• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cea mai caldă zi de 1 ianuarie din istorie. Primele probleme din an la culturile agricole

  Roxana Dobre -

  Anul 2023 a debutat cu cea mai călduroasă zi de 1 ianuarie din istorie iar primele probleme au fost semnalate de fermieri deja la culturile agricole de toamnă. Recordul zilei s-a înregistrat la Curtea de Argeș, unde termometrele au arătat în prima zi a lui 2023 20,6 grade Celsius.

  În luna lui ”gerar”, temperaturile au atins în unele zone și 20 de grade. 1 ianuarie 2023 a fost cea mai caldă primă zi din an din istoria măsurătorilor meteo în România, iar meteorologii au semnalat recorduri de temperatură la 132 din totalul de 166 de stații meteorologie din țară.

  Conform paginii de Facebook, Severe Weather Alert – România, zonele unde s-au înregistrat cele mai ridicate temperaturi sunt:

  – Curtea de Argeș: 20,6°C / vechiul record: 20,0°-Rădăuți: 20,2°C / vechiul record: 18,3°C
  – Târgu Ocna: 20,1°C / vechiul record: 18,2°C
  – Botoșani: 20,0 °C / vechiul record: 17,5°C
  – Târgu Neamț: 19,7°C / vechiul record: 16,3°C
  – Suceava: 19,2°C / vechiul record: 15,7°C
  – Cotnari: 18,8°C / vechiul record: 15,4°C
  – Câmpulung Muscel: 18,3°C / vechiul record: 18,0°C
  – Piatra Neamț: 17,9°C / vechiul record: 17,2°C
  – Petroșani: 17,9°C / vechiul record: 17,8°C
  – Dedulești Morărești: 17,6°C / vechiul record: 17,0°C
  – Deva: 16,7°C / vechiul record: 15,5°C
  – Bârnova: 16,5°C / vechiul record: 13,5°C
  – Șiria: 16,2°C / vechiul record: 16,0°C
  – Roșia Montană: 12,5°C / vechiul record: 11,4°C
  – Cuntu: 12,4°C / vechiul record: 12,1°C

  Recorduri egalate:

  -Băișoara: 13,7°C
  -Toplița: 10,6°C
  -Iezer: 7,7°C

  Foto: Severe Weather Alert – România

  Fermierii au semnalat deja primele probleme în câmp

  Fermierul Ion Olteanu a făcut o evaluare a culturilor de toamnă în prima zi din an și a tras primele semnale privind problemele pe care vremea mult prea caldă pentru această perioadă din an le-a adus deja la orz și rapiță.

  ”Cea mai caldă zi de 1 ianuarie din istorie! Deja avem boli prezente la orz și afide la rapiță! E frumos dar nesănătos cum zicea bunica! Semne clare ale încălzirii globale!”, a avertizat cunoscutul fermier care lucrează teren în sudul țării și administrează grupul de firme Agromad Crops.

  Fermierul Ion Olteanu a făcut o primă evaluare a culturilor, pe 1 ianuarie 2023


  Valorile termice vor rămâne ridicate în perioada următoare

  Potrivit prognozei publicate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), 2 ianuarie – 9 ianuarie valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în zonele montane. Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile vestice și la munte.

  În săptămâna 9 ianuarie – 16 ianuarie, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în cele nordice și nord-estice. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

  Pentru intervalul 16 ianuarie – 23 ianuarie, temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, în toate regiunile.

  Și în perioada 23 ianuarie – 30 ianuarie mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.


  Te-ar mai putea interesa

  Tranșa a doua din subvenția APIA. Sumele care intră în conturile fermierilor Subvenții APIA tăiate pentru fermierii sub 100 ha? Ministrul Barbu a răspuns! Avans APIA 2023 – ultimele zile de plată. Fermierii care primesc până vineri banii în conturi

  Ultimele știri

  Atac de dihori la găini. Cum protejăm păsările din gospodărie Vremea de Crăciun 2023 și Revelion 2024 – prognoza meteo de la ANM Ing. Constantin Buliga lucrează cel mai fertil sol din România, pe care nu aplică îngrășăminte chimice