe ferme din România au reclamat că au fost călcate de hoți. Nu este vorba despre furturi obișnuite, ceea ce îi face pe oamenii legii să ia în calcul că o rețea specializată este în spatele acestor infracțiuni. Fermierii păgubiți s-au trezit peste noapte cu pagube de mii de euro după ce hoții au sustras din exploatații monitoare și antene de ghidaj din și de pe tractoare.
Cornel Gumeniuc – Technical Team Manager – Vantage Balkans a dat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO mai multe sfaturi pentru fermierii care au utilajele parcate în ferme, mai ales acolo unde nu există pază sau supraveghere permanentă.
”Fermierii au fost avertizați în nenumărate rânduri și cam aceasta este perioada când există mai multă vulnerabilitate, să spunem, și se întâmplă astfel de incidente. Anul trecut au fost cazuri de furturi în zona Brăilei, Galați iar anul acesta văd că au venit pe regiunea Vrancea, Bacău. Am aflat de la mai multe ferme mari din zonă, de unde au fost extrase mai multe antene lăsând partea de motoraș electric care este mai greu de scos, iar la o altă exploatație s-au descoperit două tractoare care aveau componente furate. Sfatul nostru pentru fermieri este în primul rând să își facă asigurări pentru că evident nu poți sta tot timpul să demontezi acele antene și monitoare de pe tractoare. Și desigur că este indicat să aibă și o firmă de pază, care să monitorizeze utilajele în permanență. Și bineînțeles să evite să parcheze utilajele în zone care nu pot fi supravegheate”, a explicat Cornel Gumeniuc – Technical Team Manager – Vantage Balkans.
Componentele furate sunt vândute pe piața neagră
Specialistul de la Vantage Balkans a mai completat că de cele mai multe ori componentele furate iau calea exportului și se vând pe piața neagră.
”Toată partea care a fost extrasă din utilaje este conectată la un modem care rămâne în tractor și doar când ”viitorul proprietar” folosește monitorul respectiv, fără să știe că a fost furat, cere la Vantage orice tip de abonament pe baza seriei atunci noi punem aceste serii într-o bază de date și vom fi avertizați că echipamentul respectiv a fost furat. Așa putem oferi Poliției date ca să poată merge pe urma hoților. Desigur că ideal ar fi ca și cumpărătorii să refuze orice echipament care vine fără factură sau alte documente care să îi dovedească proveniența”, a mai spus acesta.
Pagube de mii de euro
Potrivit reprezentantului Vantage Balkans pagubele pot atinge mii de euro.
”Din ce s-a furat, partea hardware atinge 5.000 de euro,iar cea de software, adică acele deblocări care trebuie efectuate, pot depăși iarăși 5.000 de euro. Din păcate vorbim despre un fenomen nou pentru că fermierii nu își încuiau în trecut utilajele, nu exista așa ceva. Dar acum clar ar trebuie să verifice constant utilajele, să vadă dacă lipsește ceva pentru că o componentă cât de mică poate încurca lucrul în câmp dacă nu mai este pe tractor”, a conchis Cornel Gumeniuc.