• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Banca de Gene de la Buzău primește prin ordin de ministru 10 hectare de teren de la stat

  Roxana Dobre -

  Banca de Resurse Genetice Vegetale – pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău primește în administrare o suprafață de 10 hectare de teren agricol, din domeniul public al statului.

  Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a lansat pe 23 decembrie în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern privind înscrierea unui bun imobil în inventarul centralizat al bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statului, darea acestuia în administrarea Băncii de Resurse Genetice Vegetale – pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău din subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și declararea lui ca bun de interes public național.

  Conform proiectului, predarea–preluarea terenului se va face prin protocol încheiat între reprezentanții Băncii de Resurse Genetice Vegetale – pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău și Municipiul Buzău, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii.

  Terenul agricol este în suprafață de 100.001 mp, se află în Municipiul Buzău și are o valoare de inventar de 4.900.049 lei, conform datelor înscrise în proiectul de hotărâre de Guvern.

  În cadrul proiectului se mai arată că Banca de Resurse Genetice Vegetale – pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău își desfășoară activitatea ca instituție publică cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, finanțată din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr.690/2019 privind înființarea, organizarea și funcționarea Băncii de Resurse Genetice Vegetale – pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău.

  Suprafața de teren agricol va avea ca destinație regenerarea, ameliorarea și multiplicarea materialului genetic aflat în conservare

  Documentul aflat în dezbatere publică menționează că în scopul asigurării bazei materiale necesare regenerării, ameliorării și multiplicării materialului genetic aflat în conservare, Banca de Resurse Genetice Vegetale – pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău are nevoie de o suprafață de teren suplimentară.

  La solicitarea Băncii de Resurse Genetice Vegetale – pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău transmisă cu adresa nr. 786/12.07.2022, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a supus spere aprobare Guvernului României Nota nr. 153579/18.07.2022 privind aprobarea transmiterii de către Guvern, prin Secretariatul General al Guvernului, a unei cereri către Consiliul Local al Municipiului Buzău, județul Buzău privind adoptarea unei hotărâri ce are ca obiect transmiterea unui imobil din domeniul public al Municipiului Buzău și administrarea Consiliului Local al Municipiului Buzău în domeniul public al statului.

  ”Secretariatul General al Guvernului, cu adresa nr. 20/21399/MN/28.07.2022, a solicitat Consiliului Local al Municipiului Buzău emiterea unei hotărâri privind trecerea unui imobil – teren în suprafață de 100.001 mp, situat în municipiul Buzău, înscris în Cartea Funciară nr. 73307, din domeniul public al municipiului Buzău în domeniul public al statului, în vederea dării acestuia în administrarea Băncii de Resurse Genetice Vegetale – pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău. La data de 20.09.2022, Consiliul Local al Municipiului Buzău a adoptat Hotărârea nr. 186 pentru aprobarea trecerii unui teren din domeniul public al municipiului Buzău și administrarea Societății Comerciale „URBIS–SERV” S.R.L. Buzău în domeniul public al statului, în vederea dării în administrarea Băncii de Resurse Genetice Vegetale – pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău”, se mai argumentează în document.

  Uzul și interesul public național este justificat și de faptul că Banca de Resurse Genetice Vegetale – pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău este instituție publică aflată în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

  Pentru a intra în vigoare, proiectul de hotărâre are nevoie de aprobarea în ședință de Guvern și publicarea în Monitorul Oficial.


  Te-ar mai putea interesa

  Gheorghe Bariz se luptă să își salveze ferma: ”Dacă aș fi consilierul lui Petre Daea, n-aș face diferențe între fermierul mic, mijlociu și cel mare” Subvenții APIA 2023. Fermierii care nu respectă acest termen nu vor intra la plată De ce se pune naftalină în pomi. Tehnica pas cu pas

  Ultimele știri

  Carmen Avram, eurodeputat: Fermierii afectați de interzicerea neonicotinoidelor vor primi despăgubiri Șefa Comisiei Europene confirmă anunțul Agrointeligența: Vom majora ajutorul pentru fermierii români! Trei fertilizanți esențiali din gama Fertilland pentru cultura de grâu