• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Guvernul a aprobat subvenția de 3.000 de euro pentru fermieri. Calendar cereri și plăți

  Roxana Dobre -

  Subvenția în valoare de 3.000 euro a fost aprobată de Guvern iar fermierii vor avea termen pentru depunerea de cereri prin care solicită banii până la 1 aprilie, 2023.

  În ședința Guvernului din 28 decembrie a fost aprobată Hotărârea care va reglementa programul de susținere a producției de tomate în spații protejate în primăvara anului 2023. Cuantumul ajutorului de minimis va fi în valoare de 3.000 euro/1000 mp/beneficiar.

  Cererile se vor depune până cel târziu la data de 1 aprilie 2023. Valorificarea producției se va face până la data de 30 iunie 2023, inclusiv.

  Ultima zi de depunere a documentelor justificative (copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică/factura/fila/filele din carnetul de comercializare), este 14 iulie 2023 inclusiv.

  ”Chiar dacă suntem în perioada sărbătorilor de iarnă, legumicultorii se află în plin proces de pregătire a producerii răsadurilor pentru înființarea culturilor în spații protejate, prioritare fiind tomatele pentru ciclul I de producție. Venim în sprijinul fermierilor cu adoptarea din timp a Programului Tomata 2023 pentru a da predictibilitate tuturor celor care activează în acest sector al producerii de tomate în spații protejate, sau chiar celor care vor să acceseze pentru prima dată acest program. Dacă ne uităm în anii anteriori, vedem că acest program necesar și foarte apreciat de legumicultori, a fost lansat la data de 1 aprilie în anul 2020, în data de 18 iunie în anul 2021 și la 3 februarie în anul 2022. Orice alt comentariu este de prisos”, a declarat ministrul Petre Daea.

  Citiți și: Programul Tomata 2023 – modificări: Scade plata pe fermă, o singură cultură eligibilă

  Legumicultorii vor fi verificați o singură dată

  Potrivit Ministerului Agriculturii, ca element de noutate, pentru simplificarea aplicării programului, se va efectua o singură verificare, după notificările transmise de către potențialii beneficiari cu cel puțin 10 zile înainte de recoltare, care va viza identificarea suprafeței înființate, precum și evaluarea producției de tomate înainte de recoltare.

  Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2023, pentru susținerea producției de tomate în spații protejate, cultivate în Ciclul I de producție.

  Asociația Forța Fermierilor a cerut mai multe modificări pentru ajutorul la tomate

  Asociația Forța Fermierilor a transmis MADR pe 23 decembrie, o serie de propuneri pentru programul Tomata 2023. Majorarea sprijinului anual și diferențierea plăților sunt principalele măsuri înaintate de prim-vicepreședintele AFF, legumicultorul Ionuț Victor Radu, în numele organizației.

  Documentul AFF transmis Direcției de Politici publice și Cabinetului Ministrului Petre Daea viza în primul rând diversificarea culturilor care primesc sprijin. Conform formei aprobate de Guvern a proiectului de hotărâre, de anul viitor numai tomatele vor mai beneficia de sprijin iar Ciclul II nu va mai exista. Pentru 2023, în loc de 4.000 de euro, plata maximă pe an per beneficiar a fost redusă la 3.000 de euro.


  Te-ar mai putea interesa

  Șeful APIA: Subvenție plătită de astăzi pentru toți fermierii care nu au luat banii Gheorghe Bariz se luptă să își salveze ferma: ”Dacă aș fi consilierul lui Petre Daea, n-aș face diferențe între fermierul mic, mijlociu și cel mare” Subvenția APIA pe un hectar de pășune. Scheme ce se pot combina pentru o plată maximă

  Ultimele știri

  Vremea se răcește brusc, îngheț la sol și ploi cu descărcări electrice. Cod Galben emis pentru 27 de județe Porumb de Tamași. Fermierul Gabriel Corodeanu a transformat porumbul dulce într-un brand local Răzvan Avram, GreenAgro: ”Cred că ar trebui să ne focusăm noi, ca și fermieri, în a produce calitate și nu cantitate”