• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Unde va ninge de Crăciun în România. Anunț făcut de un oficial ANM

    Angelica Lefter -

    Meteorologii prognozează un Crăciun fără zăpadă și în general fără prea multe precipitații. În următoarele două săptămâni, cât au mai rămas până la finalul anului 2022, doar în zona montană se vor înregistra precipitații sub formă de zăpadă, chiar și acolo aportul fiind mic, a menționat Daniel Alexandru, Șef Laborator Agrometeorologie în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie – ANM.

    Invitat în cadrul ediției de marți, 20 decembrie, a emisiunii AgroStrategia, coproducție TVR și  Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Daniel Alexandru a punctat că deși stratul de zăpadă nu av fi cel dorit de fermieri, temperaturile vor fi unele normale pentru această perioadă de iarnă.

    ”În următoarele două săptămâni care mai sunt până la sfârșitul acestui an, doar zona montană și zona deluroasă vor beneficia, să spunem, de un aport, dar și acolo mai deficitar. Acolo va fi strat de zăpadă, dar în ceea ce privește zona de câmpie, șes, unde-și desfășoară activitatea și fermierii, nu va fi acest strat de zăpadă pe care orice agricultor îl așteaptă, tocmai în dorința de a proteja culturile pentru temperaturile care sunt normale pentru un anotimp din sezonul rece”, a declarat Daniel Alexandru.

    Ziua se vor înregistra temperaturi între 0 și 6 grade Celsius

    La final de an, temperaturile vor fi normale pentru această perioadă, astfel că valorile termice se vor situa în general între valorile 0 și 6 grade Celsius ziua și noaptea între – 8 și 2 grade. Totodată, nu sunt excluse episoadele extreme, a explicat șeful laboratorului de Agrometeorologie în cadrul ANM.

    ”Temperaturile vor fi normale pentru această perioadă. Un aspect pozitiv în ceea ce privește ultimii ani în România, pentru că deseori luna decembrie în ultimii ani s-a caracterizat prin temperaturi foarte mari și am avut 10-15 grade Celsius care s-au înregistrat mai mult în zonele să spunem sudice și sud-estice ale României, dar în ultimele două săptămâni vremea este pe un trend normal și în această jumătate de lună până la sfârșitul anului, valorile termice se vor situa în general între valorile 0 și 6 grade Celsius ziua și noaptea între – 8 și 2 grade, cu anumite accente mai scăzute în zonele depresionare și de munte, bineînțeles, neexcluzând să apară, să spunem, episoade mai extreme cum ar fi, să spunem burniță sau cele care sunt aferente acestui anotimp de iarnă”, a spus Daniel Alexandru.

    Nu există risc de îngheț pentru culturile aflate în câmp

    Specialistul a mai punctat că, dacă temperaturile vor fi cele prognozate pentru această perioadă, nu există riscul unui îngheț pentru culturi. Cu toate acestea, ar fi benefic un start de zăpadă de minim 2 centimetri.

    ”Dacă anotimpul își desfășoară în regim termic normal, așa cum prevedem noi în următoarele două săptămâni pentru luna decembrie, adică cu temperaturi adecvate acestui sezon, temperaturile negative de la care plantele încep să sufere, sunt de la -10, -15 grade, ceea ce nu e cazul deocamdată. De aceea, în astfel de coordonate, ar fi în beneficiul plantelor ca un strat de zăpadă, măcar de 2,3,5 centimetri să le protejeze ca un fel de plapumă pe perioada unor astfel de temperaturi scăzute pe care, momentan, nu sunt prevăzute, să spunem așa, în următoarele două săptămâni, până la sfârșitul acestei luni, dar probabil că în luna ianuarie și februarie, când, într-adevăr, astfel de temperaturi vor apărea, dacă auspiciile lunilor respective vor respecta coordonatele unei ierni caracteristice cum e luna decembrie, atunci va fi o problemă dacă nu vom avea un strat de zăpadă în primele luni ale anului”, a menționat Daniel Alexandru, Șef Laborator Agrometeorologie în cadrul ANM, la Agrostrategia, emisiune ce poate fi urmărită de luni până joi, de la ora 10:00, pe TVR1.

    Prima lună din 2023 va avea un regim normal, cu temperaturi mai ridicate

    Nici începutul de nou an nu este mai prejos, luna ianuarie fiind una mai caldă decât în mod obișnuit, cu episoade de temperaturi scăzute. Probabilitatea de îngheț pentru culturile din câmp este, însă mică, a mărturisit agrometeorologul a menționat Daniel Alexandru.

    ”Luna ianuarie se va desfășura într-un normal cu accente puțin mai ridicate în ceea ce privește temperaturile, deci puțin mai cald. La fel în zonele din afara arcului carpatic, dar nu, să spunem, într-un regim cum ne-am obișnuit în anii anteriori să ajungem la temperaturi de 15-20 de grade Celsius. Nu excludem ca urmare a unor fronturi atmosferice care pot apărea în acele avertizări now casting pe o perioadă de 2-3 zile, să apară astfel de, să spunem așa, temperaturi mult mai scăzute. Nici zăpada nu o putem exclude în lunile următoare, dar în ceea ce privește luna ianuarie, care este caracteristică, să spunem, mai friguroasă decât cele trei care se găsesc, este posibil să atingem astfel de temperaturi care sunt un inconvenient în ceea ce privește culturile care se află în câmp, pentru că ele trebuie protejate de astfel de temperaturi. Dat fiind volumul de temperaturi la care ele rezistă, -10 …-15 grade, este puțin probabil să existe mai multe zile în care aceste temperaturi să se manifeste și să le afecteze. Nu există un risc apropiat și de cod roșu, nu este cazul deocamdată”, a spus Șef Laborator Agrometeorologie în cadrul ANM, Daniel Alexandru în cadrul emisiunii Agrostrategia, de la TVR1.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Daniel Alexandru, Agrometeo ANM (20.12.2022)


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea se schimbă radical. Meteorologii anunță temperaturi scăzute, dar și vijelii și căderi de grindină Alertă ANM de ploi, vijelii și grindină în 14 județe. Cantitățile de apă vor depăși 40 l/mp Guvernul a majorat bugetul APIA. Când ar intra în conturi subvenția de 100 euro

    Ultimele știri

    Avertismentul unui șef APIA: Fermierii care rămân fără subvenții în acest an! Anchetat de fraudă după ce a câștigat licitația pentru a cumpăra un port la Dunăre ANAF s-a răzgândit! Noua taxă pentru transport nu se va mai aplica pentru micii fermieri!