Subvenția de 1.200 lei/cap de animal – în conturi pentru crescătorii de animale
Roxana Dobre -Crescătorii de animale au primit o subvenție importantă care are termen de plată sfârșitul anului. Schema de 1.200 lei/cap de animal a ajuns în conturi astfel că fermierii pot folosi banii pentru investiții noi.
Plata 1.200 lei/cap de animal a fost plătită de Direcțiile Agricole Județene (DAJ) iar banii au ajuns la crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița care au avut cereri eligibile în program.
”Programul de susținere a creșterii raselor Bazna și Mangalița. O cerere de înscriere în program, cu un număr de 23 de scroafe eligibile la plată, în sumă totală de 27.600 lei. Valoarea ajutorului de minimis este de 1.200 lei/scroafă/an, cu condiția comercializării a minimum 4 purcei/cap de scroafă/an, la o greutate de minimum 8 kg/cap. Felicitări producătorilor agricoli suceveni!”, a anunțat Direcția Agricolă Suceava.
Și Direcția Agricolă Harghita a anunțat că a făcut plățile joi, înainte de Crăciun. ”Pe 22 decembrie 2022, Direcția pentru Agricultură Județeană Harghita a făcut plata ajutorului de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa”, a anunțat instituția în mediul online.
De precizat că termenul limită pentru plăți este sfârșitul anului 2022 astfel că și restul Direcțiilor Agricole achită sumele în conturile crescătorilor de animale eligibili iar aceștia pot face noi investiții cu sumele primite.
Reamintim că pentru subvenția la suinele din rasele Bazna și Mangalița, în acest an a fost alocată suma de 640.000 lei, care s-a asigurat de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale și care s-a încadrat în valoarea totală estimată pentru perioada 2020-2022, de 4 milioane lei.
Programul de sustinere a raselor romanești de porcine, Bazna și Mangalița, va avea finanțare și anul viitor, după cum este prevăzut în Bugetul de stat pentru 2023. Concret, valoarea ajutorului de minimis a fost de 1.200 lei/scroafă/an, cu condiția comercializării a minimum 4 purcei/ cap de scroafă/an, la o greutate de minimum 8 kg/cap.
Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exercițiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii şi în cele două exerciții financiare precedente, adică 2020, 2021 și 2022. Măsura de sprijin a fost lansată pentru prima dată în anul 2020.