• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vești proaste pentru crescătorii de vaci. Prețul laptelui a scăzut drastic

    Angelica Lefter -

    Prețul laptelui a cunoscut o scădere drastică pe final de an. O veste proastă pentru crescătorii de vaci de lapte care încheie un an greu și cu perspective deloc optimiste privind anul următor.

    Datele din Germania, o țară de referință pentru piața laptelui din UE, arată că prețul prețul laptelui au scăzut sub 40 de cenți/litru pe piața spot (n.r. piața la vedere, cu tranzacții pe loc) din Germania, în luna decembrie. Totodată, prețurile cu ridicata pentru cele mai importante produse lactate sunt în scădere bruscă.

    Potrivit publicației germane Agrarheute, presiunea pe prețurile laptelui va afecta fermierii producători de lactate în următoarele luni, nefiind clar unde se va stabili noul preț pe litru și când se va echilibra piața.

    Aproape neobservată, pe piața laptelui apare o schimbare bruscă de curs. În timp ce prețurile la producători, în Germania, au continuat să crească abrupt până în octombrie și au urcat la un nivel record de 59,33 de cenți per litru de lapte, echivalentul a 2,93 lei, în medie, prețurile la produsele lactate sunt din nou în scădere abruptă.

    Valoarea materiilor prime a atins apogeul în martie și aprilie între 67,5 și 66,6 cenți, echivalentul a 3,33 și 3,27 lei, în timp ce producătorii de lactate primeau doar între 45 și 47decenți, echivalentul a 2,23 lei și 2,33 lei, pentru laptele lor la acea vreme și, prin urmare, cu aproximativ 20 de cenți mai puțin, adică cu 0,1 lei.

    Între timp însă, cele mai importante produse lactate sunt comercializate în prezent mult mai ieftin în comerț cu ridicata decât la jumătatea anului.

    Prin urmare, valoarea mărfii a scăzut în noiembrie la 51,9 cenți, echivalentul a 2,52 lei, un minus de 6,1 cenți (0,30 lei) față de luna precedentă. Mărfurile continuă să scadă, deoarece prețurile la produsele lactate cheie au continuat să scadă brusc până în decembrie.

    La sfârșitul lunii decembrie, untul în comerțul cu ridicata european costa încă 595 de euro pe kilogram, adică 2.944 de lei. Asta înseamnă cu încă 95 de euro, 470 de lei, mai puțin decât în luna noiembrie.

    În cazul laptelui degresat, scăderea față de luna precedentă este în jur de 60 de euro, adică 297 de lei, până la puțin sub 300 de euro, echivalentul a 1.484 de lei, la 100 kg.

    Și prețurile la brânză scad, deși nu la fel de mult ca la untul și laptele degresat.

    Prețurile spot la lapte au scăzut sub 40 de cenți, echivalentul a 1,98 de lei

    Tendința descendentă a prețurilor se reflectă și în prețurile de pe piața futures.

    Pe piața futures, la bursă, contractul pentru unt în luna ianuarie costă doar 515 euro la 100 kg, adică 2.548 de lei, iar în luna februarie se tranzacționează cu 504 euro, echivalentul a 2.494 de lei.

    În cazul laptelui degresat, prețurile de pe piața futures continuă să scadă. Laptele degresat costă doar 277 de euro la 100 de kilograme, adică 1.270 de lei, prețuri pentru luna ianuarie.

    Din aceasta, Institutul IFE calculează o valoare de piață a laptelui (sau un preț teoretic al laptelui) de 41,9 cenți, 207,33 de lei, pentru ianuarie 2023 și 41,5 cenți, adică 205,35 lei, pentru februarie.

    Prețurile laptelui spot au scăzut dramatic

    În legătură cu prețurile spot la lapte, tranzacționarea este redusă spre sfârșitul anului. Cu toate acestea, la mijlocul lunii decembrie, laptele spot comercializat costa doar 34,50 de cenți, în lei 1,68, în nordul Germaniei și 36 de cenți, adică 1,78 lei, în sudul țării.

    Un preț mediu de 39 de cenți (1,93 de lei) la laptele spot este raportat din Olanda.

    Presiunea prețurilor laptelui spot este, cu siguranță, legată și de volumele recente de livrare în continuă creștere a laptelui crud. Potrivit datelor din industria lactatelor de la mijlocul lunii decembrie, acestea au crescut cu aproximativ 2% față de anul precedent.


    Te-ar mai putea interesa

    Plata ANT bovine. Primele județe unde fermierii au anunțat că au banii în cont Răsadurile de ardei se îngălbenesc. Cauze, remedii Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață

    Ultimele știri

    Ioan Moraru, Mecanica Ceahlău: Utilajele produse la Piatra Neamț sunt cu 35% mai ieftine decât cele din import Flori care se plantează lângă bulbii de primăvară Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere