• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Subvențiile care trebuie să intre în conturile fermierilor până la finalul acestui an

  Roxana Dobre -

  Subvențiile pe suprafață și cap de animal vor ajunge într-o proporție mare în conturile fermierilor până la finalul anului 2022. Plățile efectuate sub formă de ajutoare de stat, achitate prin Direcțiile Agricole, trebuie virate către fermieri obligatoriu până pe 30 decembrie.

  Lista schemelor plătite de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) care vor fi achitate în conturi până la 30 decembrie, ultima zi lucrătoare din an.

  Plăți la APIA până la sfârșitul anului

  APIA va face autorizările pentru plata finală pe hectar și cap de animal până în ultima zi lucrătoare din an, 30 decembrie, urmând ca sumele să intre în conturi când Trezoreria și băncile își reiau activitatea, adică 3 ianuarie. Schemele care vor fi achitate fermierilor au fost deblocate pe 5 decembrie și sunt plătite în procent de 30% pentru fermierii care au luat avans în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie și 100% pentru beneficiarii de subvenții care nu au încasat niciun ban în avans.

  Fermierii așteaptă și plata Ajutorului Național Tranzitoriu (ANT), atât pentru vegetal și zootehnie dar APIA va face aceste noi autorizări din luna ianuarie, după ce Ministerul Agriculturii va lansa în dezbatere publică proiectul de hotărâre e Guvern cu plafoanele alocate iar documentul va fi aprobat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial.

  Șeful APIA, Adrian Pintea, a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că deși bugetul de stat pentru anul 2022 se află în vigoare, primele plăți pentru ANT-uri pot fi făcute din luna ianuarie. ”Primele plăți se fac din luna ianuarie după ce vom ava plafoanele. Chiar dacă avem bugetul aprobat, sumele alocate pot fi utilizate efectiv doar în 2023. Nu am făcut încă simulări privind cuantumurile dar cel mai probabil vor fi apropiate de cele din 2021”, a specificat Adrian Pintea.

  Ce subvenții se achită până la sfârșitul anului 

  Dacă în cazul subvențiilor APIA plățile pot continua și după luna decembrie, în situația ajutoarelor de stat derulate prin Direcțiile Agricole termenul limită pentru autorizarea sumelor pentru beneficiari este 30 decembrie, ultima zi lucrătoare din an.

  Petre Daea, ministrul Agriculturii, a dat asigurări că fermierii vor avea banii în conturi chiar din această săptămână, 19 decembrie – 23 decembrie.

  ”Săptămâna viitoare, dragi fermieri, toţi veţi avea bani în cont, atât pentru calamităţi, cât şi pentru programul de tomate şi usturoi. Cu alte cuvinte, toate formele de sprijin vor fi încheiate în această săptămână, motiv pentru care am lucrat şi sâmbăta şi duminica, am lucrat şi noaptea. Alţii n-au văzut, dar dumneavoastră aţi simţit. (…) Un an greu, dar iată că natura acum nu ne părăseşte. Am spus de fiecare dată că natura nu rămâne datoare. Şi au venit şi ploile care scot din sol sămânţa pe care dumneavoastră aţi încorporat-o cu atâta strădanie şi cu atâta efort. Să dea Dumnezeu să avem parte de sărbători pe măsura dorinţei fiecăruia!”, a afirmat Petre Daea, vineri, 16 decembrie.

  În susținerea celor spune de ministrul Agriculturii, Direcțiile Agricole au anunțat rând pe rând că au virat banii fermierilor pentru ajutoarele de stat din 2022. Astfel, fermierii vor avea sumele în conturi pentru următoarele scheme:


  Te-ar mai putea interesa

  Tomata care nu se descompune: ”Este cumpărată de o lună, nu știu ce bagă în ele” Anunțul unui șef APIA pentru toți fermierii care au cerut subvenții Cireașa și căpșuna – rezultatele analizelor de laborator pentru fructele românești din piețe

  Ultimele știri

  Sprijin pentru micii producători! DAJ Giurgiu redeschide piața volantă! Terenuri agricole vândute cu 10.000 euro/ha pentru construirea unui parc fotovoltaic Egiptul și Algeria – achiziții masive de grâu din Rusia, Ucraina și Bulgaria