Eurodeputatul Dan Motreanu anunță calendarul fondurilor europene finanțate prin AFIR
Roxana Dobre -Eurodeputatul Dan Motreanu a anunțat pe pagina sa de Facebook care este calendarul fondurilor europene care se vor plăti fermierilor prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
Dan Motreanu a anunțat astăzi, marți – 28 februarie că AFIR a publicat calendarul estimativ al sesiunilor de depunere a cererilor de finanțare pentru proiectele gestionate de această instituție din Planul Național Strategic.
Despre acest subiect Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Calendar fonduri europene pentru agricultură 2023. Ordinea sesiunilor de proiecte la AFIR
Planul Național Strategic al României din cadrul Politicii Agricole Comune 2023-2027 este în valoare de 14,9 miliarde de euro
Potrivit lui Dan Motreanu, în luna iunie 2023 vor fi lansate sesiunile care vizează înființarea sistemelor de irigații, modernizarea sistemelor de irigații sau sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri.
Investițiile în sectorul zootehnic sau dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității sunt programate pentru luna iulie. În aceeași lună vor fi lansate programele care vizează crearea/modernizarea infrastructurii de acces agricolă și crearea/modernizarea infrastructurii rutiere de bază din spațiul rural.
”Sesiunea de depunere a cererilor de finanțare pentru investițiile în exploatațiile pomicole va fi lansată în luna august. În octombrie sunt programate sesiunile care vizează investițiile în exploatațiile pomicole, consilierea în afaceri agricole, investițiile pentru prevenirea pestei porcine africane”, a mai transmis eurodeputatul Dan Motreanu.
Conform acestuia, cererile de finanțare pentru investițiile în fermele de mici dimensiuni și pentru investițiile în sectorul legume și/sau cartofi sunt programate pentru luna noiembrie.
Reamintim că Comisia Europeană a aprobat, miercuri 7 decembrie, Planul Național Strategic 2023-2027 (PNS) al României prin care fermierii români și agricultura românească vor beneficia de 15,83 miliarde de euro. Spre deosebire de perioadele de programare anterioare, PNS 2023-2027 cuprinde instrumente de sprijin finanțate atât din Fondul European de Garantare Agricolă (plățile directe și intervenții sectoriale (măsuri pentru susținerea pieței), cât și din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (politica de dezvoltare rurală).
PNS prevede 89 tipuri de intervenții, incluzând 51 intervenții prin FEGA și 38 intervenții prin FEADR urmărindu-se mutarea accentului de la conformitate către rezultate și performanță, pentru a atinge obiectivele europene și naționale.