Cel mai ieftin îngrășământ. Ioan Enoiu: ”Este excepțional, ajută fantastic!”
![Violina Gorcinschi](/autori/violina.jpg)
![](https://agrointel.ro/wp-content/uploads/2025/02/ioan-enoiu-ingrasamant-ieftin.jpg)
Cel mai ieftin îngrășământ nu este unul pe care îl cumperi, ci unul pe care îl cultivi. Există metode ieftine de fertilizare, care îmbogățește solul cu nutrienții necesari unei producții de succes. Gunoiul de grajd și borceagul sunt două opțiuni foarte bune Disponibilitatea primei este redusă, însă cea din urmă poate fi lozul câștigător pentru fermieri. Singurul aspect, considerat de mulți dezavantaj, este indisponibilizarea terenului pentru o perioadă limitată.
Ioan Enoiu, doctor în știițe agronomice și fondatorul Naturevo, a lăudat, la emisiunea Agrostrategia de pe TVR1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, ediția de marți, 11 februarie, îngrășământul verde, ca metodă eficientă și ieftină de fertilizare. Combinația potrivită de plante pentru terenurile agricole pot transforma solurile într-un mediu excelent de fertil pentru culturi. Și gunoiul de grajd este o opțiune bună pentru cei care îl au la îndemână.
”Gunoiul de grajd mai este o oportunitate de fertilizare. Dacă am avea gunoi de grajd peste tot și să fie și bine fermentat, ar fi ideal. Eu aș fi cel mai fericit să văd așa ceva, dar până la asta, varianta mai simplă ar fi ca fermierul să înțeleagă că se poate a ajunge cam la același efect dacă folosesc îngrășămintele verzi”, a explicat John Enoiu.
Citiți și: Cultura de borceag de toamnă – un furaj valoros pentru fermele de animale
Ioan Enoiu, Naturevo: Borceagul, cel mai ieftin și eficient îngrășământ
Fondatorul companiei naturevo recomandă borceagul ca metodă de fertilizare a terenurilor. Este ieftină, eficientă și ecologică, ideală pentru a îmbogăți solul cu nutrienți.
Citește și: Dr. ing. Ioan Enoiu: Adaptarea tehnologiilor agricole la condițiile schimbărilor climatice!
”Faci o cultură de borceag, o graminee și o leguminoasă, o lași să crească, o toci și o bagi în pământ. Este excepțional, ajută fantastic! Costurile sunt foarte mici, doar că, pe perioada aceea pentru jumătate de an, e blocat terenul. Cum ai fi avut o cultură timpurie și imediat semeni acest îngrășământ verde. Există în programele acestea ale Uniunii Europene, poți să speculezi aceste aceste situații și să faci îngrășăminte verzi, că sunt culturile acelea acoperitoare. Depinde și ce specii folosești, pentru că trebuie să pui acele specii care îți aduc ție, o îmbunătățire rapidă și a activității microbiologice, și a materiei organice”, a afirmat fondatorul Naturevo.
Citește și: Fenomenul periculos care duce la uscarea culturilor. John Enoiu, Naturevo: ”Se confundă cu seceta”
Totodată, agronomul a accentuat importanța rotației culturilor, care crește producția cu până la 50%, în funcție de calitatea solului și alți factori.
”Eu sufăr foarte tare când văd că se apelează la monocultură. Nu, nu sunt de acord deloc, dar asta este, fermierul este stăpân pe terenul lui. De pe vremea lui Ion Enescu de la Brad s-a dovedit că asigurarea unei rotații corespunzătoare, numai asta, poate să-ți crească producția cu 20 până la 50% – depinde de sol, depinde de celelalte și poate să-ți mențină fertilitatea solului pe o durată mai lungă. Or, dacă astăzi vorbim despre agricultură conservativă, agricultură regenerativă sau dacă vorbim despre această agricultură sustenabilă, este foarte important ca noi să lăsăm solul și generațiilor care vin, în condițiile în care l-am luat sau și mai bune, pentru că noi, din păcate, când am luat solul, să spunem după perioada comunistă, am luat niște soluri în proces de degradare. Din cauza unei agriculturi mai puțin raționale, adică se ara, se prelucra solul, nu când puteai să prelucrezi, când era corect, se prelucra la dispoziție. Deci și acum se mai face treaba aceasta. Nu, nu poți să intri în câmp, dar tu forțez și. Rotația e obligatorie”, a spus Ioan Enoiu.