• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermele de animale – în pericol! Avertisment direct de la Bruxelles!

    Angelica Lefter -

    România are un potențial extraordinar pentru creșterea animalelor, iar o reducere a efectivelor din cauza poluării, măsură despre care se discută la nivelul Uniunii Europene, nu își are rostul în România, unde și așa a scăzut numărul de bovine, a explicat Achim Irimescu, ministru plenipotențiar în cadrul Reprezentanței Permanente a României la UE.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, de joi – 22 decembrie, oficialul a vorbit despre Directiva europeană care prevede reducerea efectivelor de bovine.

    Achim Irimescu: S-au propus reduceri de efective pentru marile ferme

    Achim Irimescu a explicat că până în prezent Comisia Europeană a propus aplicarea acestei directive doar la porcine și la găinile ouătoare.

    ”Eu vreau să amintesc doar în două vorbe, în 1997, OCDE-ul, organizația bine-cunoscută, m-a invitat să prezint situația agriculturii românești la Paris și când am raportat că din 7 milioane de ovine până în 1990 mai avem decât 2 milioane, s-au ridicat mâini și au întrebat: dar a avut loc un cataclism ceva în România, ce s-a întâmplat? Deci e clar că România are un potențial extraordinar. Avem 4 milioane și jumătate de hectare de pășuni și de aici, sigur, în opinia mea se schimbă mult lucrurile, pentru că de exemplu, cea mai intensivă agricultură din Uniunea Europeană este agricultura Olandei și chiar statul olandez a rezervat 25 de miliarde prin care cumpără fermele zootehnice și le face Natura 2000, le desființează. Vreau să vă spun că directiva privind emisiile industriale care a fost prezentată, pentru că avem o directivă din 2009, ea fost reînnoită, să spunem, în această vară, și acolo se propune ca fermele industriale să reducă emisiile de amoniac și de metan și în acest sens se propune ca să scadă plafonul, adică, practic fermele să investească pentru a reduce aceste emisii, de la 600 unități vită mare (UVM), la 150 UVM, unitate vită mare este o bovină adultă, sau 5 porci, să spunem. Comisia propune ca această directivă să se aplice și fermelor de bovine, pentru că până în prezent Directiva prevede aplicarea doar la porcine și la găinile ouătoare”, a menționat Achim Irimescu.

    Măsurile privind mediul vizează și fermele de animale

    Mai mult, ministrul plenipotențiar în cadrul Reprezentanței Permanente a României la UE, a ținut să precizeze că propunerea de reducere a efectivelor de bovine deja a fost respinsă de către Consiliul și Parlamentul European, iar Comisia a menționat deja că va veni cu o altă propunere.

    ”Eu cred că nu se va întâmpla, pentru că deja a fost rejectată masiv de către Consiliu și Parlament chiar și verzii germani din Parlamentul European au respins-o categoric. Comisia a spus că va veni cu o altă propunere, probabil că va crește plafonul cu certitudine, deci să nu avem o reducere de la 600 la 150, dar rămâne de văzut dacă vor fi introduse sau nu și bovinele pe această directivă. Repet. În prezent, bovinele nu sunt introduse în Directiva emisiilor industriale”, a punctat Achim Irimescu la Agrostrategia, de la TVR1.

    Achim Irimescu: ”Comisia a venit cu o propunere de act legislativ prin care se încearcă restaurarea naturii la nivelul anilor 1950”

    În ceea ce privește un alt obiectiv, acela de a transforma zone ale UE în unele de acum 100 de ani, Achim Irimescu a subliniat că este un act legislativ care pune din nou mari probleme agricultorilor, însă ca obiective este și foarte dificil de realizat.

    ”Este un alt act legislativ care pune mari probleme agricultorilor europeni și în acest context Comisia a venit cu o propunere de act legislativ prin care se încearcă restaurarea naturii la nivelul anilor 1950, lucru extrem de dificil, pentru că noi nu mai știm cum arăta efectiv atunci natura în 1950, ar trebui să restabilești până și flora și fauna exact în acea zonă. Dacă dăm exemplu Insula Mare a Brăilei, înțelegem cu toții că era o mlaștină acolo și acum este o fermă cu 57.000 de hectare care produce foarte mult pentru securitatea alimentară”, a punctat Achim Irimescu, ministru plenipotențiar în cadrul Reprezentanței Permanente a României la UE, în cadrul emisiunii Agrostrategia, care poate fi urmărită de luni până joi, de la ora 10:00 la TVR1.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Ce putem planta lângă sau sub un nuc Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!