• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Florin Constantin, consultant agribusiness: Noua politică agricolă comună nu mai este dictată de la Bruxelles!

    Angelica Lefter -

    România va primi tot atâția bani pentru subvenția pe suprafață cât a primit în ultimii șapte ani, iar noua politică agricolă comună (PAC) nu mai este dictată de la Bruxelles, este de părere Florin Constantin, consultant în sectorul de agribusiness și fondatorul Agxecutive.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Florin Constantin a analizat situația agricolă de la nivelul țării și a punctat câteva dintre direcțiile spre care va merge România în viitorul apropiat.

    În opinia sa, noua Politică Agricolă Comună va trebui făcută respectând principii generale, dar în concordanță cu ”chipul și asemănarea țării noastre”.

    ”Avem din ceea ce privește Pilonul I, FEGA, subvenția la suprafață, un element de noutate și un element de continuitate. Elementul de continuitate este că România va primi cam tot atâția bani cât a primit și în ultimii 7 ani, e o veste foarte bună pentru fermieri. Elementul de noutate, chiar bulversant, este că nu mai avem o politică agricolă comună decisă de la Centru, în care Bruxelles-ul este sursa tuturor răutăților și dictează totul, ci la nivel local facem Politica Agricolă Comună, bineînțeles, respectând niște principii generale, după chipul și asemănarea țării noastre. O parte foarte semnificativă din această subvenție la suprafață începe să depindă de modul în care, colectiv, agricultorii români înțeleg să renunțe la monocultură, de exemplu, înțeleg să facă o rotație mai diversă, înțeleg să facă agricultură ecologică sau sustenabilă și așa mai departe”, a menționat Florin Constantin.

    O serie de plăți devin condiționate de performanță

    Florin Constantina mai punctat și că România a ales un regim de ecoscheme rezonabile, însă fermierii români trebuie să învețe să scape de individualism, pentru a-și atinge obiectivele de suprafață.

    ”România a ales un meniu de ecoscheme rezonabil, cântăresc undeva la 30 și ceva la sută din total subvenție suprafață, aproximativ, în funcție și de tipul fermierului și așa mai departe. Eu zic că sunt scheme rezonabile, pe de altă parte, dacă nu reușim să le îndeplinim suprafețele respective an de an, fermierul nu va mai fi penalizat la nivel individual pentru nerealizarea lor, ci la nivelul întregului ecosistem care nu va mai beneficia de acei bani pentru acea ecoschemă. Fermierul trebuie să atingă acel target, acea supafață, că targeturile sunt exprimate prin suprafețe, obiectivele respective și ăsta este un exercițiu foarte nou și, cred eu, un pic riscant pentru noi ca români, care după 1989 sau chiar și dinainte am învățat foarte mult să devenim individualiști”, a mai specificat Florin Constantin.

    Fermele profesioniste lucrează peste 60% din terenuri

    Fermele mai mari sunt mai vulnerabile, este de părere consultantul în agribusiness. El a opinat că fermierii mari au senzația că pot face totul singuri și să negocieze destul de dur, însă realitatea este cu totul alta, a explicat Florin Constantin.

    ”Fermele profesioniste, la ora asta, lucrează peste 60% din suprafața arabilă a țării și tendința este de consolidare către cei mari. Acești agricultori, în medie sunt cu zero mai mari decât media agricultorilor profesioniști din Vest. Adică fermierii noștri sunt mai mari, mai rezilienți și au senzația că pot face față și singuri sau că sunt suficient de puternici ca să negocieze unu la unu. Dar e paradoxal pentru cine lucrează în agricultură…și m-a învățat și pe mine un fost președinte COPA-COGECA, pe care l-am și adus în România de două ori, să vadă, săracul s-a prăpăpădit….Christian Pees, zicea: cu cât fermierul este mai mare, cu atât el este mai vulnerabil în fața mișcărilor normative și ale pieței. Exemplul este foarte simplu, într-o fermă de 100 de hectare, dacă în loc de 5 tone la grâu am produs 4 și am cultivat totul cu grâu, am pierdut 100 de tone, la 10.000 de hectare s-au mai adăugat două zerouri și când tragem linie suma absolută. (…) Eu sper ca după experiența din 2020, din 2022, mintea fermierului să-i vină, cea de pe urmă, și să fie mai strânși, uniți în organizații”, a mai declarat în cadrul emisiunii Agrostrategia de la TVR 1, consutantul în agribusiness.

    Florin Constantin: Trebuie să avem o poziție de compromis în ceea ce privește reducerea produselor de protecția plantelor 

    În ceea ce privește presiunile europene asupra agricultorilor din România de reducere a produselor de protecția plantelor și a îngrășămintelor, Florin Constantin a îndemnat la o poziție de compromis a României.

    ”Vorbim de o poziție în mod necesar de compromis și nu pentru că e Politica Agricolă Comună, ci pentru că trebuie să fim realiști. Pendularea este între două întrebări pe care le-aș adresa consumatorului. Prima întrebare este: cine dorește să mănânce hrană cu reziduuri de pesticide sau de fertilizanți chimici? A doua întrebare: cine nu vrea să mănânce astăzi, doar de dragul de a mânca mâine, mai puțin și mai curat? Aici este valoarea de echilibru pe care o căutăm. Nu putem să luăm măsuri drastice, nu putem să fim talibani și să trecem dintr-o extremă în cealaltă. Substanțele de fitoprotecție sunt substanțe cu risc, nu am spus periculoase, ci cu risc. Stă în capacitatea noastră de oameni să reducem riscul semnificativ prin faptul că le testăm, și în Europa se testează pe bune, nu ajung pe piață substanțe care sunt problematice, și la utilizator, la agricultor care trebuie să-și dozeze aplicările. Același lucru este și la fertilizanți. Pe de altă parte, această chimizare este garanția, gajul, pe care noi îl avem că vom face producție cantitativă pentru că oamenii sunt din ce în ce mai numeroși. (…) Trebuie să fim deștepți, să conservăm ca un avantaj competitiv pe viitor ceea ce sărăcia ne-a adus în materie de lipsă de intensitate a agriculturii pentru că va un brand, va fi un argument în valorificarea producțiilor pe piață, faptul că solul nostru e mai puțin folosit, mai puțin abuzat și că substanțele de fitoprotecție și fertilizanții chimici au fost folosiți în doze rezonabile de-a lungul vremii. E apanajul oamenilor deștepti, cred că agricultorii noștri au inteligența aceasta nativă să întoarcă lucrurile în favoarea lor. Cred că este nevoie de foarte mult pragmatism pentru că altă agricultură nu știm pe scară mare”, a spus Florin Constantin.

    Agricultura bio a luat avânt în România, iar producătorii agricoli sunt mai receptivi la nevoile consumatorilor

    Pe de altă parte, consultantul în agribusiness a mai arătat că agricultura bio a început să ia avânt în România, iar producătorii agricoli devin receptivi la nevoile consumatorilor.

    ”Mă bucur și de faptul că agricultura ecologică și biologică în România a luat avânt și un lucru care mă bucură și mai mult este că conversia nu se face de la 0 la 1, de la alb la negru și că sunt foarte mulți agricultori de agricultură convențională care încep să devină receptivi la tehnologii din agricultura biologică pentru a-și îmbunătăți solul și mergem într-o direcție de convergent, să spunem așa, și nu mai sunt doi poli opuși ai unei lumi care se contrazice. Eu cred că ar fi o dovadă de inteligență din partea nostră (…) Faptul de a produce pe două segmente este de a fi receptivi agricultorii la nevoile consumatorului. Avem mai multe categorii de consumatori….Eu mă uit, de exemplu, la mămici. Ele pot să mănânce produse convenționale, dar copiior să le dea bio. Deci, într-un singur consumator practic să avem două consumuri în funcție de nevoie. Mi-aș dori ca agricultorii români să aibă 10% – 20% din suprafață consacrată nu numai agriculturii biologice, ci și agriculturii sustenabile, smart, avansate…”, a punctat Florin Constantin.

    Cu toate acestea, consultantul în agribusiness nu este atât de optimist încât să creadă că toate aceste obiective ar putea fi atinse până în 2027.

    ”Nu sunt atât de optimist, mai ales că până în 2030 ar trebui să ajungem la 30% agricultură biologică. Nu e nicio țară din Europa, în afară de Austria la acest nivel. Ei ajungând la acest nivel au probleme că nu prea au unde să-și desfacă toată producția, consumatorul nu este pregătot pentru atât bio (…) Extremele nu funcționează. M-aș bucura să avem măcar 10% agricultură ecologică în România ”, a conchis Florin Constantinescu, consultant agribusiness, invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de la TVR1, difuzată de luni până joi, de la ora 10:00

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Florin Constantin, Consultant agribusiness (28.12.2022)


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA