• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Liliana Ciobanu, Ecocert: Fermierii sunt chemați anual la DAJ să se înregistreze în agricultura ecologică. Asta nu se mai întâmplă nicăieri în Europa!

    Roxana Dobre -

    Fermierilor români li se cere să meargă anual la Direcțiile Agricole să își declare terenurile pe care fac agricultură ecologică, regulă ce nu se mai regăsește în niciun stat membru din Europa, a spus Liliana Ciobanu, Director General Ecocert România, organism de control în agricultura ecologică.

    Liliana Ciobanu a dezvăluit pentru emisiunea AGXecutive cu Florin Constantin, difuzată pe site-ul Agrointeligența-AGROINTEL.RO, că legislația națională le impune fermierilor români să meargă anul la Direcțiile Agricole să își înregistreze activitatea ecologică, fapt ce nu mai este impus niciunui stat membru din Europa.

    ”Provocările noastre financiare, ca și organisme de control, sunt legate de faptul că în legislația națională, ce definește sistemul nostru de control în România, îi obligă pe toți acești fermieri să meargă anual la Direcția Agricolă să-și înregistreze această a activitate, lucru care nu se întâmplă și în Europa. Acolo se declară doar la intrarea în sistemul de agricultură, iar această înregistrare are un termen celebru, de 15 mai. Chiar dacă avem contracte comerciale semnate cu clienții noștri, în legislație se spune că nu putem să certificăm decât dacă operatorul este înregistrat în sistem. Astfel că pentru un portofoliu foarte mare de clienți, nu declanșăm sezonul de inspecții cu motoarele la maxim până nu ne apropiem de acest termen de 15 mai și avem o informație, măcar 85-90% corectă, că s-au înregistrat și că dacă mergem și prestăm serviciul, vom putea certifica”, a explicat Liliana Ciobanu.

    Aceasta a completat că o altă regulă impusă fermierilor este ca până la 15 octombrie să depună certificatele la APIA prin care sunt recunoscuți că produc ecologic, astfel încât să devină eligibili la plată pentru subvențiile pe suprafață dedicate sectorului ecologic.

    ”Și iată că sezonul nostru cumva este destul de scurt, este foarte comprimat. Avem angajați permanenți, cu contracte de muncă. În momentul în care, nu știu, toamna târziu am închis sezonul de inspecții, reușim să emitem certificatele pentru toți clienții, până începe sezonul următor, nu avem neapărat o activitate la fel ca în momentul în care fermierii sunt în campanie și noi trebuie să îi vizităm. Și din punct de vedere al bugetului, ai o perioadă din an în care ții angajații pe contracte de muncă și plătiți, dar de fapt, prestarea de serviciu e concentrată maxim în perioada, să spunem așa, sezonului agricol, începând de primăvara aprilie-mai până în octombrie-noiembrie, dar nu mai departe”, a explicat specialista.

    Planul Național Strategic nu aduce mari schimbări pentru fermierii care produc ecologic

    Liliana Ciobanu a făcut referire și la Planul Național Strategic (PNS), documentul care aduce subvențiilor fermierilor români. ”Am participat la câteva grupuri de lucru când s-a lucrat la elaborarea acestuia. Structurarea nu există, statisticile nu sunt. Din perspectiva agriculturii ecologice ea a rămas finanțată pe măsura 11 din vechiul PNDR, în actualul PNS cred că tot Măsura 11 se va numi – Agricultura ecologică, la care, din cunoștințele mele, plata pe hectar pe culturi n-a primit în plus nimic față de vechiul program de finanțare”, a mai explicat reprezentanta Ecocert.

    Plan național pentru agricultura ecologică

    În același timp, anul trecut Comisia a cerut tuturor statelor membre să elaboreze un plan național, o strategie de dezvoltare a sectorului de agricultură ecologică, astfel că și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a reușit să facă un astfel de plan, plan care n-a avansat foarte mult de la faza în care l-au făcut și l-au trimis către Bruxelles, a mai spus Liliana Ciobanu.

    ”Acest plan din nefericire pentru fermieri în primul rând, dar nu numai pentru toți noi cei care activăm în sector, nu are termene clare și nu are buget. Suntem în așteptarea unor lucruri constructive și concrete referitoare la acesta. S-a elaborat o primă variantă în care nu am fost consultați, am trimis o propunere din partea noastră și am văzut că o parte destul de mare din ce am propus noi a fost preluat în Plan și am fost chiar bucuroși și am apreciat foarte mult acest lucru. Dar am vrea să vedem pasul următor, care ne sunt etapele, termenele, bugetele și cum ajungem în final a concretiza tot ce avem astăzi pe hârtie”, a mai transmis specialista în domeniul agriculturii ecologice.

    Fermierii români, avantajați de terenurile pe care fac agricultură ecologică și dezavantajați de birocrație

    Liliana Ciobanu a trecut în revistă și o serie de avantaje și dezavantaje pe care le au fermierii români, care au ales să producă ecologic.

    ”Noi știm că în primul rând avem un sol care ne ajută și avem destul de multe zone geografice în care, prin definiție, fermierii fac o agricultură care nu este neapărat în direcția recoltelor foarte mari la hotar, care se realizează prin utilizarea pesticidelor în cantități și, mă rog, a tratamentelor nenumărate într-un sezon. Pe de altă parte, avem materii prime pe care alte țări nu le au și aici aș putea să dau exemplu fructe de pădure. Avem o zonă în care în apicultură suntem destul de bine poziționați, avem destul de mult apicultori și România se realizează miere atât polifloră de salcâm, floarea-soarelui, rapiță, mai nou și lavandă se poate. Și mierea noastră este de bună calitate și este căutată destul de mult și cererea este destul de mare din Europa de Vest. În același timp, în sectoare precum producția animalieră iată toți procesatorii sau aproape toți procesatorii care au game de produse lactate ecologice la raft sunt prezenți și cresc promovarea acestor produse, ceea ce ajută la dezvoltarea filierelor”, a mai spus reprezentanta Ecocert.

    Lipsurile de pe piața produselor ecologice

    Directorul General Ecocert Români a amintit și care sunt lipsurile de pe piața produselor ecologice, subliniind că o mare parte din materia primă pleacă la export și nu se transformă în mărfuri finite pe care consumatorii să le găsească la raft.

    ”Când vorbim despre produse ecologice și ne uităm astăzi la raft, vedem că avem doar o parte din ele cu proveniență din țara noastră, cred că există un mare potențial pe zona de legume și fructe. În același timp, pe zona de carne ecologică, indiferent că este carne de pui sau nu știu carne de vițel și în același timp cred că avem zona de produse care derivă din fructe, legume în general, cum ar fi partea de conserve, indiferent că vorbim de dulciuri sau cum ar fi dulceața, magiunul sau murăturile. În același timp, deși suntem o țară care are în agricultură ecologică o mare suprafață certificată, prin culturi mari, foarte puțină materie primă certificată se transformă în produs finit pe teritoriul României pentru că pleacă la export”, a conchis Liliana Ciobanu.

    AGXECUTIVE cu Florin Constantin. Invitat: Liliana Ciobanu, Director General ECOCERT România


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025 – comunicat: Peste 90% fermieri autorizați la plata finală. Banii în conturi! Soluția eficientă pentru combaterea bolilor la cereale și rapiță Premierul Ciolacu: La Ministerul Agriculturii vor rămâne trei secretari de stat