• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Comisia Europeană a primit un termen de 6 luni pentru a prezenta o evaluare actualizată privind impactul reducerii utilizării pesticidelor la nivelul UE

    Roxana Dobre -

    Pe 19 decembrie a fost adoptată o decizie a Consiliului Uniunii Europene prin care se solicită analize suplimentare ale efectelor proiectului de regulament asupra utilizării durabile a pesticidelor. Astfel, Comisia Europeană a primit un termen de 6 luni pentru a prezenta o evaluare actualizată privind impactul reducerii utilizării pesticidelor la nivelul UE.

    Săptămâna trecută, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat că va exista o cerere oficială de pregătire a unei evaluări de impact pentru introducerea proiectului de Regulament privind Utilizarea Durabilă a Pesticidelor (SUR). Acest lucru a fost solicitat de statele membre și susținut de Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru agricultură. De ce? Obiectivele proiectului SUR de reducere la jumătate a utilizării produselor de protecție a plantelor până în 2030 au fost dezvoltate chiar înainte de atacul armat al Rusiei asupra Ucrainei și de criza energetică. Aceste argumente trebuie acum luate în considerare în evaluare.

    Comisia Europeană urmează să prezinte o evaluare a impactului în termen de șase luni

    Statele membre salută obiectivele propunerii de a reduce utilizarea și riscurile produselor de protecție a plantelor (PPP) cu 50% la nivelul UE până în 2030, precum și utilizarea pesticidelor mai periculoase. În plus, acestea sunt de acord că această propunere ar putea fi un instrument cheie în tranziția către o agricultură mai durabilă în Uniunea Europeană. Cu toate acestea, întrucât evaluarea impactului se bazează pe date colectate înainte de izbucnirea războiului Rusiei în Ucraina, statele membre sunt îngrijorate că nu se ține cont de impactul pe termen lung asupra securității alimentare și a competitivității sectorului agricol al UE.

    Prin urmare, Consiliul a solicitat date suplimentare pentru a asigura securitatea alimentară ca obiectiv principal al agriculturii. Prezenta decizie a Consiliului solicită Comisiei să prezinte datele necesare cât mai curând posibil și cel târziu în termen de 6 luni de la intrarea sa în vigoare. Pentru a evita încetinirea procesului, decizia a subliniat că lucrările la nivel tehnic asupra aspectelor care nu sunt acoperite de cererea de date suplimentare vor continua.

    Vă reamintim că în urma adoptării Strategiei de la fermă la furculiță (F2F) și a biodiversității în mai 2020, Comisia a început procesul de revizuire a Directivei 2009/128/CE (SUD) privind utilizarea durabilă a pesticidelor. Unul dintre obiectivele principale ale acestei directive ar fi reducerea la nivelul Uniunii Europene a utilizării și riscurilor pesticidelor chimice cu 50% și ale pesticidelor periculoase cu 50% până în 2030. La 22 iunie 2022, Comisia a adoptat o propunere de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor, de modificare a Regulamentului (UE) 2021/2115 (SUR).

    Comisia și-a prezentat propunerea Consiliului AGRIFISH pe 18 iulie 2022. La reuniunea Consiliului AGRIFISH din septembrie 2022, un grup de 15 state membre și-a exprimat îngrijorarea cu privire la evaluarea impactului propunerii Comisiei privind utilizarea durabilă a pesticidelor, evaluare ce a fost pregătită pe baza datelor colectate și analizate înainte de izbucnirea războiului din Ucraina și, prin urmare, ține cont de consecințele acestuia pentru securitatea alimentară sau competitivitatea sectorului agricol al UE.

    Ce poziție are România în privința reducerii pesticidelor

    Poziția României privind reducerea pesticidelor din ferme a fost transmisă de ministrul Agriculturii Petre Daea la reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit, care s-a desfăşurat recent la Bruxelles.

    Petre Daea a subliniat că România susține, în principiu, obiectivul de reducere a pesticidelor la nivelul UE, dar nu poate fi de acord cu stabilirea unor ținte generale de reducere care nu țin cont de realitatea din statele membre, unde România are cel mai scăzut nivel de utilizare, cu mult sub media europeană.

    ”Să nu ne grăbim a avansa propuneri nerealiste! De aceea, trebuie să vedem clar ce putem face și pentru ce facem, unde ne aflăm și ce ne propunem, până când și cu ce efect asupra securității alimentare. Crizele cu care ne confruntăm și cu care ne vom confrunta, ne determină să fim atenți în perspectiva asigurării hranei. Din aceste motive, România cere Comisiei Europene o abordare prudentă. Continuarea discuțiilor depinde de receptivitatea Comisiei Europene la nevoile expuse de statele membre și de completarea evaluării de impact care să ia în considerare dimensiunea pierderilor cumulative la nivel de producție agricolă”, a declarat Petre Daea, luni, 12 decembrie.

    Petre Daea: ”Trebuie să asigurăm fermierilor instrumentele necesare pentru a face față dușmanilor naturali ai plantelor”

    Ministrul Agriculturii a atras atenția că în lipsa alternativelor, nu putem să continuăm fără a asigura fermierilor instrumentele necesare pentru a face față dușmanilor naturali ai plantelor care afectează randamentele și calitatea produselor, reducând astfel oferta cu implicații privind siguranța alimentară.

    ”Suntem aici pentru a desena drumul corect al deciziilor pe care le vom măsura noi și alții, prin succesul sau insuccesul lor, să comensurăm succesul pentru care suntem responsabili. Fiind ultima intervenție doresc să salut efortul președinției cehe. Cunosc dimensiunea implicării. Urez succes președinției suedeze, iar dumneavoastră, domnilor colegi și prin dumneavoastră, țărilor
    pe care le reprezentați, salutul de respect de la beneficiarii români ale deciziilor pe care le-am produs în baza tratatului de funcționare al Uniunii Europene”, a mai subliniat Petre Daea.


    Te-ar mai putea interesa

    Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!