• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dr. Alexandru Bociu, ANSVSA: Reducerea ratei de cofinanțare pentru bolile la animale, o provocare în acest an

    Roxana Dobre -

    Anul 2023 va aduce mari provocări pentru Autoritatea Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVA), mai ales în contextul deciziei Comisiei Europene de a reduce rata de cofinanțare a programelor de prevenire, combatere și control a anumitor boli la animale, printre care și Pesta Porcină Africană (PPA).

    Dr. Alexandru Bociu, președintele Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a declarat în cadrul emisiunii ”Zootehnia Inteligentă cu Radu Antohe”, difuzată pe pagina de Facebook a Agrointeligența-AGROINTEL.RO, că bugetul autorității pentru anul 2023 este mai mare cu 10 % comparativ cu anul trecut. Plafonul alocat va permite o serie de investiții dar o provocare pentru ANSVSA va fi legată de decizia Comisiei Europene de a reduce rata de cofinanțare pentru programe de prevenire, combatere și control a anumitor boli la animale.

    ”Anul 2022 a fost unul cu un buget istoric pentru ANSVSA. Anul viitor, 2023, vine cu o creștere de 10 % a bugetului. Avem un plafon acoperitor și pentru asta mulțumim Guvernului României pentru acest lucru. Anul viitor se anunță unul extrem de provocator și asta din cauza reducerii ratelor de cofinanțare a programelor de prevenire, combatere și control a anumitor boli la animale. Ca atare un prim obiectiv este acela al asigurării implementării programelor național de control al bolilor și chiar redobândirea unor statusuri pentru anumite boli, spre exemplu Pesta Porcină Clasică. Ca atare eforturile depuse în acest an pentru boli precum Pesta Porcină Africană (PPA), Rabia, Tuberculoza vor trebui continuate și susținute. Un alt obiectiv al nostru pentru 2023 se aplică pentru planul siguranței alimentelor și anume continuarea strategiei privind flexibilitatea în rândul producției primare, producătorilor locali, concomitent cu asigurarea unor sistem adecvate de control”, a explicat dr. Alexandru Bociu pentru emisiunea ”Zootehnia Inteligentă cu Radu Antohe”. 

    Citiți și: Comisia Europeană vrea să taie 40% din banii alocați României pentru despăgubirea fermierilor

    Noi puncte de trecere , la nivelul frontierelor de stat

    Potrivit șefului ANSVA, un al treilea obiectiv au autorității este acela că la nivelul frontierelor de stat se dorește deschidem unor noi puncte de trecere și asigurarea tuturor resurselor pentru a putea fi funcționale.

    ”Proiectul RO-RO se anunță a fi unul de mare anvergură. Un alt obiectiv important pentru serviciile veterinare îl reprezintă digitalizarea sistemului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor. De asemenea, vom continua eforturile de a atrage direcțiile sanitar veterinare în parteneriate în atragere de fonduri nerambursabile. Avem 6 direcții sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor care au accesat fonduri pentru reabilitarea energetică a sediilor și se pare că se poate. De asemenea, un alt obiectiv clar pentru 2023 este obținerea de rezultate concrete ca urmare a strategiei privind dezvoltarea laboratoarelor din rețeaua de stat. Dacă în anul 2022 am alocat aproximativ 6 milioane de euro pentru îmbunătățirea capacității laboratoarelor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, anul acesta cu siguranță vom avea un pus de 10-15 % alocat către aceste laboratoare. Iar ca un obiectiv major pe care ni-l propunem este consolidrea relațiilor bilaterale de cooperare cu țările terțe, animale vii sau produse de origine animală. Este foarte important să deschidem exporturi către țări terțe”, a mai explicat dr. Alexandru Bociu.

    Bugetul ANSVSA pentru anul 2023 este de 1,54 miliarde de lei din credite bugetare (+ 9,84% faţă de 2022) şi o sumă similară de 1,54 miliarde de lei credite de angajament, în creştere cu 9,89% faţă de acest an.

    Pentru următorii doi ani, 2024 şi 2025, bugetul ANSVSA este estimat în proiectul Ministerului Finanţelor la 1,6221 miliarde de lei credite de angajament şi 1,622 miliarde de lei credite bugetare, iar pentru 2025, sumele prevăzute sunt de 1,669 miliarde de lei credite de angajament, respectiv 1,699 miliarde de lei credite bugetare.

    Zootehnia Inteligentă cu Radu Antohe. Invitat: Dr. Alexandru Bociu, Președinte ANSVSA


    Te-ar mai putea interesa

    Plata ANT bovine. Primele județe unde fermierii au anunțat că au banii în cont Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Prețul ouălor de Paști la poarta fermelor. Ilie Van, UCPR: ”Acum apare pe piaţă şi oferta de la curtea ţărănească” Ploi și vijelii de sărbători. Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște Lege în Parlament: Pensii dublate pentru lucrătorii din agricultură