• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Comisarul UE pentru Agricultură vrea să restricționeze importurile de cereale din Ucraina

    Angelica Lefter -

    Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru Agricultură, a făcut o serie de declarații controversate. În cadrul unei intervenții prin video în parlamentul polonez, oficialul de la Bruxelles s-a arătat un susținător al restricționării importurilor de cereale din Ucraina, prin reintroducerea taxelor de import în cadrul UE.

    UE trebuie să-și revizuiască acordul de liber schimb cu Ucraina și să introducă restricții la import pentru unele produse alimentare, a declarat miercuri comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, membrilor parlamentului polonez.

    Declarațiile comisarului polonez sunt în contradicție cu poziția oficială a UE conform căreia permiterea exporturile alimentare nerestricționate din Ucraina este esențială pentru a ajuta economia țării devastată de război. Acordul urmează să expire în vara anului viitor, dar Comisia intenționează să-l prelungească până la sfârșitul anului 2024.

    „Cunosc preocupările fermierilor și văd problema”, a spus Wojciechowski, el însuși un personaj senior al PiS. El a răspuns la o întrebare privind modul în care Comisia va aborda problema importurilor de alimente din Ucraina care, în loc să fie exportate în altă parte prin căile de solidaritate, rămân blocate în regiunile de graniță ale Poloniei .

    „Ajutorarea Ucrainei este prioritatea noastră strategică și acest lucru este dincolo de orice discuție. Este o chestiune de securitate, dar pentru unele produse, această politică va trebui revizuită. Importurile unor produse agricole au crescut într-adevăr de câteva ori după deschiderea comerțului cu Ucraina. Pur și simplu vin prea multe bunuri”, a mai spus comisarul, citat de Politico.

    Wojciechowski a enumerat porumbul, rapița și carnea de pasăre drept exemple de alimente care „au ajuns în cantități excesive”. El a spus că România și Bulgaria au înregistrat și o creștere „problematică” a importurilor de ulei de floarea-soarelui din Ucraina.

    Comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski (Foto: reimagine-europa.eu/bio)Comisia Europeană ține de linia oficială și spune că va sprijini Ucraina cu măsuri de liberalizare a comerțului

    Wojciechowski a declarat, într-un mesaj video către membrii parlamentului polonez, că va sprijini introducerea restricțiilor la import, comentează și Agrarheute.com.

    Pe de altă parte, întrebată de jurnaliștii germani despre acest subiect, o purtătoare de cuvânt a Comisiei UE a precizat că în continuare Comisia este hotărâtă să sprijine Ucraina în aceste vremuri dificile cu măsuri de liberalizare a comerțului. Cu toate acestea, responsabilii biroului purtătorului de cuvânt au lăsat fără răspuns alte întrebări concrete, care ar trebui lămurie, legate de importurile agricole din Ucraina.

    Importurile de porumb și păsări de curte din Ucraina au crescut dramatic

    Comisarul Wojciechowski a făcut declarațiile în contextul creșterii extreme a importurilor de porumb și de carne de pasăre din Ucraina, dar și în contextul campaniei electorale din Polonia.

    Cele mai recente date arată că importurile UE de porumb din Ucraina, din iulie până în octombrie 2022, au ajuns deja la 3,75 milioane de tone. Acestea sunt triple față de aceeași perioadă a anului precedent.

    În același timp, importurile de floarea -soarelui au crescut de la 22.048 de tone la 779.460 de tone. Importurile de rapiță au rămas aproape stabile la 1,4 milioane de tone.

    Din ianuarie până în octombrie, 114.774 de tone de carne de pasăre au fost importate în UE din Ucraina, față de doar 86.007 de tone în 2021.

    Partidul PiS se teme pentru alegătorii săi

    Cantitățile de cereale din Ucraina pătrund pe piața UE, în special în zonele apropiate de granița cu Polonia, România si Bulgaria. Fermierii din aceste regiuni au reclamat public presiunea prețurilor cauzată de oferta mare.

    Alegerile parlamentare sunt de așteptat să aibă loc în Polonia în toamna anului 2023. Comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski face parte din Partidul de Dreapta populist aflat la guvernare.

    Janusz Wojciechowski vrea să susțină restricțiile la import

    La începutul lunii iunie, Uniunea Europeană a ridicat protecția externă împotriva importurilor agricole ucrainene în țările UE.

    Scopul este de a sprijini economia ucraineană în situația tensionată cauzată de război prin veniturile din export. Cu toate acestea, regula care acum este în vigoare, se limitează la un an.

    Wojciechowski și-a exprimat opinia în fața parlamentarilor polonezi că politica de liber schimb pentru unele produse ar trebui reconsiderată.

    Concret, polonezul vorbit despre porumb, rapiță și carne de pasăre.

    Totodată, Wojciechowski a recunoscut că decizia de a reintroduce tarifele va depinde de mai mulți comisari europeni. Cu toate acestea, el va susține restricții la import pentru produsele ale căror importuri au crescut în mod clar.

    Biroul purtătorului de cuvânt al comisarului pentru agricultură relativizează declarațiile acestuia

    Prin poziția sa Wojciechowski pare, încă o dată, izolat în cadrul echipei ce formează în prezent Comisia Europeană. Ca membru al controversatului partid populist de dreapta PiS, politicianului îi este greu să găsească sprijin pentru pozițiile sale în colegiu.

    Chiar și dezvoltarea ulterioară a Politicii Agricole Comune (PAC), de fapt competența de bază a comisarului pentru agricultură, a fost modelată mult mai puternic de adjunctul Comisiei UE și social-democratul olandez Frans Timmermans.

    Acum, nici biroul de presă al lui Wojciechowski nu susține tezele pe care politicianul PiS le reprezintă în Polonia.

    Purtătorul de cuvânt a dat asigurări pentru Agrarheute că CE va ”continua să sprijine Ucraina și fermierii săi în cultivarea cerealelor și a semințelor oleaginoase care sunt extrem de necesare pentru ei înșiși și pentru lume”.

    Mai mult, UE va facilita exporturile fermierilor ucraineni, în special prin Solidarity Lanes și Black Sea Grains Initiative.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații