Cooperativa Rodagria: Șase fermieri au mizat pe producția de sucuri și investesc în propriul magazin în București


Cooperativa Rodagria este un adevărat concept al unui agribusiness românesc complex și bine definit, de la cultivare până la procesare. La bază, Rodagria Produce CA reunește câțiva fermieri horticultori care reușesc să producă propriile fructe și legume, dar și să le proceseze. Produsele ajung în supermarketuri, dar pot fi cumpărate atât din poarta fermei, dacă vorbim direct despre fructe, cât și preparate cu care fermierii merg la târguri și evenimente. Cel mai mare proiect pentru acest an este dechiderea unui magazin propriu în București.
Gloria Pascu, vicepreședintele Cooperativei, împreună cu Bogdan Mihalcea, președinte, alături de alți patru fermieri, au pus bazele Cooperativei Rodagria în 2017, în județul Călărași, comuna Dor Mărunt, satul Ogoru, aproape de orașul Lehliu Gară. În momentul de față, șase fermieri sunt asociați pentru a face din acest proiect unul de succes. Nu a fost ușor și nici prea la îndemână să dezvolte un agribusiness bazat pe ceea ce se produce în livezile și solariile Cooperativei, însă, în cele din urmă, munca lor a dat roade. Întregul parcurs a însemnat încredere și efort, dar au apărut și rezultatele.
Citește și: Plante capcană și benzi înierbate – mijloace de sporire a gradului de reziliență în culturile ecologice

Rodagria – o cooperativă care produce ecologic
Rodagria cultivă ecologic pe o suprafață de 56,2 ha, care se împarte în: 5 hectare livadă de cireși, 6 ha solarii cultivate cu căpșuni și zmeură, 1 ha de livadă cu diverse soiuri de pomi fructiferi , 0,2 ha solarii cu legume, 44 de ha culturi vegetale și 20 de stupi de albine. La partea de tehnologizare, Rodagria se poate mândri cu propria fabrică de procesare fructe, de unde ies minunate sucuri naturale și cu un food truck folosit pentru deplasările la evenimente și târguri de profil, după cum a relatat Gloria Pascu, vicepreședintele Rodagria, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
”Rodagria a fost înființată în 2017 și am realizat că în cooperativă am putea să creștem productivitatea și să micșorăm cheltuielile. În afară de cei șase membri ai cooperativei, noi mai lucrăm cu încă 10 fermieri pe care îi așteptăm alături de noi pe viitor. Noi nu avem suprafață foarte mare, suntem horticultori și atunci producând fructe, avem împărțită suprafața, în total avem peste 56 de ha. Avem și albine pentru că am realizat că trebuie să facem polenizarea din ce în ce mai bine în fiecare an și albinele ne ajută începând din primăvară cu cireșii apoi pe tot parcursul anului la zmeură și căpșuni”, a menționat Gloria Pascu.

Procesarea, o componentă importantă în agrobusiness-ul Rodagria
Vicepreședintele Rodagria a specificat că există o piață de desfacere către unele supermarketuri, însă și pe partea de evenimente și târguri. Doritorii pot găsi în magazine și târgurile la care participă membrii cooperativei, sucurile Rodagria, piureurile de fructe, fructe deshidratate dar și înghețată din fructe bio.
”Lucrăm cu hipermarketuri și supermarketuri, dar preponderent cu Mega Image, Carrefour și Metro. Pentru vânzare, avem un magazin în fața livezii care este deschis în fiecare zi și un food truck cu care mergem la evenimente. În ultimul an am mers undeva la 50-60 de evenimente, târguri. Noi, agricultorii și procesatorii din Bărăgan, dacă ne-am uni forțele, am putea crea evenimente, așa cum fac fermierii din Ardeal și nordul țării. Vin cu ce produc și merg în diferite zone bine marcate, parcări, hipermarket, supermarket și într-un anumit interval orar anunță că sunt acolo. Practic cumpărătorii dau comenzile, producătorii vin cu pachetele făcute și doar le ridică, oamenii nu pierd timp, producătorii nu pierd timp. Noi vrem să deschidem și magazinul propriu în București, în acest an. Este mult mai bine să ai brandul tău și să fii cunoscut, pentru că loializezi clienții. În ceea ce privește procesarea, avem o linie de procesare pentru sucuri naturale din fruct stors fără adaos de altceva, fructe deshidratate, o linie de piure fructe și o linie de înghețată artizanală din fructe”, a mai menționat Gloria Pascu.
Citește și: Tratamentele ideale pentru livada de cireși

Rodagria vizează deschiderea propriului magazin în București
Obiectivul Rodagria pentru 2025 este deschiderea unui magazin în București. O investiție mare, de aproximativ 60.000 de euro, a dar necesară a menționat Gloria Pascu.
”Rodagria vrea să deschidă acest magazin în 2025, pentru că după ce participăm la evenoimente clienții ne întreabă mereu unde ne mai pot găsi. Așa a apărut ideea că este nevoie de acest magazin, este o investiție mare, de aproximativ 60.000 de euro, dar trebuie făcută. Totodată, vrem să mai cumpărăm un food truck pentru că uneori evenimentele se suprapun și este nevoie de două food truck-uri. Vrem să mai atragem alți fermieri lângă noi, să semneze acordul de cooperare pentru că astfel avem o stabilitate mai mare. Cei cu care lucrăm deja sunt foarte mulțumiți pentru că își pot cumpăra, prin noi, inputurile la prețuri accesibile, noi nu avem adaos comercial. Este bine să lucreze oamenii împreună, dacă ar căpăta încredere țara ar ieși probabil din situația limită în care se află agricultura din cauza secetei și altor fenomene naturale. Noi mai vindem și prin intermediul altor magazine din București, lanțul Real Foods și prin intermediul a băcăniei, Gluten Glory și a patiseriei, Pain Plaisir, și încercăm să intrăm în locurile unde lumea mănâncă mai bine, să facem un cross-selling”, a spus Gloria Pascu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, care a adăugat că deseori, la cules, doritorii sunt invitați în livadă să își poată alege singuri fructele și să consume pe săturate, iar cantitățile pe care le iau acasă sunt achitate cu sume accesibile pentru buzunarele cumpărătorilor, totul în atmosfera feerică pe care o dă petrecerea timpului în mijlocul naturii.

Parteneriate de colaborare cu USAMV București
Din mai 2023 și până în noiembrie 2024, Rodagria a participat la peste 60 de evenimente. Fie că au mers cu produsele lor la Camera de Comerț Germană AHK, la Sărbătoarea Verii, la Ziua Independenței Statelor Unite ale Americii sau la Ambasada Franței în România, când a fost marcată Ziua Franței, la evenimentul Belgian Week organizat de Camera de Comerț Belgiană Luxemburg Română Moldovă (Belgian Luxembourg Romanian Moldovan Chamber of Commerce), fie că au mers la târguri și alte evenimente, produsele Rodagria au fost apreciate și cel mai important au putut fi cunoscute de marele public.

Pentru Rodagria, nici practicile regenerative nu sunt o necunoscută. Gloria Pascu a spus mai multe despre acest subiect pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
”Universitatea de Științe Agronomice București ne-a descoperit și prin faptul că soțul meu, care este președintele Cooperativei, Bogdan Mihalcea, a făcut un master de horticultură economică și cei de acolo, venind aici, au descoperit că noi facem ceva ce nu prea se întâmplă în România, dar am făcut pur și simplu natural, pentru că aici, în Bărăgan sunt vânturi de 120 de km/h și având solarii, vă dați seama că o investiție mare este în folie de plastic și ca să protejăm investiția, am plantat peste 40.000 – 50.000 de copaci, investiție din surse proprii, fără niciun fond. De asemenea, am plantat benzi de flori și plante aromatice care atrag insectele dăunătoare și în acest mod se folosesc mai puține pesticide, fie ele și ecologice. Este importantă toată activitatea științifică pe care o avem cu Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, prin proiectul ResBerry care a fost finanțat prin Programul CORE Organic Cofund al Uniunii Europene, în cadrul schemei ERA-NET, fiind coordonat de Universitatea Hochschule Geisenheim (UHG) din Germania în parteneriat cu Centrul de Cercetare pentru Studiul Calității Produselor Agroalimentare al USAMV București, University of Copenhagen (UCPH) din Danemarca, National School of Agriculture în Meknès (ENAM) și Faculty of Sciences Moulay Ismail University (UMI) din Maroc, Research Institute of Horticulture – National Research Institute (INHORT) din Polonia și Cooperativa Agricolă Rodagria din România. Proiectul ResBerry a urmărit ca obiectiv principal demonstrarea eficienței unor verigi tehnologice inovative, menite să sporească biodiversitatea supra și subterană în culturile de arbuști fructiferi în sistem ecologic din Europa, cu scopul dezvoltării de sisteme de cultură cu reziliență crescută în fața bolilor și dăunătorilor”, a menționat Gloria Pascu, adăugând că anul acesta va fi calculată și amprenta de carbon în fermă, pe baza datelor înregistrate în livadă și care se vor înregistra prin proiectul Horizon Europe Climate Farm, la care Rodagria a aderat anul trecut.