• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Daniel Alexandru, ANM: Starea de vegetație a culturilor semănate în toamnă este medie spre bună

    Angelica Lefter -

    Față de iarna anului trecut, fermierii vor intra în noul an cu o rezervă mult mai bună de umiditate în sol, după cum arată datele Administrației Național de Meteorologie, a anunțat Daniel Alexandru, Șeful Laboratorului de Agrometeorologie din cadrul ANM.

    Fermierii nu trebuie să-și facă probleme în ceea ce privește plantele cultivate în toamnă, care acum sunt deja răsărite precum grâul sau rapița, a mai precizat Daniel Alexandru, Șef Laborator Agrometeorologie în cadrul ANM.

    Cu toate acestea, vor exista zone în care seceta își va face simțită prezența, însă sunt aceleași care fac obiectul secetei de mai mulți ani, precum Dobrogea, a declarat agrometeorologul Daniel Alexandru în cadrul emisiunii Agrostrategia, din data de 20 decembrie, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”Este o schimbare față de iarna trecută. În această iarnă am intrat cu o rezervă de umiditate mult mai bună decât în anul trecut, când aproape trei sferturi de țară era sub o formă de secetă din cauza toamnei și verii care s-au desfășurat în astfel de auspicii. Din punct de vedere al rezervei de apă din sol stăm mult mai bine, cu excepția aproape a acelorași zone cu care ne-am obișnuit. Dobrogea integral nu se află într-un regim pluviometric foarte bun, la fel și parte din estul Munteniei și sudul Moldovei se află încă într-o insuficiență din punct de vedere al precipitațiilor și al apei în sol. Starea de vegetație este medie spre bună pentru culturile care au fost semănate în toamnă”, a spus agrometeorologul.

    Răsărire neuniformă și goluri în culturi din cauza lunii octombrie, mai secetoasă anul acesta

    Precipitațiile de la sfârșitul lunii august au ajutat culturile semănate în toamnă, dar luna octombrie a fost una lipsită de ploi, a arătat Daniel Alexandru, Șef Laborator Agrometeorologie în cadrul ANM.

    ”Exact în perioada optimă pentru grâu, la sfârșitul lui septembrie-octombrie a fost o perioadă fără precipitații. Luna octombrie a fost lipsită complet de precipitații care au creat niște probleme și la semănat, și la germinatul semințelor, și de aceea…la zi, zona Olteniei, Banatului, Crișanei, Transilvaniei, parte din jumătatea de nord a Moldovei, precum și Oltenia și vestul Munteniei, în ceea ce a privit primele faze de vegetație la păioase, stăm bine, dar există foarte mari suprafețe, în zona de sud-est, Dobrogea, parte din Bărăgan și sudul Moldovei, în care răsărirea este neuniformă și se văd foarte multe goluri în culturi, în majoritatea suprafețelor”, a declarat Daniel Alexandru.

    ”Un astfel de covor vegetal care nu e închegat, nu dă speranțe în ceea ce privește fazele viitoare și păstrarea culturii în multe dintre situațiile pe care probabil le vom vedea în primăvara anului viitor când plantele vor reintra în vegetație, dar, mare parte, când spre deosebire de anul trecut, când într-adevăr, la acest moment vorbeam de foarte mari suprafețe pe cale de secetă și pericolul nerăsăririi în multe zone, se stă mai pozitiv din punct de vedere și termic, dar și din punct de vedere al precipitațiilor, pentru că aceste episoade de precipitații care au existat în septembrie, dar și în noiembrie, în a doua jumătate a lunii noiembrie, au ajutat foarte mult, spre deosebire de anul trecut, culturile de păioase”, a menționat în cadrul emisiunii Agrostrategia, de la TVR1, Daniel Alexandru, Șef Laborator Agrometeorologie în cadrul ANM.

    Agrometeorologul Daniel Alexandru: ”Riscurile la rapiță sunt acum minime”

    Nici la rapiță, a apreciat agrometeorologul, nu mai există risc de a intra prematur într-un stadiu avansat de vegetație.

    ”Rapița este foarte bine. Riscul de este să apară niște forțări stadiale, adică un stadiu avansat de vegetație înainte de intrare în iarnă nu prea mai sunt, pentru că temperaturile foarte ridicate nu mai…vor intra în repaos vegetativ, adică după un număr de 4,5 zile în care temperaturile se vor situa sub zero grade Celsius pe perioada nopții, nu numai rapița, toate culturile aflate în câmp, încep să-și reducă foarte mult procesele de vegetație și există în continuare activitate în cadrul plantei, dar nu la fel de intensă ca pe perioada toamnei. Riscurile la rapiță în acest moment sunt minime, ea a răsărit foarte bine pentru că a beneficiat fix după momentul semănatului, de precipitații care au ajutat-o să crească ok”, a conchis Daniel Alexandru, Șef Laborator Agrometeorologie în cadrul ANM, invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia, care poate fi urmărită pe TVR1, de luni până joi, de la ora 10:00.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Daniel Alexandru, Agrometeo ANM (20.12.2022)


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații