• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Răsturnare de situație la Bruxelles!

    Roxana Dobre -

    O decizie importantă pentru fermieri a fost luată la Bruxelles, în cadrul reuniunii Consiliului Agricultură şi Pescuit.

    Zdenek Nekula, ministrul ceh al Agriculturii, a declarat în timpul unei conferințe de presă după reuniunea Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AGRIFISH) din 12 decembrie că va exista o cerere oficială de pregătire a unei evaluări a impactului pentru introducerea Regulamentului privind utilizarea durabilă a pesticidelor (SUR). Acest lucru poate întârzia introducerea unor prevederi controversate.

    Oficialul a subliniat că unele state membre și-au exprimat îngrijorarea cu privire la utilizarea pesticidelor și la disponibilitatea produselor alimentare.

    ”Trebuie să ne amintim că nu există alternative când vine vorba de protecția fitosanitară. Președinția suedeză se va ocupa de problema așa-zisului zone sensibile din întreaga Uniune Europeană. Acest lucru, desigur, afectează întreaga producție agricolă și, de aceea, Consiliul dorește să solicite Comisiei să elaboreze un studiu, o analiză. Vom avea la dispoziție șase luni pentru a face o evaluare adecvată. Adoptarea finală va avea loc în Consiliu săptămâna viitoare. Susținem obiectivele de reducere a utilizării pesticidelor în UE, dar nu limitând agricultura și devenind dependenți de importurile din țări terțe care nu aplică aceleași reguli”, a spus Nekula la conferința din 12 decembrie, conform Farmer.pl.

    El a adăugat că statele membre doresc mai multe informații cu privire la reducerea aplicațiilor de pesticide și ce impact are aceasta asupra disponibilității produselor alimentare.

    ”În calitate de țară care deține Președinția, observăm că majoritatea statelor membre doresc norme echilibrate în acest subiect. În calitate de Consiliu, ar trebui să cerem Comisiei să furnizeze mai multe informații pe baza analizei sale. Statele membre vor să reducă utilizarea pesticidelor, dar sunt necesare mai multe date”, a spus el în cadrul întâlnirii.

    Ce poziție are România în privința reducerii pesticidelor

    Poziția României privind reducerea pesticidelor din ferme, a fost transmisă de ministrul Agriculturii, Petre Daea, la reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit, care s-a desfăşurat la Bruxelles.

    Petre Daea a subliniat că România susține, în principiu, obiectivul de reducere a pesticidelor la nivelul UE, dar nu poate fi de acord cu stabilirea unor ținte generale de reducere care nu țin cont de realitatea din statele membre, unde România are cel mai scăzut nivel de utilizare, cu mult sub media europeană.

    ”Să nu ne grăbim a avansa propuneri nerealiste! De aceea, trebuie să vedem clar ce putem face și pentru ce facem, unde ne aflăm și ce ne propunem, până când și cu ce efect asupra securității alimentare. Crizele cu care ne confruntăm și cu care ne vom confrunta, ne determină să fim atenți în perspectiva asigurării hranei. Din aceste motive, România cere Comisiei Europene o abordare prudentă. Continuarea discuțiilor depinde de receptivitatea Comisiei Europene la nevoile expuse de statele membre și de completarea evaluării de impact care să ia în considerare dimensiunea pierderilor cumulative la nivel de producție agricolă”, a declarat Petre Daea, luni, 12 decembrie.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris despre nivelul negocierilor pe Regulamentul SUR aici: Costin Telehuz, secretar de stat MADR: România ar putea fi obligată să reducă cu 39% utilizarea pesticidelor

    Petre Daea: ”Trebuie să asigurăm fermierilor instrumentele necesare pentru a face față dușmanilor naturali ai plantelor”

    Ministrul Agriculturii a atras atenția că în lipsa alternativelor, nu putem să continuăm fără a asigura fermierilor instrumentele necesare pentru a face față dușmanilor naturali ai plantelor care afectează randamentele și calitatea produselor, reducând astfel oferta cu implicații privind siguranța alimentară.

    ”Suntem aici pentru a desena drumul corect al deciziilor pe care le vom măsura noi și alții, prin succesul sau insuccesul lor, să comensurăm succesul pentru care suntem responsabili. Fiind ultima intervenție doresc să salut efortul președinției cehe. Cunosc dimensiunea implicării. Urez succes președinției suedeze, iar dumneavoastră, domnilor colegi și prin dumneavoastră, țărilor
    pe care le reprezentați, salutul de respect de la beneficiarii români ale deciziilor pe care le-am produs în baza tratatului de funcționare al Uniunii Europene”, a mai subliniat Petre Daea.


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Urgent la APIA – ultima zi în care fermierii mai pot cere subvenția trimestrială Carne de miel nu doar de Paști. Strategia ing. Ionică Nechifor pentru a readuce oaia pe masa românilor