Subvențiile care trebuie să intre în conturile fermierilor până la finalul acestui an
Roxana Dobre -Subvențiile pe suprafață și cap de animal vor ajunge într-o proporție mare în conturile fermierilor până la finalul anului 2022. Plățile efectuate sub formă de ajutoare de stat, achitate prin Direcțiile Agricole, trebuie virate către fermieri obligatoriu până pe 30 decembrie.
Lista schemelor plătite de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) care vor fi achitate în conturi până la 30 decembrie, ultima zi lucrătoare din an.
Plăți la APIA până la sfârșitul anului
APIA va face autorizările pentru plata finală pe hectar și cap de animal până în ultima zi lucrătoare din an, 30 decembrie, urmând ca sumele să intre în conturi când Trezoreria și băncile își reiau activitatea, adică 3 ianuarie. Schemele care vor fi achitate fermierilor au fost deblocate pe 5 decembrie și sunt plătite în procent de 30% pentru fermierii care au luat avans în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie și 100% pentru beneficiarii de subvenții care nu au încasat niciun ban în avans.
Fermierii așteaptă și plata Ajutorului Național Tranzitoriu (ANT), atât pentru vegetal și zootehnie dar APIA va face aceste noi autorizări din luna ianuarie, după ce Ministerul Agriculturii va lansa în dezbatere publică proiectul de hotărâre e Guvern cu plafoanele alocate iar documentul va fi aprobat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial.
Șeful APIA, Adrian Pintea, a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că deși bugetul de stat pentru anul 2022 se află în vigoare, primele plăți pentru ANT-uri pot fi făcute din luna ianuarie. ”Primele plăți se fac din luna ianuarie după ce vom ava plafoanele. Chiar dacă avem bugetul aprobat, sumele alocate pot fi utilizate efectiv doar în 2023. Nu am făcut încă simulări privind cuantumurile dar cel mai probabil vor fi apropiate de cele din 2021”, a specificat Adrian Pintea.
Ce subvenții se achită până la sfârșitul anului
Dacă în cazul subvențiilor APIA plățile pot continua și după luna decembrie, în situația ajutoarelor de stat derulate prin Direcțiile Agricole termenul limită pentru autorizarea sumelor pentru beneficiari este 30 decembrie, ultima zi lucrătoare din an.
Petre Daea, ministrul Agriculturii, a dat asigurări că fermierii vor avea banii în conturi chiar din această săptămână, 19 decembrie – 23 decembrie.
”Săptămâna viitoare, dragi fermieri, toţi veţi avea bani în cont, atât pentru calamităţi, cât şi pentru programul de tomate şi usturoi. Cu alte cuvinte, toate formele de sprijin vor fi încheiate în această săptămână, motiv pentru care am lucrat şi sâmbăta şi duminica, am lucrat şi noaptea. Alţii n-au văzut, dar dumneavoastră aţi simţit. (…) Un an greu, dar iată că natura acum nu ne părăseşte. Am spus de fiecare dată că natura nu rămâne datoare. Şi au venit şi ploile care scot din sol sămânţa pe care dumneavoastră aţi încorporat-o cu atâta strădanie şi cu atâta efort. Să dea Dumnezeu să avem parte de sărbători pe măsura dorinţei fiecăruia!”, a afirmat Petre Daea, vineri, 16 decembrie.
În susținerea celor spune de ministrul Agriculturii, Direcțiile Agricole au anunțat rând pe rând că au virat banii fermierilor pentru ajutoarele de stat din 2022. Astfel, fermierii vor avea sumele în conturi pentru următoarele scheme:
- Programul de suștinere a raselor românești de porcine, Bazna și Mangalița. Concret, valoarea ajutorului de minimis a fost de 1.200 lei/scroafă/an, cu condiția comercializării a minimum 4 purcei/ cap de scroafă/an, la o greutate de minimum 8 kg/cap;
- Ajutorul de minimis pentru cartoful de consum. Ajutorul de minimis este de 200 euro/ha;
- Ajutorul de minimis pentru strugurii de masă. Sprijinul este în cuantum de 1.200 de euro la hectar;
- Ajutor de minimis pentru legume în spații protejate. Pentru Ciclul II de producție, valoarea maximă a sprijinului financiar de ajutor de minimis/beneficiar este de 1.000 euro/cultură/1.000 mp;
- Programul de sprijin a producătorilor de usturoi, în cuantum de 3.000 euro pe hectar;
- Plata despăgubirilor pentru calamități a demarat pe 15 decembrie și trebuie să fie finalizată până la sfârșitul anului. În Ședința Guvernului din 17 noiembrie a fost aprobată o Ordonanță de urgență pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub formă de grant financiar acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2021 ce au fost afectate de seceta pedologică. Prin actul normativ se compensează parțial pierderile înregistrate de producătorii agricoli afectați de seceta pedologică accentuată manifestată în aproape toate regiunile agricole ale țării, pentru suprafețele agricole cultivate în toamna anului 2021. Resursele financiare necesare implementării schemei sunt de 365,6 milioane lei și se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul MADR pe anul 2022.În urma rezultatelor centralizării efectuate de către Centrul Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul MADR a informațiilor cuprinse în procesele-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi, a reieșit un număr de peste 16.000 de fermieri care au fost afectați de seceta pedologică și circa 250.000 ha de culturi înființate în toamna anului 2021 care au fost calamitate în grade diferite de afectare cuprinse între 30% și 100% pe areale agricole importante la nivel național.