• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Achim Irimescu: Există riscul să se mai piardă bani din fondurile alocate fermierilor români!

    Roxana Dobre -

    Planul Național Strategic (PNS) a fost aprobat oficial pentru plățile APIA către fermieri dar încă mai există riscul ca sumele alocate să fie schimbate, a avertizat Achim Irimescu, ministru plenipotențiar în cadrul Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană (UE).

    Achim Irimescu a declarat în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ediția din 22 decembrie, că Planul Național Strategic (PNS), documentul care aduce subvenții și fonduri europene de 14,9 miliarde euro fermierilor în perioada 2023-2027 a fost elaborat și negociat la Comisia Europeană (CE) în condiții dificile având în vedere că acesta a trecut prin mandatul a trei miniștri (Adrian Oros, Adrian Chesnoiu și Petre Daea – n.r).

    ”Să nu uităm că România a trecut printr-un proces un pic complex. Am avut schimbări de miniștri și desigur, știm bine, fiecare ministru are reorientarea lui. Din fericire, programul a fost aprobat și este extrem de important, pentru că acolo este vorba de 14,9 miliarde de euro pentru 2023-2027”, a comentat Achim Irimescu.

    Citiți și: MADR: Comisia Europeană a aprobat Planul Național Strategic (PNS) al României

    Comisia a forțat statele membre să introducă prevederi apărute în urma crizelor din piață

    Reprezentantul României la UE a completat că în opinia sa, România a obținut ce și-a propus prin PNS, chiar dacă Comisia Europeană a impus țării noastre mai multe reguli pe parcursul elaborării documentului pentru subvenții.

    ”Trebuie să nu uităm, lucru foarte important în momentul în care s-au adoptat cele 3 regulamente pentru reforma PAC actuală au fost niște condiții. Ulterior să ne amintim ce s-a întâmplat. Au apărut perturbări masive ale pieței, creșteri ale prețurilor la inputuri, războiul din Ucraina care a schimbat radical datele problemei și mai mult, comisia a venit cu cele 2 strategii, de la fermă la consumator care impun o mulțime de restricții din punct de vedere al mediului. Și în acest context, practic, Comisia a încercat să forțeze statele membre să introducă noile prevederi în aceste planuri naționale strategice. De aici au fost sigur foarte multe discuții dacă să se țină cont de cele 2 strategii, de obiectivele cele celor 2 strategii acum sau la o fază ulterioară. Deocamdată a rămas în faza inițială a adoptării reformei, dar e clar că ulterior, când se vor adopta noi regulamente, conform Green Deal-ului  este o certitudine că vor fi presiuni ca să se ia și aceste noi date”, a mai spus Achim Irimescu.

    Achim Irimescu: ”Există riscul ca în continuare să se piardă bani!”

    Ministrul de la Bruxelles a avertizat că sumele alocate prin noua Politică Agricolă Comună (PAC) mai pot fi diminuate în contextul altor finanțări pe care Comisia Europeană (CE) le alocă din bugetul PAC.

    ”Există riscul ca în continuare să se piardă bani, pentru că din păcate și în Consiliul de miniștri și în Parlamentul European a fost o poziție masivă, oricare nouă propunere cu care a venit Comisia, de exemplu RePower EU, a propus ca să se finanțeze din Politica Agricolă Comună. A cărui buget, să ne amintim, a fost redus cu 5 % pentru plăți directe pe Uniunea Europeană și cu 15 % pe dezvoltare rurală. Sigur, cazul României, din fericire, și bugetul a rămas la fel, pentru că am avut creștere cu convergența externă. Altfel și România ar fi înregistrat o reducere pe ansamblu la plățile directe. Dar în condițiile în care ai redus bugetul, vii și propui ca orice apare propunerea  a Comisie să fie finanțată din PAC, este exagerat și de aici miniștrii și europarlamentarii au avut reacții foarte puternice în acest sens”, a mai punctat Achim Irimescu.

    Emisiunea AgroStrategia se difuzează de luni până joi, pe TVR 1, de la ora 10:00 și este o coproducție TVR și Agrointeligența – www.agrointel.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”