Vom avea secetă și în 2023? Meteorolog: ”Ne așteptăm la un deficit de precipitații”
Angelica Lefter -Culturile semănate în toamnă au acum aportul necesar de umiditate în sol, însă acesta trebuie menținut cu ajutorul precipitațiilor din lunile de iarnă, astfel încât, în primăvară, plantele să aibă o dezvoltare cât mai bună.
Pentru lunile ianuarie din februarie, meteorologii estimează un deficit de precipitații, însă temperaturi normale de iarnă pot conferi un avantaj plantelor răsărite deja.
Ploile din luna noiembrie au reglat deficitul de apă din sol
Daniel Alexandru, Șef Laborator Agrometeorologie în cadrul ANM a explicat în cadrul ediției de marți, 20 decembrie, al emisiunii Agrostrategia, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, că rezerva de umiditate din sol se realizează prin cioncursul mai multor factori.
”Practic rezerva de umiditate în sol este o oglindă și provine din concursul mai multor factori: precipitații, temperaturi ridicate și consumul plantelor, care chiar dacă sunt la debutul vegetației, au nevoie de apă pentru a putea germina, răsări la suprafața solului. Sunt niște procese care necesită neapărat un aport de apă în sol. Deci, practic, până să ajungem la solul care are sau nu are apă, ca să o pună la dispoziția acestor plante, trebuie să luăm în calcul și precipitațiile, și temperaturile care au fost. Până la jumătatea lunii noiembrie am avut temperaturi de 26-27 de grade Celsius, în primele zile ale lunii noiembrie, temperaturi neobișnuit de mari pentru această perioadă, au dus la o evapotranspirație mare, la fel, uscarea solului la suprafață. Intervalul pe care l-am precizat, din a doua jumătate a lunii noiembrie, a mai reglat acest aspect pentru culturile aflate în câmp și semănate”, a spus Daniel Alexandru
Totodată, șeful Laboratorului Agrometeorologie în cadrul ANM a menționat că ploile din luna noiembrie au fost salvatoare pentru aceste culturi semănate în toamnă.
”Ploaia aceea de la jumătatea lunii noiembrie a fost salvatoare pentru culturi, pentru că după o lună întreagă, luna octombrie, fără precipitații, parctic multe dintre culturile care au fost semănate erau în pragul de a nu răsări.(…)”, a menționat agrometeorologul Daniel Alexandru.
Fermierii așteaptă stratul de zăpadă care să le protejeze culturile în această iarnă
Daniel Alexandru, șeful Laboratorului Agrometeorologie în cadrul ANM, a mai precizat, în cadrul emisiunii Agrostrategia, de la TVR1, că fenomenele caracteristice iernii vor fi prezente, chiar dacă stratul de zăpadă va fi mai mic, ideal ar fi ca acesta să fie prezent.
”Aceste fenomene caracteristice iernii vor fi prezente, să spunem că din punct de vedere vizual, dar și din punct de vedere al utilității în fermă, să spunem că ar fi bine să existe cantități de zăpadă, nu foarte mari, dar care să protejeze, așa cum am spus între 5 și 8 centimetri, este un strat ideal pentru culturile care se află în acest moment în vegetație, vorbim aici de grâu, pentru că dacă vorbim de rapiță este foarte mult la suprafața solului, deci mult peste jumătate de metru în acest moment, dar ele trebuie protejate prin acest strat când vor apărea aceste temperaturi foarte scăzute -10 …-15 grade, dacă nu în luna decembrie, ci în luna ianuarie așa cum estimăm, atunci lucrurile se vor desfășura sub niște auspicii corecte din puncte de vedere al culturilor”, a punctat agrometeorologul.
Daniel Alexandru, ANM: ”Ne așteptăm la un deficit de precipitații”
Specialistul a prognozat că fermierii ar trebui ca în această iarnă să aibă șansa să recupereze din deficitul de apă din sol, mai ales că în anul viitor, aceste plante semănate în toamnă își vor dezvolta sistemul radicular și umiditatea nu trebuie să fie prezentă doar la suprafața solului.
”Pe zonele menționate, din sud-est și est puțin, încă există acest deficit care este important pentru culturi în primăvară. Problema va fi următoarea: noi în primii 0-20 de centimetri unde facem evaluarea, pentru că aceste culturi de toamnă semănate nu-și desfășoară activitatea la început în mai mult de 10-15 centimetri pentru că sunt proaspăt semănate în toamnă. Totul este ok cu aportul de precipitații de până acum, dar anul viitor când vom intra în luna martie, aprilie și acestea își vor desfășura sistemul radicular la o adâncime mai mare, avem o problemă, mai ales la 20 de centimetri pământul este uscat, chiar și în zonele care acum arată foarte bine în stratul de suprafață. Dacă nu vom avea un aport, să spunem, nu neapărat excesiv sau ridicat în această iarnă de precipitații, nu contează cum vor fi ele, chiar și sub formă de lapoviță, să fie, atunci vom avea o problemă și în zonele în care în acest moment stăm foarte bine”, a specificat Daniel Alexandru.
Conform estimărilor meteorologilor, auspiciile acestei ierni vor fi unele normale
Specialistul ANM a prognozat un deficit de precipitații pe acest final de lună decembrie, dar care va continua și în lunile ianuarie și februarie 2023, excepție făcând zonele deluroase și de munte. Cu toate acestea, temperaturile vor fi cele specifice perioadei.
”În acest moment, ceea ce înseamnă o proiecție globală pentru toată Europa, spune că, se va desfășura pentru toată România, în auspicii normale. Noi aducem la scară națională aceste modele globale, care sunt mult mai apropiate de condițiile de mediu, grafice și geografice ale României prin intermediul specialiștilor de la Departamentul de Prognoză a Administrației Naționale de Meteorologie și evidențiază faptul că deși vor exista perioade cu regim termic puțin mai ridicat, atenție, spun puțin mai ridicat pentru că nu cred că vom ajunge la niște temperaturi cum au fost în anii trecuți, de 20-25 de grade Celsius în luna ianuarie sau februarie, totuși, toate coordonatele sunt specifice sau cât mai apropiate de o iarnă normală. Din punct de vedere al precipitațiilor, putem spune pe baza proiecțiilor actuale că va exista un deficit de precipitații pe această lună, sfârșitul lunii decembrie, sunt într-adevăr nesemnificative, în jur de 15-20 de litri pe sudul României, puțin mai ridicate în zonele deluroase și de munte, dar în luna ianuarie acestea vor fi deficitare în majoritatea zonelor și din proiecțiile care se observă în prezent, luna februarie va sta sub aceleași auspicii. Deci va fi o iarnă puțin săracă în deficit de precipitații, dar din punct de vedere termic, sperăm, conform acestor prognoze pe care le avem la dispoziție, să fie o iarnă normală, ceea ce va da avantaj, cel puțin din punct de vedere termic, culturilor care se află în vegetație”, a punctat Daniel Alexandru, șeful Laboratorului Agrometeorologie în cadrul ANM.
În legătură cu temperaturile mai ridicate care au tot apărut de câțiva ani în lunile ianuarie și februarie, specialistul a reamintit că sunt șanse mari ca odată cu acestea să apară și primii dăunători, însă, de data aceasta, a specificat agrometeorologul, nu va fi cazul, temperaturile fiind unele specifice perioadei, adică mai reci.
”Trebuie să mai adăugăm un aspect, că pe perioadele de iarnă, cum a fost anul trecut, dar și în anii anteriori, în care în luna ianuarie sau februarie apar aceste temperaturi pozitive foarte ridicate, de 10-15 grade Celsius, se produce o reîntoarcere la viață a insectelor și a dăunătorilor, care aduc o serie de probleme suplimentare odată cu reîntoarcerea la viață, ceea ce nu va fi cazul în această perioadă, deci aceste temperaturi scăzute vor favoriza, să spunem un pastel normal pentru iarnă și cheltuieli rezonabile pentru fermieri”, a specificat Daniel Alexandru, șeful Laboratorului Agrometeorologie în cadrul ANM, invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia, care poate fi urmărită în fiecare zi, de luni până joi, de la ora 10:00, la TVR1.
Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Daniel Alexandru, Agrometeo ANM (20.12.2022)