• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mihai Ivașcu, APIMAR: Banii alocați prin PNS pentru achiziția de utilaje agricole se vor epuiza de la primul apel!

    Roxana Dobre -

    Măsura dedicată achiziției de utilaje agricole care va fi disponibilă din 2023 prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) este extrem de așteptată de fermieri și cel mai probabil cele 100 de milioane de euro alocate se vor epuiza din prima sesiune, a avertizat Mihai Ivașcu, director de marketing Asociația Producătorilor și Importatorilor de Mașini Agricole din România (APIMAR).

    Mihai Ivașcu a vorbit în cadrul pentru emisiunii Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ediția din 21 decembrie, despre achiziția de utilaje agricole prin programele finanțate din fonduri europene, precizând că întârzierile mari dintre momentul depunerii unui proiect de către fermieri și aprobarea acestuia au fost reglate cu ajutorul AFIR.

    ”Dacă ne gândim și ne ducem mulți ani în urmă, existau mari întârzieri. Din momentul în care un fermier depunea proiectul până își cumpăra utilajul se putea duce chiar un an jumătate, 2 ani, ceea ce era foarte mult pentru un fermier. Dacă ai nevoie de o combină, acum ai nevoie de combină, anul acesta, nu peste 2 ani. Peste 2 ani poate nu mai ai nevoie sau depinde.Pași să știți că s-au făcut și s-au văzut într-o reducere a timpului între depunerea proiectului și aprobarea lui. Și aici am colaborat foarte bine, ca asociație, cu AFIR-ul, și am realizat această bază de date, de prețuri de referință. Cu această bază de date cred că cel puțin 70% din perioada de timp despre care vorbeam s-a redus. Prin această bază de date, fermierul își achiziționează utilajul fără a mai face acea sesiune de selecție de oferte și ar fi bine să se păstreze acest mecanism și pentru măsurile din cadrul PNS. De asemnea, tot împreună cu AFIR am făcut un ghid pentru numărul cai putere recomandați pe fermă, în funcție de dimensiunea acesteia. Acum cu minimum till și no till este posibil să mai modificăm aceste motorizări maximale”, a explicat specialistul pentru emisiunea Agrostrategia. 

    Fondurile pentru achiziția de utilaje se vor epuiza de la primul apel

    Directorul de marketing al Asociației Producătorilor și Importatorilor de Mașini Agricole din România (APIMAR) a opinat că banii pentru sesiunea derulată prin AFIR, care este destinată achiziției de utilaje agricole se vor epuiza de la primul apel, interesul fermierilor fiind major.

    ”Alocarea de o sută milioane care probabil se va consuma în prima sesiune. Nu cred că o să ajungem la o a doua. În prima sesiune sigur se vor consuma fondurile alocate pentru că interesul este uriaș. Fermierii ar trebui din timp să se pregătească, să se gândească clar ce vor, ce utilaje își doresc și să înceapă deja o prospectare a pieței”, a precizat Mihai Ivașcu.

    Acesta a completat că finalul de an este un moment bun în care fermierii să își facă planurile privind achiziția de utilaje pentru următorii ani, și chiar să comunice companiilor din domeniu către ce categorie de tehnică agricolă se vor îndrepta.

    ”Fermierii ar trebui să se gândească ce și-ar dori în termen de un an, poate doi, pentru că e bine ca fermierul să știe ce își dorește iar asta ne ajută și pe noi să putem să comunicăm mai departe producătorului și acesta să își poată orienta producția în așa fel încât să putem să asigurăm utilajele atunci când este nevoie de ele. Trebuie să fim prevăzători, așa cum am făcut și atunci cu piesele de schimb când a început pandemia, poate și acum ar trebui să avem deja discuțiile, să avem precomenzi, astfel încât producătorul să fie pregătit și el să ne sprijine și să putem să asigurăm utilajul atunci când fermierul are nevoie. Așa cum am spus, degeaba îi aducem combina în septembrie când fermierul a avut nevoie de ea în iulie-august”, a avertizat Mihai Ivașcu.

    Reamintim că acest tip de ajutor a fost introdusă în PNS la solicitarea Asociației Forța Fermierilor (AFF). Pe larg despre acest subiect aici: Victorie a Asociației Forța Fermierilor! Măsură pentru achiziția de utilaje agricole, introdusă în PNS!

    Subvențiile pentru no-till și minimum-till, binevenite

    Mihai Ivașcu a mai arătat că și subvențiile care se pregătesc să fie achitate prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), sub formă de ecoscheme sunt așteptate cu interes de producătorii agricoli.

    ”Este un sprijin foarte important pe care fermierii români îl vor îl vor primi, întrucât un supliment de subvenție pentru no-till îi sprijină și îi ajută să poată să-și achiziționeze utilajul (…). În același timp, nu renunțăm la utilajele clasice iar no-till și minimum till sunt o categorie pe care noi o aducem în plus celorlalte categorii pe care le avem, de echipamente agricole. Bineînțeles că varianta clasică de prelucrarea a solului este încă îmbrățișată de mulți fermieri  și atunci noi avem astfel de utilaje în continuare în portofoliu și îi asigurăm pe fermieri de acest lucru”, a mai punctat specialistul.

    Emisiunea AgroStrategia se difuzează de luni până joi, pe TVR 1, de la ora 10:00 și este o coproducție TVR și Agrointeligența – www.agrointel.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”