• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tratamente de iarnă la pomii fructiferi – calendar. Perioade, produse

    agrointeligenta.ro -

    Calendar cu tratamente de iarnă la pomii fructiferi: stropiri recomandate în livadă în sezonul rece. Cu ce stropim pomii iarna, ce dăunători și boli se pot preveni cu tratamentele de iarnă, dar și ce produse se folosesc la aceste stropiri, aflăm din acest articol.

    Iarna este anotimpul în care lucrările la pomii fructiferi sunt reduse la minim. Copacii se află în repaus vegetativ, așa că puține sunt stropirile care se mai efectuează în aceste luni reci. În perioadele fără risc de îngheț și în zilele senine, fără vânt și cu temperaturi peste 5 grade Celsius, pomicultorii pot efectua stropiri menite să reducă încărcătura de dăunători.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a stat de vorbă cu ing. Marius Roman, fondatorul Pepinierei Roman de la Afumați, pentru a afla care sunt tratamentele de iarnă care se aplică pomilor fructiferi.

    Stropiri cu sulfat de cupru iarna la pomii fructiferi

    Tratamente de iarnă la pomii fructiferi. Stropiri cu sulfat de cupru

    Principalele stropiri de iarnă la pomii fructiferi sunt cele aplicate după ce arborii intră în repaus vegetativ. Acum se aplică tratamente cu sulfat de cupru în concentrație de 3%, adică la 10 de litri de apă se dizolvă 300 de grame de sulfat de cupru. Doar în cazul unor specii precum nectarinul sau piersicul, concentrația se reduce la 1,5%.

    Tratamentele de iarnă cu sulfat de cupru se pot efectua către sfârșitul anului. Aceste stropiri pot începe încă din luna noiembrie, pentru cei care au livezi mai mari și pot continua până iarna târziu, dacă temperaturile permit, adică sunt peste 5 grade Celsius, cel puțin 3-4 ore de la aplicarea tratamentului.

    Stropirea pomilor cu sulfat de cupru: recomandări 

    ”Tratamentul se poate aplica încă din cursul lunii noiembrie, deci când pomii au intrat în repaos vegetativ și mai mult de 50% din frunze au căzut natural, dar în situația în care sunt persoane care nu au reușit încă să facă acest tratament, îl pot face pe parcursul lunii decembrie și în ianuarie”, ne-a declarat inf. Marius Roman.

    Condițiile pentru stropirile de iarnă este să avem vreme senină, fără vânt și fără precipitații cel puțin 3-4 ore de la momentul aplicării.

    „Să nu fie ploaie, zăpadă, lapoviță, deci fără precipitații. Aceste lucruri sunt foarte importante, mai ales că suntem în anotimpul de iarnă și temperaturile sunt în mod normal mai scăzute. Este foarte important acest element, ca temperatura de afară să fie puțin peste 5 grade, deci să nu avem temperaturi scăzute. Asta doar în momentul aplicării tratamentului, 3-4 ore după aceea. Ulterior că avem temperaturi negative sau că în timpul nopții temperaturile sunt mai scăzute, nu afectează cu nimic, tratamentul în 3-4 ore își face efectul și nu mai contează ulterior că avem precipitații sau că temperaturile scad sub pragul acesta de 5 grade Celsius”, ne-a declarat inginerul Marius Roman.

    Tratamentele de iarnă la pomi se fac cu măsuri de protecție

    Calendar stropiri de iarnă la pomii fructiferi

    Calendarul stropirilor de iarnă la pomii fruciferi include patru tratamente care de efectuează în sezonul rece – lunile noiembrie, decembrie, ianuarie și februarie.

    Schema de tratamente pentru perioada de repaus vegetativ la pomii fructiferi

    Primele două stropiri de iarnă la pomii fructiferi se fac în lunile noiembrie și decembrie.

    Tratament de iarnă la pomi cu produse cuprice

    Primul tratament de iarnă cu produse cuprice se face, la alegere cu unul dintre următoarele produse:

    Tratament de iarnă la pomi cu insecticide pe bază de ulei horticol

    Al doilea tratamente de iarnă la pomii fructiferi se face la o distanță de 2-3 săptămâni de primul tratament. Se aplică, la alegere, unul dintre aceste produse:

    A doua stropire albastră la pomi

    Al doilea tratament cu produse cuprice la pomi – se numește și a doua stropire albastră, se facem în perioada ianuarie – început de martie.

    Se recomandă aplicarea, la alegere a unuia dintre produsele: zeamă bordeleză, Champ 77 WG sau Triumf.

    Al doilea tratament de iarnă cu insecticide pe bază de ulei horticol

    Ultimul tratament de iarnă la pomii fructiferi este cel cu ulei horticol, care se face înainte de venirea primăverii, când mugurii încep să se umfle.

    ”Tratamentul cu ulei horticol se va realiza undeva la umflarea mugurilor, în fenofaza de umflare a mugurilor sau chiar dezmugurit”, precizează ing. Marius Roman. Acesta precizează că sunt foarte multe persoane care recomandă ca acest tratament să se aplice la câteva zile sau o săptămână după tratamentul cu sulfat de cupru.

    ”Nu este rău, se poate aplica și un tratament în perioada aceasta cu ulei horticol, dar eficiența maximă a tratamentului este atunci când se aplică primăvara, în fenofaza fie de umflare a mugurilor sau chiar de dezmugurit. Atunci se poate face tratamentul cu ulei horticol. Se găsesc în comerț mai multe tipuri de ulei horticol pentru rezultate maxime. Acest tratament cu ulei horticol, care se efectuează la sfârșit de februarie sau prima decadă a lunii martie, depinde foarte mult de condițiile climatice și chiar de la specie la specie, deci trebuie urmărit să-l aplicăm în fenofaza de umflare a mugurilor sau dezmugurit. Eu recomand odată cu aplicarea uleiului horticol să folosim și un produs cupric, fie că vorbim de Alcupral, Funguran, Champ, unul din aceste produse în amestec cu ulei horticol”, a concluzionat specialistul Marius Roman.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!